VIDEO Schimb de replici Drulă-Bode pe holurile Parlamentului privind modificările la Codul rutier
Președintele interimar al USR, deputatul Cătălin Drulă, și ministrul Afacerilor Interne, secretarul general al PNL Lucian Bode, au avut, miercuri, un schimb de replici pe holurile Parlamentului în legătură cu modificările la Codul rutier.
Cătălin Drulă i-a cerut lui Lucian Bode să spună dacă PNL va vota în plenul Parlamentului modificările care relaxează Codul rutier.
„Evident că nu susțin aceste modificări, dacă eu am propus ordonanța”, a replicat ministrul Afacerilor Interne.
Deși Cătălin Drulă a insistat să spună cum va vota PNL în plen, Lucian Bode nu a dat un răspuns.
Cum a continuat dialogul:
Lucian Bode: „Te-ai obișnuit să faci show și aici nu e bine. Te transformi în ce nu trebuie și nu e bine”
Cătălin Drulă: „E o ipocrizie să mergeți la o ședință despre siguranța rutieră, în condițiile în care colegii dumneavoastră, în comisie, fac show împotriva poliției rutiere”
Lucian Bode: „Dar de ce-mi spui tu că este o ipocrizie ce face ministrul de Interne? De când spui tu că ministrul de Interne face o ipocrizie?”
Cătălin Drulă: „Păstrați un pic eticheta, că eu mă adresez conform rangului”.
Lucian Bode: „Auzi? Eu te cunosc înainte de rang. Să fii sănătos!”
Preşedintele interimar al USR, Cătălin Drulă, i-a reproşat, marți, într-o declarație, ministrului Afacerilor Interne, Lucian Bode, că nu ia atitudine faţă de „măcelărirea” în Parlament a Ordonanţei de urgenţă pentru modificarea Codului Rutier şi că în acest fel s-ar face „complice”.
Într-o declaraţie de presă susţinută la Palatul Parlamentului, Drulă a declarat că proiectul pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă ar urma să fie supus dezbaterii Camerei Deputaţilor, iar în cazul în care va fi aprobat cei care fac curse de maşini prin oraş s-ar putea alege doar cu amendă.
„În ţara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de victime în accidente, şmecherii vor rămâne din nou cu permisul; curse de maşini cu 200 de kilometri pe oră prin oraşe, îl opreşte poliţistul, îi dă amendă, pleacă mai departe cu maşina. Chiar ministrul Bode dăduse o ordonanţă ca să scoată aceste portiţe şi şmecherii, dar în înţelegere cu colegii din Parlament măcelăresc în Parlament această lege. Trece de ultima comisie, pentru Industrii, astăzi după amiază, şi merge la plen. Aceasta înseamnă că şmecherii din nou pot să sfideze, să îşi ia permisul – la fel cum fac puşcărie o treime, aşa şi la permis, se suspendă pentru patru luni că ai depăşit viteza legală şi îl ia după o lună”, a spus Cătălin Drulă, citat de Agerpres.
Liderul USR l-a supranumit pe Lucian Bode „ministrul şmecherie la volan”. Cătălin Drulă a adăugat că reprezentanţii partidelor guvernamentale s-ar pregăti să aprobe o „măcelărire” a Codului Rutier.
„Toate lucrurile acestea se închiseseră printr-o ordonanţă, dar acum acea ordonanţă este măcelărită în Parlament cu complicitatea ministrului Bode. De ce spun asta? Pentru că ministrul Afacerilor Interne refuză să fie reprezentat în comisii, vine un secretar de stat care are foaie de la minister că ar trebui să fie împotrivă şi o ţine ascunsă şi tace mâlc. Deci, este şi genul acesta de laşitate absolut dezgustătoare – îmi asum acest cuvânt. Şi chem acest guvern să spună: vrem să fim Rusia, ca în filmele pe care le vedem pe net, cu webcam-uri cu şmecheri care trec peste toată lumea şi cu accidente? Vrem să fim Asia Centrală sau vrem să fim în Europa”, a întrebat liderul USR.
Cătălin Drulă i-a reproşat şi ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, faptul că, deşi a fost invitat la comisia de specialitate, cu votul unanim al membrilor acesteia, nu s-a prezentat, invocând faptul că nu s-a simţit bine.
Modificările făcute în comisia de Transporturi, la Codul Rutier, prezentate de Cătălin Drulă:
- Şoferilor recidivişti pentru sancţiuni grave (de ex: depăşire de coloane oprite, trecut pe semaforul de culoare roşie, nerespectat indicaţiile poliţistului, vorbit la telefon la volan, comportament agresiv, mers pe sens opus pe autostradă, neacordare de prioritate, depăşire în zonă interzisă, consum de alcool, viteză excesivă ş.a.) li se reduce perioada de recidivă, în care primesc automat o suspendare în plus de 30 de zile a permisului, de la 6 luni la 3 luni.
- Mai mult, recidiviştii pentru sancţiuni grave vor avea posibilitatea să dea un test pentru reducerea perioadei de suspendare, ceea ce în prezent nu este posibil.
- La fel şi vitezomanii, care depăşesc viteza legală cu peste 70 km/h (ex. viteză de peste 120km/h pe străzile unui oraş)
- Tot vitezomanii, care depăşesc viteza legală cu peste 70 km/h vor primi dovadă cu drept de circulaţie pentru 15 zile, faţă de legislaţia actuală conform căreia sunt lăsaţi pietoni pe loc.
- Şoferii care acumulează 15 puncte de penalizare, fapt ce duce la suspendarea permisului, vor putea contesta în instanţă contravenţiile fără ca termenul de prescripţie de 6 luni de la primirea punctelor să fie îngheţat. Cum de cele mai multe ori acţiunile în instanţă durează mai mult de 6 luni, asta va duce la prescrierea punctelor şi, automat, la ne-suspendarea permisului niciodată pentru cumul de puncte folosind această portiţă.
- Şoferii care dau testul pentru reducerea perioadei de suspendare a permisului îşi vor putea recupera mai repede permisul decât înainte. De exemplu, o perioadă de suspendare de 90 de zile se reducea cf OG la 60 de zile (la ⅔ din perioada iniţială), iar amendamentele din parlament ar reduce suspendarea la doar 30 de zile (la ⅓ din perioada iniţială).
- Se reintroduce suprapunerea suspendărilor de permis, versus cumularea perioadelor de suspendare a permisului. Mai precis, un şofer cu permisul suspendat pentru 30 de zile, dacă ar comite o nouă abatere în perioada de circulaţie cu dovadă, să zicem sancţionabilă tot cu 30 de zile de suspendare, va avea permisul luat timp de 30 de zile, nu timp de 60 (30+30), ca în prezent.
- Pentru necomunicarea datelor de identificare a şoferului contravenient către poliţie, se reintroduce facilitatea de a plăti jumătate din minimul amenzii în 15 zile (eliminată de OG 1/2022).
- Asta înseamnă, spre exemplu, că pentru o contravenţie constatată cu mijloace automate de depăşire gravă a vitezei legale (de ex., 150 km/h în oraş) contravenientul refuzând să comunice datele de identificare ale şoferului, va putea plăti doar 652 de lei (½ din minimul prevăzut pentru amendă) în loc de cuantumul stabilit de agent al amenzii care poate fi de până la 2900 de lei pentru persoane fizice şi 14500 de lei pentru persoane juridice.