Mesajul primarului Ionel Ciunt de ziua Municipiului Zalău
De regulă în această perioadă organizam Zilele Zalăului și o să reluăm această tradiție începând de anul viitor. În această logică a lucrurilor voi spune câteva cuvinte despre orașul nostru în care trăim cu toții.
Vă reamintesc că Zalăul s-a format pe locația unei vechi cetăți dacice, chiar dacă Castrul Roman este la doar câțiva km de Zalău. De-a lungul vremii, Zalăul a avut mai multe denumiri, certificatul de naștere cu numele pe care îl poartă astăzi l-a primit în anul 1854. Sursele istorice arată că Zalăul a fost mereu capitală de comitat, din anul 1968 reședință de județ, iar în anul 1979 primește rangul de municipiu. Dumnezeu și istoria a hotărât ca în acest areal frumos de la poalele Meșesului să ne creștem copiii și să trăim împreună români, maghiari, germani, slovaci, evrei, romi și alte naționaliți. Mă bucur să pot spune că Zalăul este un exepmplu de toleranță și de conviețuire pașnică, lucruri care sunt absolut necesare mai ales în conjuctura internațională de astăzi.
Sigur că astăzi, orașul arată așa cum îl știți. Este un important centru industrial, are multe șantiere deschise care fără îndoială creează și un disconfort, dar vreau să vă asigur că la finalul acestor lucrări, la finalul acestor proiecte care sunt în derulare, orașul nostru o fie așa cum am spus de mai multe ori și cum îmi place să repet, un oraș cu adevărat european. Un oraș în care calitatea vieții o să fie mult îmbunătățită.
Din păcate, traversăm astăzi o perioadă extrem de difcilă cu mai multe crize suprapuse, cu un război la granițele țării și tocmai de aceea e nevoie astăzi, de consens, de solidaritate, de înțelepciune, e nevoie dacă vreți să strângem rândurile în jurul ideilor bune cărora să le dăm viață. Nu are importanță de unde vin aceste idei bune dacă ele sunt folositoare, sunt benefice pentru comunitatea noastră, noi care vremelnic suntem în administrația locală și județeană trebuie să ne preocupăm și ne preocupăm sigur, după puterile noastre ca aceste idei să prindă viață.
Trebuie să înțelegem cu toții că un oraș e ca un edificiu, dacă nu ai grijă de el se deteriorează. Un oraș nu înflorește nici de la Bruxelles, nici din Parlamentul României, nici din Guvernul României, un oraș înflorește și se dezvoltă prin contribuția fiecăruia dintre noi.
Trebuie să iubim acest oraș nu pentru că e mare sau mic sau pentru că e frumos sau mai puțin frumos ca alte orașe, trebuie să iubim acest oraș pentru că este orașul nostru.
La mulți ani zălăuani!
La mulți ani, Zalău!
Al dumneavoastră primar Ionel Ciunt