Zălăuanii se plâng de străzile inundate la fiecare ploaie, dar tot ei sunt și de vină
Ploile torențiale din ultimele săptămâni au întins nervii la maxim a multor zălăuani, și pe bună dreptate. Nimănui nui place ca străzile din oraș să fie inundate la fiecare ploaie măruntă. Zilele aceastea internetul abundă de fotografii și videoclipuri cu străzi care au fost inundate, fie de apele pluviale, fie de apele menajere.
Au fost cazuri în care canalele menajere au refulat și au mutata din loc capacele de canal, mizerie și alte obiecte.
Ploile torențiale nu au „iertat” nici străzile recent reabilitate cu fonduri europene. Oamenii, din necunoștință de cauză acuză fie Compania de Apă, fie Primăria, fie constructorul. Dar din păcate, devină suntem noi, cetățenii, care nu respectăm regulile. Și mă refer la cei care locuim fie la casă, dar sunt probleme similare și la foarte multe blocuri din Zalău.
Administratorul firmei AVRIL, Ioan Savu, care efectuează lucrări în municipiu a ţinut să aducă clarificări și precizări clare despre sursa acestor probleme la infrastructură.
Ioan Savu, administratorul SC AVRIL SRL spune că lucrările au fost efectuate corect din punct de vedere tehnic pe toate străzile modernizate în ultimii ani cu fonduri europene, dar există nişte motive pentru care unele străzi au de suferit.
Conform constructorului, cea mai mare problemă pe mai toate străzile din Zalău este faptul că oamenii au legat burlanele care adună apa de ploaie de pe case și blocuri direct în canalul menajer, astfel că această cantitate mare de apă intră în canalele menajere și mai apoi refulează. La fel se întâmplă și cu canalele tehnice de pe trotuare, care la fel sunt inundate cu cantitățile de apă din canalele pluviale și menajere.
“Cea mai mare problemă apare de la ploi. Cred că peste 90% dintre casele de pe Corneliu Coposu sunt conectate la apa menajeră şi cu apa pluvială, ceea ce nu e normal. Şi, când vin problemele, se dă vina pe constructor. E logic că, în momentul în care plouă, canalizarea se umple şi apele se revarsă, provocând pagube. Trebuie să ştim că în Zalău, Compania de Apă are treabă cu problema menajeră, iar Primăria şi firma Citadin răspund de apa pluvială. Atunci cine e vinovatul? Noi – constructorii – doar am executat un proiect.
Normal că apele strică pavajul, doar nu e de metal. Pavajul stă pe un strat de 2-3 cm de nisip, iar sub el este beton. Atunci când vin apele, nisipul se spală şi lucrările se deteriorează. Mai mult, când apa se umflă în menajer, iese de sub pământ prin conducte, pe unde apucă şi atunci se întâmplă nenorocirile astea. Că mai este şi problema cu asfaltul, e problema Delcar-ului care este în asociere cu mine la lucrare şi el trebuie întrebat despre de problema asfaltului.
Dar nu cred că sunt probleme mari cu asflatul. Oricum, lucrările de pe Coposu sunt în garanţie şi trebuie refăcute. Cam aceeaşi treabă este şi pe strada Gheorghe Doja. Până când nu se va face diferenţiere între apă pluvială şi apă menajeră, eu cred că tot timpul va fi aşa. Din punctul meu de vedere, cea mai mare vină o au locatarii, care aruncă mizerie şi s-au racordat la reţeaua de canalizare menajeră cu apă pluvială, şi pe urmă autorităţile pentru că le-au permis să facă aşa ceva”, a declarat Ioan Savu, potrivit presei locale.
Soluția: controale, somații și dacă se impune, amenzi
Soluția este una simplă. Primăria Municipiului Zalău prin Inspecția în Contrucții, aflată în subordinea Arhitectului Șef, au în atribuție, și ar face bine, să realizeze controale amănunțite atât la case, cât și la blocuri, și să notifice locatarii care au legată apa pluvială în canalul menajer. Nimeni nu cere amnezi, dar e de bun simț ca autoritățile să iasă din confort și aplice legea. Să impună ordine și normalitate. Iar cei care nu se conformează, să fie sancționați.