USR a depus miercuri o moțiune simplă împotriva ministrului Educației

M

Grupul parlamentar al USR a depus miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, potrivit Agerpres.

Moţiunea simplă este intitulată “Ministru. Dezastru. Educaţie fără viitor”, iar Biroul permanent al Camerei a decis ca aceasta să fie dezbătută luni şi votată miercurea viitoare.

Ieri, președintele interimar al interimar al Uniunii Salvaţi România, Cătălin Drulă, a anunțat că urmează să fie depusă o moțiune simplă împotriva lui Sorin Cîmpeanu: „Vom depune o moţiune simplă împotriva ministrului Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, ministrul România anti-educată, ministrul în mandatul căruia 40.000 de elevi nu s-au înscris la Bac, în timpul căruia a crescut rata de abandon, care nu a fost în stare să extindă programele „Masă caldă în şcoli” şi „Şcoală după şcoală”, ministrul care ridică din umeri când vorbim de rezultatele la testele PISA, ministrul care protejează plagiatele în loc să fie un gardian al integrităţii academice”, a declarat ieri liderul USR, la Palatul Parlamentului.

Fragmente din Moțiunea simplă „Ministru. Dezastru. Educație fără viitor”

1. Corigent la alocarea bugetara 
„Am fost anul trecut la 3,6% din PIB si imi propun sa avem minimum 4% din bugetul pe anul viitor pentru Educatie”, spunea ministrul Cimpeanu la audieri, in luna noiembrie 2021. Si, in 2022, ca procent din PIB, avem un minim istoric, aproape jumatate din cat promitea: 2,28%. La 3,7% din PIB, Miclea isi depunea demisia de onoare, la 2,28% Sorin Mihai Pristanda a inceput sa adauge la bugetul Educatiei si ce a gasit prin alte ministere si ar putea parea, macar fortat, ca tine de invatamant. 
Pentru ca nu se poate face scoala in Romania cu banii astia, tot ce face Cimpeanu este sa bage adanc mana in buxunarele parintilor si ale cadrelor didactice. Cimpeanu este cel responsabil pentru mentinerea Educatiei in zona de subfinantare cronica, pentru ca parintii completeaza necesarul scolii cu contributii la fondul clasei, iar invatatorii si profesorii cumpara deseori materiale didactice pe banii lor, si asa putini. (..) 
2. Corigent la salarizarea cadrelor didactice 
Salariile profesorilor nu sunt nici in acest an la nivelul prevazut de Legea salarizarii unitare din 2017. Prin OUG 13 din decembrie 2021, marirea salariala nu a mai respectat nici macar treptele de cate un sfert, s-a ajuns la cate o optime din ce li s-a promis profesorilor. Ce urmeaza in acest ritm? Sa se acorde o marire de o saisprezecime din diferenta prevazuta de lege? Vor ajunge ordonantele de prorogare ale drepturilor salariale sa fie scrise pe portativ. (…) 
3. Corigent la transportul gratuit al elevilor
Nici in 2021, nici in 2022, transportul judetean al elevilor catre scoala nu a fost si nu este gratuit, asa cum prevede legea. OUG 50/2021, menita sa rezolve transportul elevilor intre localitatea de domiciliu si cea in care se afla unitatea de invatamant este un act bulversant, iar limitele de decont sunt departe de orice realitate – „nu mai mult de 30 de lei pe luna pentru distanta de 3 kilometri”. Pentru 20 de zile de scoala, inseamna un leu si cincizeci de bani dus-intors pe distanta minima. (…) 
4. Corigent la combaterea abandonului scolar
Primim o suma de 543 de milioane de euro, bani europeni nerambursabili, pentru finantarea programului de combatere a abandonului scolar in 2500 de unitati de invatamant. Hotararea de Guvern a fost adoptata cu artificii probabil pe 31 decembrie 2021. Ministrul Cimpeanu va veni sa va spuna ca implementarea a fost un succes, ca peste 1400 de scoli cu risc mare de abandon scolar au fost selectate in martie sa primeasca finantare in program. Suntem in iunie, au vazut vreun ban? 
Multe dintre scolile selectate in cadrul primei runde din PNRAS au rata de abandon zero. Desi de ani buni niciun elev nu a parasit scoala pana in clasa a opta, ele figureaza cu risc ridicat pentru ca, printr-o scamatorie din definirea riscului, o pondere importanta o au absolventii de clasa a VIII-a care nu participa la evaluare. Atentie! Cei mai multi dintre acesti copii nici macar nu parasesc sistemul de invatamant, ci merg in clasa a IX-a la profesionala, unde nu au nevoie de nota de la evaluare. (…)
5. Corigent la implementarea Programului Masa calda 
Statisticile ne arata fata trista a copilariei din Romania: unul din trei copii e nevoit sa aleaga intre rechizite, haine si mancare, unul din patru copii trebuie sa decida daca va avea haine sau mancare, iar unul din cinci copii merge flamand la culcare.
De aceea, si la noi au inceput programe-pilot precum Scoala dupa scoala sau Masa calda in scoli. Dar elevul Cimpeanu ar merge flamand la scoala si s-ar intoarce de la scoala tot flamand, daca ar cobori printre muritori in sistemul de educatie condus de ministrul Cimpeanu. In tot mandatul nu a reusit sa mai adauge macar o scoala in plus in programul-pilot Masa calda in scoli, dupa ce a amanat prelungirea lui in 2021, cand ordonanta de prelungire a venit abia in august, iar normele de implementare au venit abia la finalul anului. Iar acum ne vantura pe sub ochi decizia de a demara un asa-zis program integrat de masa sanatoata, improvizat mai degraba din mai multe programe din fonduri europene, la fel cum a incercat sa ne pacaleasca si cu bugetul global al educatiei regasit pe la alte ministere. (…)
6. Corigent la gestionarea pandemiei
(…) Nu e suficient ca ministrul a ratat orice masura coerenta din timpul pandemiei, a reusit cu succes sa faca praf pana si iesirea din pandemie. Cireasa de pe tort a fost felul in care ministrul a inteles sa faca tranzitia cursurilor universitare din online in format fizic, in martie 2022, de a doua zi, in conditiile in care caminele erau pline de refugiati ucraineni. (…)
7. Corigent la depolitizarea educatiei
(…) Cum au aratat concursurile de directori organizate de ministrul Cimpeanu? Au fost doua probe, una scrisa, standardizata, cea de-a doua, interviu fara vreun standard, cu o comisie de cinci membri intre care ar fi trebuit sa se regaseasca si un specialist in resurse umane din sectorul privat. Nici macar in Bucuresti nu s-a respectat partea de reprezentant resurse umane. (…)
8. Corigent la educatie remediala
Aflam zilele acestea ca peste 17.000 de elevi de clasa a VIII-a nu au mai ajuns sa fie inscrisi la examenul de evaluare din acest an si au situatia neincheiata, sunt corigenti sau repetenti. Felicitari! In acest context, devine monstruos, de neiertat, faptul ca putinii bani de educatie remediala s-au dus pe materii precum Muzica, Latina si Religie. Nu exista inca un raport de implementare. Nu a existat o evaluare temeinica a elevilor nici inainte, nici dupa orele remediale, deci nu stim cu ce lacune au intrat in program, daca s-au rezolvat si in ce masura. (…)
9. Corigent la combaterea fenomenului de plagiat
(…) Prin februarie, ministrul Educatiei se intreba „juridic, ce este plagiatul?”. Domnia sa nu si-a publicat deschis propria teza de doctorat si in curand se implineste anul de gratie acordat scolilor doctorale sa se autoevalueze. Daca dorea cu adevarat sa arate ca este de buna credinta, ministrul Cimpeanu ar fi putut sa repare tot prin ordonanta ceea ce a stricat in 2014. Reamintim ca domnul Cimpeanu sta in fotoliul lui Spiru Haret, nu pe scaunul unui patron de aprozar.
10.Corigent in relatia cu Parlamentul
Ministrul Cimpeanu trateaza Parlamentul ca pe o pacoste, ca pe o institutie agasanta careia nu ezista sa ii arate cat de mult o dispretuieste cu orice ocazie. La intrebari sau interpelari, ministrul nu raspunde cu date concrete. (…) Din partea Ministerului care are cinci secretari de stat, la sedintele Comisiilor sunt trimisi subsecretari de stat care nici macar nu vin pregatiti pentru toate punctele de pe ordinea de zi.
11.Corigent la legislatie
Este inadmisibil maniera in care un ministru al unei tari europene tine secret legi de o importanta vitala. Noua lege a educatiei ba venea in toamna anului 2021, dupa memorandumul semnat in sedinta de Guvern din vara 2021, ba venea in debutul acestui an, ba venea pe 1 iunie 2022, ba cel tarziu prin septembrie 2023, ba va fi in dezbatere publica, ba va fi asumata de Guvern. (…)”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *