Ciolacu spune că PSD va propune în Coaliție creşterea salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie
Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a salutat, miercuri, adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, arătând că acest proiect a fost susţinut „intens” de social-democraţi şi reprezintă „o mare victorie” pentru toţi acei oameni care muncesc din greu.
„Adoptarea de către Parlamentul European a Directivei privind salariul minim european, proiect susţinut intens de PSD, este o mare victorie pentru toţi acei oameni care muncesc din greu şi care, în ultima perioadă, au fost cei mai afectaţi de criza economică şi de cea de pe piaţa energiei. Totodată, este un motiv în plus pentru care PSD susţine necesitatea creşterii salariului minim la 3.000 lei de la 1 ianuarie (inclusiv prin scutirea de taxe şi contribuţii a 200 de lei), propunere cu care va merge în coaliţie. Este extrem de clar acum că trebuie să creştem salariul minim. Asta spune şi UE, nu doar PSD”, a scris Ciolacu, pe Facebook.
Europarlamentarul Carmen Avram a spus, miercuri, după adoptarea Directivei privind salariul minim european în plenul Parlamentului European de la Strasbourg, că astfel „se stabilesc criterii comune pe baza cărora se va calcula acesta în fiecare ţară UE. De aceea, el nu va fi egal pe întreg teritoriul Uniunii, însă va aduce creşteri salariale importante”.
„Directiva e o mare victorie pentru grupul S&D, din care face parte PSD, deoarece el a insistat asupra caracterului obligatoriu al acestei măsuri în toate statele membre. Ministrul Muncii, Marius Budăi, un puternic susţinător al acestei Directive, a militat, în toate negocierile Consiliului şi întâlnirile avute la nivel european, pentru un nivel de trai adecvat al românilor, care trebuie să se bucure de toate beneficiile apartenenţei la Uniunea Europeană. Directiva privind salariul minim european stabileşte criterii comune pe baza cărora se va calcula acesta în fiecare ţară UE. De aceea, el nu va fi egal pe întreg teritoriul Uniunii, însă va aduce creşteri salariale importante, inclusiv în România. Directiva trebuie transpusă în legislaţia naţională în următorii doi ani, iar procentul de mărire va fi stabilit în funcţie de salariul minim aflat în vigoare la momentul implementării”, a explicat Carmen Avram.