Ministerul Sănătății va demara o acțiune de depistare activă a tuberculozei în Sălaj
România continuă să ocupe locul întâi în Uniunea Europeană la cele mai multe cazuri de tuberculoză, chiar dacă în ultimul deceniu s-au făcut progrese importante în controlul acestei boli infecțioase.
În timpul pandemiei de COVID-19, numărul cazurilor depistate în țara noastră s-a redus cu aproximativ o treime, însă această scădere a nu este una reală, ci este dată de subdiagnosticarea bolii, pe de o parte din cauza lipsei de acces la spitale, iar pe de altă parte pentru că oamenii au devenit mai reticenți în a merge la medic atunci când se simt rău. În acest context, începând cu luna noiembrie 2022, Ministerul Sănătății va demara o acțiune de depistare activă a tuberculozei în 10 județe din țară, potrivit unui proiect publicat în transparență decizională, pe site-ul instituției. Acțiunea este destinată adulților din comunitățile la risc pentru tuberculoză, cu prioritate persoanelor care vin din Ucraina, dar și cetățenilor români, indiferent dacă sunt asigurați sau nu.
Sunt vizate județele din nord și est
Prin urmare, acțiunea de depistare activă a TBC demarată luna viitoare se va derula în județele Botoșani, Constanța, Galați, Iași, Maramureș, Neamț, Satu Mare, Sălaj, Suceava și Tulcea și are ca scop identificarea precoce a cazurilor posibile de tuberculoză din populație și direcționarea lor către Programul naţional de prevenire, supraveghere şi control al tuberculozei (PNPSCT), pentru confirmarea diagnosticului și asigurarea tratamentului adecvat, astfel încât acestor pacienți să le crească șansele de vindecare și să le scadă probabilitatea de a suferi de complicații sau sechele.
Demersul va fi coordonat la nivel central de Ministerul Sănătății, prin Unitatea de planificare și implementare de politici ale Programului ROU-T-MOH „Abordarea provocărilor sistemului de sănătate privind controlul tuberculozei în România”, iar la nivel județean, de direcțiile de sănătate publică (DSP).
Concret, echipe mobile organizate și coordonate de DSP vor merge în comunitățile la risc din județele amintite mai sus – comunități urbane sau rurale sărace, comunități din zone izolate, persoanele fără adăpost, migranți/refugiați din Ucraina, grupuri vulnerabile sau marginalizate, cu acces limitat la asistență medicală -, iar cei care își vor da acordul să participe la această acțiune de depistare a TBC vor răspunde la câteva întrebări care indică posibile semne de boală și vor da probe de spută (expectorație), ce vor fi analizate în laborator.
Cei care au un rezultat pozitiv vor fi ajutați să ajungă la servicii medicale de specialitate, pentru stabilirea diagnosticului de certitudine și tratament.
Toate etapele din această acțiune sunt gratuite pentru cei care vor participa la testare, acțiunea fiind finanțată printr-un grant acordat Ministerului Sănătății de Fondul Global de Luptă împotriva SIDA, Tuberculozei și Malariei.