Comuna Boghiș, jud. Sălaj în topul celor mai smart comune din România

Transilvania este pe primul loc la nivel național în ceea ce privește proiectele „smart village” implementate în mediul rural. 

image

„Smart Village” înseamnă, în esență, digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

Astfel, topul comunelor inteligente realizat de compania de consultanță Vegacomp este condus de Ciugud, cu opt proiecte, secundat de Aluniș, din judetul Mureș, cu șapte proiecte, Boghiș (Sălaj) și Saschiz (Mureș) cu câte cinci proiecte fiecare. Urmează Bălășești (Galați), Corunca (Mureș), Mănăștiur (Timiș), Șelimbăr (Sibiu) și Snagov (Ilfov), fiecare cu câte patru proiecte considerate smart.

image

„În cadrul ediției 2022, dedicată radiografierii proiectelor Smart Village în România, am identificat 224 proiecte în 149 de comune, comparativ cu 69 de proiecte în 59 de comune, în anul precedent (2021). Chiar dacă rata de răspuns este foarte mică (10% comparativ cu 71% la Smart City) în acest an, considerăm că este imaginea unui început de drum pentru satul românesc spre o creștere a digitalizării în perioada următoare, având în vedere că și în Europa termenul de Smart Village este relativ nou, început de doar cinci ani”, spune Cornel Bărbuț CEO-ul companiei de consultanță care a realizat radiografia „smart village” în mediul rural.

Studiu de caz pentru Guvernul României

Comuna Ciugud este promotorul conceptului „Smart Village” în România și, din anul 2020, este oficial studiul de caz folosit de Guvernul României pentru a dezvolta acest concept la nivel național. În ultimul an, administrația locală a dezvoltat și consolidat un proiect integrat de tip „Smart Village”, care are ca scop dezvoltarea satului românesc prin folosirea noilor tehnologii. În linii mari, Ciugud Smart Village înseamnă digitalizarea serviciilor publice, interacțiune facilă și rapidă cu cetățenii, digitalizarea educației, protejarea inteligentă a mediului înconjurător și folosirea unor soluții smart pentru susținerea economiei locale.

„Digitalizarea nu este un moft, ci o responsabilitate pe care o avem toți cei care lucrăm în administrația locală sau centrală. Am continuat, în 2020, să dezvoltăm educația, iar Ciugud Smart School este un model de bune practici pentru viitorul învățământului românesc. În tot acest timp, Ciugud a început să fie dat ca exemplu pentru performanța administrativă, însă vă spun, fără falsă modestie, că la Ciugud este doar normalitatea care trebuie să existe în orice sat din România”, spune primarul Gheorghe Damian.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *