Acțiuni sanitare veterinare efectuate în luna august de DSVSA Sălaj

Acțiuni sanitare veterinare efectuate în luna august 2022 în conformitate cu ultimele completări ale  Ordinului ANSVSA nr. 35/2016, survenite prin Ordinul ANSVSA nr. 73/2022:

Examene serologice la ovine în direcția Brucellei melitensis prin testarea a 5% din efectivele de ovine și caprine matcă, respectiv a tuturor berbecilor și țapilor utilizați la montă.

Testarea ovinelor prin genotipare din 5 exploatații înscrise în Programul privind creșterea rezistenței la scrapie.

Demararea inspecțiilor, cu termen de finalizare 30.09.2022, la un număr de 266 exploatații nonprofesionale, conform Acordului de delegare privind verificarea respectării de către agricultori a cerințelor legale în materie de gestionare (SMR 4-9 și SMR 11-13) și a bunelor condiții agricole și de mediu (GAEC) referitor la inventarierea efectivelor de animale din acestea și corelarea cu datele existente în Baza Națională de Date.

Vaccinarea anticărbunoasă de completare a ovinelor și caprinelor.

Retestarea bovinelor reacționate neconcludent la tuberculinarea prin Testul comparativ simultan.

Controale oficiale efectuate:

 SĂNĂTATE ȘI BUNĂSTARE ANIMALĂ

 Stupine: controlul a 7 stupine autorizate / înregistrate sanitar veterinar sub aspectul conducerii evidențelor în carnetul de stupină referitor la evoluția efectivelor, tratamentele efectuate împotriva parazitului Varrooa spp, efectuarea analizelor de laborator în direcția bolilor: loca americană, varooza.

  • Cabinete medicale-veterinare: 9 controale

Sancțiuni: 1 în valoare de 10.000 lei pentru efectuarea de acțiuni sanitar veterinare cu nerespectarea prevederilor tehnice înscrise de producător în prospectul produsului biologic

  • Exploatații comerciale de bovine: 6 controale
  • Sancțiuni: 1 în valoare de 1200 lei pentru vânzare bovină fără documente

                              1 în valoare de 8500 lei pentru deținere de animale neidentificate

Situația epidemiologică a județului:

 Pesta porcină africană la porc domestic:

la sfârșitul lunii septembrie nu mai există focare active în gospodăriile populației, ultimul focar din localitatea Fizeș, com Sâg, fiind stins la data de 25.07.2022.

În anul 2022 au evoluat un număr de 7 focare de PPA la pocul domestic, după cum urmează:

Nr.

Crt.

Localitatea Număr focare confirmate Număr porci morți Număr porci sacrificați Număr porci uciși Număr focare închise
1 Fildu de Sus 1 2 6 1
2 Zalău 1 3 10 1
3 Valea Ciurenilor 2 2 1 14 2
4 Cutiș 1 2 1
5 Someș Odorhei 1 1 1 9 1
6 Fizeș 1 2 1 3 1
Total 7 12 3 42 7

 

Consecutiv evoluției pestei porcine africane în localitățile Guga și Rugășești din județul Cluj, cu extinderea zonei de supraveghere și pe raza județului Sălaj, în prezent sunt supuse restricțiilor de mișcare porcinele din localitățile: Poiana Blenchii, Fălcușa, Gostila, Căpâlna și Dobrocina. Se  estimează că aceste restricții vor fi ridicate, în cazul în care nu apar noi focare, până la data de 27.09.2022.

Pesta porcină africană la mistreț:

 În continuare, toate fondurile cinegetice din județ sunt cuprinse în zona afectată de PPA. În anul 2022 au mai fost diagnosticate 21 cazuri noi de PPA (din care 3 în luna august) la mistreți vânați după cum urmează:

  • FC 1 Gâlgău: 1
  • FC 3 Cormeniș: 1
  • FC 4 Zalha: 1
  • FC 5 Cliț: 2
  • FC 10 Dragu: 3
  • FC 19 Mirșid : 1
  • FC 22 Panic: 1
  • FC 23 Traniș: 3
  • FC 25 Cehu Silvaniei : 1
  • FC 30 Carastelec: 4
  • FC 31 Lapiș: 1
  • FC 33 Tusa: 2

Tuberculoza bovină: la data de 17.08.2022 s-a stins focarul de tuberculoză bovină de la Aghireș, comuna Meseșenii de Jos, nemaiexistând astfel nici un focar declarat pe raza județului.

În schimb, în urma retestării prin tuberculinare a bovinelor reacționate pozitiv sau neconcludent la TCS, au fost scoase prin trimitere la sacrificare de control, un număr de 2 bovine suspecte de TBC, una din localitatea Aluniș, comuna Benesat și una din localitatea Lompirt, comuna Sărmășag.

 Anemia infecțioasă ecvină: în prezent sunt în evoluție un număr de 2 focare în localitățile: Mal                 – 1 cabalină și Derșida – 2 asini.

Rabia:

DSVSA Sălaj prin intermediul medicilor veterinari de liberă practică, a demarat pregătirile pentru campania de vaccinare antirabică de toamnă la câini și pisici. Aceasta este comandată de către Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Sălaj pentru intervalul 01.10-31.12.2022.

Tot în acea perioadă se va face și vaccinarea antirabică la vulpi în cadrul Programului de supraveghere, control și eradicarea rabiei.

La aceasta vor participa medici veterinari oficiali din cadrul DSVSA Sălaj, însoțiți de către reprezentanții fondurilor cinegetice. Vaccinarea se va face inițial prin distribuția momelilor vaccinale din avion, urmată de distribuția manuală la vizuinele cu vulpi. Campaniile vor dura până la sfârșitul anului în curs.

Informăm populația asupra faptului ca în cazul în care identifică pe raza județului Sălaj animale sălbatice din specia vulpe sau șacal moarte, inclusiv pe șosele, le pot aduce la LSVSA Sălaj în vederea efectuării examenului de laborator în direcția rabiei, cu respectarea măsurilor de siguranță și anume:

  • Manipularea acestora se va efectua cu mănuși de unică folosință
  • Cadavrele se vor introduce succesiv în doi saci de polietilenă care se vor lega la gură
  • Mănușile utilizate se vor introduce într-o pungă de polietilenă și se vor preda împreună cu cadavrele la Laboratorul sanitar Veterinar și Pentru Siguranța Alimentelor Sălaj
  • Suplimentar și obligatoriu se vor lua coordonatele GPS de la locul unde s-au găsit cadavrele

Înainte de predarea la laborator, persoana în cauză va solicita personalului din cadrul Serviciului de Control Oficial Sănătate și Bunăstare Animală din cadrul DSVSA Sălaj, întocmirea Cererii de analiză pentru cadavrele afluite.

DSVSA Sălaj recompensează această operațiune persoanelor ce le afluiesc pentru examen de laborator, în valoare de 50 de euro la cursul zilei, în baza prevederilor HG nr. 55 / 2008 pentru aprobarea Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei la vulpe în România, cu modificările și completările ulterioare, art. 12, alin 5.

Astfel, odată cu predarea probelor, persoana ce le afluiește, va depune o solicitare de plată pentru această operațiune în cunatum de 50 Euro (în lei la cursul zilei), pentru fiecare cadavru astfel afluit, în care va specifica: datele personale conform documentului de identitate, numărul cererii de analiză, numărul de cadavre și specia, contul în care dorește efectuarea plății. De asemenea, va depune pe lângă respectiva cerere și copia documentului de identitate, dovada deținerii contului menționat, copia cererii de analiză vizată pentru conformitate de către LSVSA Sălaj, copia Buletinului de analiză emis de către laboratorul ce a efectuat investigația.

Menționăm faptul că, grație Programului strategic privind supravegherea, controlul şi eradicarea rabiei, respectat și implementat cu seriozitate de către DSVSA Sălaj, ultimul focar de rabie a evoluat și a fost stins în anul 2016.

DIRECTOR EXECUTIV, Dr. Adrian Mircea MARTIN

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *