Inspectoratul de Poliție Județean Sălaj pune accent pe siguranţa on-line a copiilor şi tinerilor
În ultima perioadă internetul a devenit modalitatea prin care majoritatea populaţiei face cumpărături, plăţi, lucrează, învaţă, socializează şi îşi petrece timpul liber.
Una dintre categoriile vulnerabile ale populaţiei o reprezintă copii şi tinerii, care sunt mai expuşi victimizării în mediul online.
Pentru a preveni evenimentele negative, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Sălaj recomandă copiilor și tinerilor:
Nu tot ceea ce vedeţi sau citiţi pe internet este adevărat sau potrivit vârstei dumneavoastră. Aveţi mare grijă să intraţi pe site-uri sigure şi să verificaţi cu părinţii informaţiile citite.
Nu răspundeţi mesajelor supărătoare sau care conţin cuvinte ori imagini nepotrivite. Blocaţi persoana care le trimite!
Părinţii dumneavoastră sunt persoane de încredere cu care puteţi vorbi despre activitatea pe internet. Stabiliţi împreună cu ei o listă de site-uri sigure şi un program pentru folosirea computerului.
Parolele conturilor dumneavoastră sunt secrete şi vă aparţin. Ele sunt ca şi cheile de la casă, nu le daţi nimănui, nici măcar cunoştinţelor.
Nu daţi persoanelor întâlnite pe internet informaţii despre dumneavoastră sau despre familie – poze, adresa de acasă, numărul de telefon, şcoala unde studiaţi, locul de muncă al părinţilor.
Dacă s-a întâmplat ceva pe internet care nu va plăcut puteţi oricând să vă opriţi din navigare. Vorbiţi direct cu părinţii sau cu un adult în care aveţi încredere şi explicaţi-le ce va îngrijorat.
Internetul este un spaţiu public la care oricine are acces. Nu postaţi poze sau informaţii personale pe internet, pentru că alţii le pot vedea şi vă puneţi în pericol atât pe dumneavoastră cât şi pe familia dumneavoastră.
Dacă sunteţi victima unei infracţiuni sunaţi imediat la 112!