Piese de referinţă dintr-un tezaur dacic descoperit în Sălaj, expuse la Muzeul Naţional al Ţăranului Român
Trei brăţări, un lanţ ornamental şi o fibulă cu trei noduri, realizate din argint – o parte dintre cele mai spectaculoase piese din tezaurul dacic descoperit la Cehei, în Sălaj, vor fi expuse la Muzeul Naţional al Ţăranului Român din Bucureşti, în perioada 9 noiembrie – 31 decembrie, în cadrul expoziţiei „Muzeul pentru tine!”, potrivit Agerpres.
Potrivit reprezentanţilor Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, tezaurul descoperit în 1986 la Cehei este unul dintre cele mai valoroase tezaure dacice din patrimoniul instituţiei şi are o istorie interesantă, fiind „dăruit” în primă instanţă de către autorităţile comuniste ale vremii Elenei Ceauşescu.
„Trei brăţări, o fibulă şi un lanţ din argint – toate de factură dacică, precum şi 552 de monede de argint – drahme greceşti, au fost descoperite de copii în timp ce scoteau pământ dintr-un versant al Deluţului din spatele casei. Tezaurul cântăreşte 2,122 kilograme şi se datează în a doua jumătate a secolului I a.Chr. Poveştile locale vorbesc despre faptul că, iniţial, copiii s-ar fi jucat cu piesele găsite, dar cert este că, până la urmă, Miliţia şi Securitatea au ‘intrat’ pe fir şi au recuperat tezaurul găsit la Cehei şi cu aportul arheologilor de la Zalău. Acesta nu a stat, însă, foarte mult timp în Sălaj, pentru că a fost trimis în regim de urgenţă la ‘Cabinetul 2’ al Elenei Ceauşescu”, a precizat arheologul Horea Pop.
Potrivit acestuia, arheologul Alexandru Matei şi numismatul Eugen Chirilă au avut la dispoziţie doar o noapte pentru a determina piesele.
„Privind în trecut, tezaurul se pare că a fost o ‘jertfă’ în speranţa întoarcerii din ‘exil’ a prim-secretarului judeţului, un foarte bun prieten al lui Nicu Ceauşescu. Spera că astfel va cumpăra bunăvoinţa soţiei dictatorului şi că, în acest fel, se va putea întoarce la Bucureşti. Ion Traian Ştefănescu fusese ‘exilat’ de soţii Ceauşescu în Sălaj, în funcţia de prim-secretar al judeţului, pentru a-l despărţi de fiul lor, Nicu, considerând că acesta nu era un anturaj bun pentru băiatul lor”, a adăugat Horea Pop.
După Revoluţie, tezaurul de la Cehei a fost preluat de Banca Naţională a României care, ulterior, i-a anunţat pe reprezentanţii Muzeului Judeţean din Zalău să meargă să-l aducă „acasă”.