Expoziţia de fotografie ‘Sălaj – Frumuseţe, Tradiţie, Poveste’ 2022, vernisată în aer liber la Oradea
Zece artişti fotografi de renume internaţional expun, în Piaţa Unirii din Oradea, o sută dintre cele mai frumoase fotografii realizate într-o tabără de fotografie în judeţul Sălaj, menită să evidenţieze atracţiile turistice ale zonei.
Potrivit vicepreşedintei Varadinum Foto Club, Adela Rusu, iniţiatoarea acestui proiect-pilot, expoziţia în aer liber, montată pe cele 10 panouri rezistente la intemperii, oferă fiecărui artist participant câte un panou pentru a-şi etala zece imagini surprinse în tabăra de fotografie ‘Sălaj – Frumuseţe. Tradiţie. Poveste’ 2022, care s-a desfăşurat în perioada 20 – 27 mai 2022.
‘De fiecare dată, pentru această tabără căutăm fotografi de renume internaţional. Dacă în 2017 am pornit cu cinci fotografi români şi cinci din străinătate, am mărit numărul invitaţilor de peste hotare pentru că scopul nostru este să promovăm cât mai mult frumuseţile judeţului Sălaj prin prezentarea zonelor etnografice, geografice şi culturale, care au potenţial în atragerea turiştilor,’ a precizat, pentru AGERPRES, Adela Rusu.
Cei 10 fotografi de renume internaţional sunt multiplu premiaţi pe plan mondial. Din România au participat Adela Rusu, Ovi D. Pop, Bikfalvi Zsolt şi Vasile Sârb, alături de Buket Ozatay (Cipru), Nino Mghebrishvili (Georgia), Borislav Milovanovic şi Zoran Stojiljkovic (Serbia), Michael Strapec (Irlanda) şi Vladimir Jovanovski (Macedonia).
Fotografiile lor aduc în faţa privitorilor frumuseţile judeţului Sălaj surprinse în Grădina Botanică ‘Vasile Fati’ din Jibou, Biserica ortodoxă şi Bisericuţa albastră din Bălan, Mănăstirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ Bălan, Grădina Zmeilor, meşterul fierar şi făuritorul de clopoţei din Cheud, Festivalul agricol din Şimleu Silvaniei, Podul de la Ciocmani şi canoe pe Someş, Fondul de vânătoare 19 Mirşid, Cetatea Porolissum, Cetatea medievală şi Biserica reformată din Cehu Silvaniei.
‘Este vorba despre o energie specială pe care o emană aceste locuri. Vedem aici crâmpeie poate şi din copilăria noastră, care ne aduc aminte de poveştile din sat, de tradiţiile care se mai păstrează, meşterul făurar de clopoţei care ne duc cu gândul la muzică, în primul rând, dar mai apoi, în mâinile muncite, ne amintim de animalele crescute la ţară. Este o evocare a lumii mai puţin văzute, surprinsă cu talent de ochiul fotografului profesionist. Cred că astfel de proiecte trebuie susţinute şi să acordăm o mai mare atenţie educaţiei artistice, parte importantă din cultura noastră’, a declarat vineri, pentru AGERPRES, viceprimarul municipiului Oradea, Antonia Nica.
Tabăra de fotografie, ajunsă la ediţia a cincea, a fost organizată de Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj (prin manager Daniel Săuca), Asociaţia Foto Club Varadinum Oradea (vicepreşedinte Adela Rusu) şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară ‘Ţara Silvaniei’ (manager Daniel Stejeran).
‘Pentru Ţara Silvaniei, această tabără de fotografie organizată în fiecare an, în luna mai, în Sălaj înseamnă un instrument foarte bun de promovare, dar şi un prilej de a cunoaşte oameni noi şi de a implica mai multe comunităţi în tot ce înseamnă turism. Este un proiect prin care fotografi profesionişti din lume vin să descopere Sălajul aşa cum este el azi. Pe lângă toate obiectivele turistice, fotografii caută, noi ştim foarte bine, emoţii, oameni frumoşi, şi avem ce să le oferim în fiecare an,’ a declarat, pentru AGERPRES, managerul ADI ‘Ţara Silvaniei’, Daniel Stejeran, prezent la vernisaj.
Potrivit acestuia, fotografiile realizate sunt publicate iniţial într-un album foto, constituie o bază importantă de date a instituţiilor implicate, sunt prezentate în diverse expoziţii în ţară sau în străinătate.
‘Fotografii care vin din afara ţării duc mai departe aceste fotografii şi rămân şi cu o impresie minunată despre locurile vizitate. Ei, fiind fotografi de talie internaţională, care participă la multe concursuri din lume, i-am rugat ca în toate postările lor să specifice că sunt fotografii făcute în Sălaj, România. Să se vadă ce înseamnă România’, a precizat Adela Rusu.
Toţi aceşti fotografi participanţi au organizat expoziţiile taberelor la ei în ţară, aşa cum a fost Serbia. O parte din fotografiile realizate în Sălaj au fost valorizate atât prin postări pe reţelele de socializare, cât şi prin participarea lor la saloane internaţionale de fotografie.
Expoziţia în aer liber din Piaţa Unirii, a 13-a organizată de Clubul Varadinum în acest loc, va rămâne la dispoziţia publicului în perioada 4 – 30 noiembrie 2022. Va urma să fie expusă la Castelul Karolyi din Carei şi probabil, în ianuarie, la Alba Iulia.
Organizatorii au dorit să transmită mulţumiri către Consiliul Judeţean Sălaj, Primăria Zalău, Primăria Jibou, Primăria Şimleu Silvaniei, Primăria Cehu Silvaniei, Primăria Vârşolţ, Primăria Năpradea, Primăria Bălan, Primăria Mirşid şi Primăria Pericei.