ȘTAFETA INVICTUS – dedicată marelui revoluționar pașoptist Simion Bărnuțiu

M
Împlinirea a 158 de ani de la moartea lui Simion Bărnuțiu, unul dintre fruntaşii Revoluţiei de la 1848 din Transilvania, este marcată de Consiliul Județean Sălaj printr-o serie de activități ce au debutat astăzi, la Bocșa, în satul natal al marelui cărturar sălăjean.
🏃‍♂️ În memoria lui Simion Bărnuțiu, voluntari Invictus și elevi de la șase unități de învățământ din județ iau parte la Ștafeta Invictus pe traseul dintre Bocșa – localitatea în care, în 21 iulie 1808 a văzut lumina zilei revoluţionarul paşoptist – și Monumentul de la Gorgana, locul în care s-a stins din viață, în 28 mai 1864.
📌 „Încă de la început vreau să le mulțumesc tuturor factorilor implicați, tuturor edililor din localitățile situate pe traseul acestei ștafete – primarul comunei Bocșa, Demyen Istvan, primarul comunei Hereclean, Dobrai Francisc, primarul municipiului Zalău, Ionel Ciunt, primarul comunei Românași, Ioan Buda, și primarul comunei Sînmihaiu Almașului, Cornel Lung – pentru implicare, pentru buna colaborare, precum și pentru importanța acordată acestui eveniment de mare însemnătate pentru întreaga comunitate sălăjeană”, a transmis Dinu Iancu-Sălăjanu, președintele Consiliului Județean Sălaj.
🛣️ Traseul are o lungime totală de aproape 50 de kilometri, parcurși în patru zile de echipe formate din voluntarii Invictus și elevi din clasele VI-IX, de la Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Bocșa, Școala Gimnazială nr. 1 Hereclean, Școala Gimnazială „Simion Bărnuțiu” Zalău, Liceul cu Program Sportiv „Avram Iancu” Zalău, Școala Gimnazială Românași și Școala Gimnazială Sînmihaiu Almașului.
✝️ Sâmbătă, 28 mai, va avea loc o slujbă de pomenire și depuneri de jerbe de flori, la Biserica-mausoleu din Bocșa, ce adăpostește osemintele lui Simion Bărnuțiu. Duminică, 29 mai, la Biserica din Sînmihaiu Almașului va fi oficiată o slujbă religioasă de comemorare, urmată de un colocviu comemorativ la Căminul Cultural din localitate. Activitățile vor continua la Monumentul de la Gorgana, cu sfințirea troiței, drapelului României și al tricolorului pașoptist, un moment artistic susținut de elevii școlii din comună și primirea Ștafetei Invictus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *