Trei proiecte de eficientizare energetică, depuse pentru finanțare prin PNRR
Consiliul Județean Sălaj a depus pentru finanțare în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență trei proiecte pentru creșterea eficienței energetice a unor clădiri din administrarea Spitalului Județean de Urgență Zalău.
Este vorba despre:
- Eficientizarea energetică a imobilului aflat în proprietatea Județului Sălaj, situat în municipiul Zalău, str. Păcii, nr. 10
- Extinderea Ambulatoriului de specialitate al Spitalului Județean de Urgență Zalău, în imobilul situat în Cehu Silvaniei, str. 1 Decembrie 1918, nr. 13
- Reabilitare, modernizare și extindere pe verticală la Secția Recuperare din cadrul Spitalului Județean de Urgență Zalău
Clădirea de pe strada Păcii a fost dată în folosință în anul 1973, de-a lungul timpului servind ca sediu pentru Centrul Stomatologic, Secția de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Zalău și Dispensarul Bk.
Principalele lucrări propuse prin acest proiect se referă la anveloparea clădirii, înlocuirea tâmplăriei, izolarea planșeului și a soclului, reabilitarea/modernizarea instalației de iluminat, realizarea sistemului de ventilație/climatizare și instalarea de panouri solare. Toate aceste intervenții vor conduce la o reducere a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire de 73,11%.
După finalizarea investiției, se are în vedere mutarea în acest imobil a Compartimentului Dermatovenerologie și a Laboratorului de Analiză Moleculară. Valoarea totală a proiectului este de aproape 1,87 milioane de lei.
Pentru imobilul din Cehu Silvaniei, se intenționează reabilitarea pereților exteriori, a tâmplăriei exterioare, a podului și a planșeului peste demisor, precum și modernizarea instalației de iluminat, prin montarea de corpuri LED și panouri fotovoltaice. În acest fel, consumul anual specific de energie finală pentur încălzire va fi diminuat cu 69,47%. Proiectul are o valoare totală de 2,18 milioane de lei.
Cea de-a treia clădire vizată de proiectele depuse prin PNRR datează din anul 1940 și găzduiește, astăzi, Compartimentul Recuperare – la parter, și Compartimentul Reumatologie – la etaj.
Principalele obiective urmărite se referă la asigurarea circuitelor funcționale și medicale specifice; separarea accesurilor pentru cele două compartimente; dotarea clădirii cu ascensor vertical pentru transportul persoanelor și materialelor; realizarea circuitelor funcționale pentru personal și pacienți; asigurarea unor spații de depozitare, garderobe, vestiare etc.; asigurarea funcționării cabinetului medical de tip ambulatoriu; dotarea spațiilor cu mobilier și aparatură medicală; refacerea instalațiilor; extinderea clădirii pe verticală cu un nou etaj, unde va funcționa Compartimentul Reumatologie.
Conform auditului energetic, se propus următoarele măsuri de eficientizare energetică: anveloparea imobilului, instalarea panourilor solare termice și a panouri fotovoltaice, instalarea pompelor de căldură aer-aer, montarea recuperatoarelor de căldură, pentru a micșora necesarul de căldură. Toate acestea vor diminua consumul anual specific de energie finală pentru încălzire cu 64,03%. În plus, vor fi realizare lucrări de consolidare a imobilului.
Întregul proiect are o valoare totală de 10,7 milioane de lei, din care valoarea maximă eligibilă este de 4,15 milioane de lei.