Comuna Mirșid condusă de primarul Călin Bereschi devine tot mai atrăgătoare cu fiecare investiție finalizată
Comuna Mirșid este condusă de primarul Călin Bereschi, aflat la al 5-lea mandat, perioadă în care comuna s-a dezvoltat armonios și pe toate planurile. Administrația locală a depus tot efortul și a accesat fonduri europene și guvernamentale pentru a face investiții importante care să ridice nivelul de trai al cetățenilor. Și rezultatele deja se văd.
„Comuna Mirșid se află pe un trend ascendent atât din punct de vedere economic, cât și social, ceea ce este un lucru îmbucurător. Dovadă este și faptul că recensământul de anul acesta arată că față de anul 2011, populația stabilă în comuna Mirșid a crescut cu circa 400 de noi persoane. Dacă în 2011 populația comunei număra în jur de 2100 de locuitori, în anul 2022 am ajuns la o populație de aproximativ 2500 de locuitori.
Asta înseamnă că satele comunei sunt atractive pentru cei care doresc să se stabilească aici. Cel mai important lucru în realizarea acestui succes este faptul că suntem aproape de orașele Zalău și Jibou, comuna Mirșid fiind străbătută de DN1H. Mai avem și un drum de interes turistic care face legătura între Mirșid și Moigrad-Porolissum. Infrastructura rutieră este asfaltată în proporție de 95% în zona intravilan, plus că avem utilități gaz în toată comuna, apă, canalizare, internet și TV, lucruri care sunt normale în vremurile în care trăim”, spune primarul Călin Bereschi.
Lucrările la rețeaua de apă și canalizare pentru Mirșid și Popeni se apropie de finalizare
La șantierul pentru introducerea reţelei de apă şi canalizare în satul Popeni lucrările sunt avansate, iar firma se află în teren cu echipa de muncitori. S-au finalizat toate străzile laterale, cu excepţia Drumului Naţional, unde sunt prevăzute foraje dirijate pe sub carosabil și se lucrează în prezent.
La șantierul pentru introducerea rețelei de canalizare pentru satul Mirșid, lucrările s-au finalizat pe toate străzile și a mai rămas de executat porținea cuprinsă pe Drumul Național care se va face prin foraj subteran.
„Lucrările au început în urmă cu trei ani, dar se preconizează că termenul va fi depășit un pic. Corespondeța pe care o avem cu Ministerul Dezvoltării permit UAT-urilor să prelungească contractele. Dacă va fi cazul de câteva luni vom prelungi contractul de execuție. Ce este îmbucurător este că în momentul de față se lucrează pentru finalizarea lucrării=lor.
Au mai rămas de făcut doar legăturile străzilor adiacente cu strada principală. La Popeni este de executat forje cam de 1 kilometru și se finalizează. La Mirșid trebuie executat foraje pe o lungime de 4.000 metri și legătura străzilor cu conducta principală”, explică primarul Călin Bereschi.
Se lucrează „la foc continuu” la rețeaua de apă pentru Moigrad-Porolissum pe POIM
Un șantier important pentru localitatea Moigrad-Porolissum este aducțiunea de apă de la Tarnița prin programul regional POIM, coordonat de Compania de Apă. La data de 23 februarie constructorul a început lucrările în zona DN1 T către bazinul de apă de 200 mc din Făjiște.
Tot în cadrul acestui proiect pe POIM și bazinul din „Făjiște”, satul Mirșid, va fi racordat la conducta de apă de la Gilău, astfel încât și celelalte trei sate: Mirșid, Popeni și Firminiș vor beneficia de această investiție. Cele trei localități vor dispune de trei (surse de apă): rezervoarele de apă de la „Făjiște”, Gârceiu și Cuceu.
„Lucrările sunt în grafic. Este un proiect important, astfel că la final cele trei sate Mirșid, Popeni și Firminiș vor avea apă din trei părți, de la Jibou, Crișeni și de la Gilău prin POIM. În caz că pică o sursă de apă vom avea variante suplimentare”, spune primarul Călin Bereschi.
Rețeaua de apă se extinde și în localitatea Firminiș
Proiect depus pe Anghel Saligny și pentru extinderea rețelei de canalizare în satele Moigrad și Firminiș
„Am depus o documentație de finanțare, care în prima fază nu a fost aprobată. Ulterior am încercat să găsim soluții împreună cu reprezentanții Guvernului pentru a putea finaliza și canalizarea, deoarece apa fără canalizare nu este un lucru bun. A rămas totuși o variantă ca după ce se vor termina o parte dintre licitațiile pe Programul Anghel Saligny, se va face o reanalizare a posibilităților financiare și sper că acest proiect să primească într-un final finanțarea”, explică primarul Călin Bereschi.
Proiect de un milion de euro câștigat pentru lucrări de asfaltarea și un pod nou în comuna Mirșid
„La ora actuală, în proporție de 95 % avem toate drumurile din interiorul localităților asfaltate, aranjate, șanțuri betonate pe aproape toată lungimea lor. Drumurile după părerea mea arată bine, sunt într-o stare bună. Pe Anghel Saligny am cuprins restul de 5% din străzi neasfaltate, care înseamnă în jur de 3 kilometri. Vom face asfaltări în satele Mirșid și Popeni”, spune primarul Călin Bereschi.
Școala Gimnazială din Mirșid va fi reabilitată cu finanțare prin PNDL 2 și Fondul de Mediu
„În cadrul acestui proiect ne propunem să face lucrări de consolidare, atât a părții de fundații, cât și lucrări la acoperiș. Dacă lucrurile merg bine, luna aceasta o să avem semnat contractul de lucrări pe partea de consolidări și să putem începe la corpul nou de clădire. Îmi doresc să facem o lucrare frumoasă pentru că locul este deosebit. Dacă timpul ne permite, în acest an se va săpa la consolidări și vom reuși să pornim acest proiect”, spune primarul Călin Bereschi.
„Pe Fondul de Mediu există oportunitatea de finanțare a lucrărilor de creștere a eficienței energetice a clădirii, respectiv izolare termică, schimbarea tâmplăriei, intalațiilor etc. Așa reușim să obținem un buget mai consistent pentru modernizarea școlii și să facem lucrări importante”, a mai spus edilul.
Dispensarul medical modernizat cu fonduri europene prin PNRR
La nivelul comunei Mirșid funcționează un Dispensar medical cu medic de familie permanent și asistentul medical. Comuna are și un asistent comunitar care este angajat al Primăriei, lucrează în cadrul Serviciului Asistență Socială și lucrează și la Centrul Aftherschool.
Dispensarul medical va fi modernizat cu o finanțare de circa 700.000 lei prin PNRR, fonduri europene. Proiectul cuprinde reabilitare, modernizare, încălzire termică și împrejmuire cu gard și porți.
„Vom primi suma de 700.000 lei prin PNRR pentru modernizarea Dispensarului medical din Mirșid. Suma este acceptabilă și trebuie să facem o lucrare frumoasă acolo. Afterschool-ul este o investiție impunătoare și acolo lângă este dispensarul, care din lipsă de fonduri nu am reușit să-l modernizăm. Dar acuma am reșit, am depus proiectul și am obținut finanțare”, spune primarul Călin Bereschi.
Centru Medical Integrat ultramodern la Mirșid, finanțat de Ministerul Sănătății
„Facem parte din cele 8 comune din județul Sălaj și din cele 300 la nivel național care avem aprobat o finanțare pentru înființarea unui Centru Medical Integrat. Valoarea investiției este de 200.000 euro, din care 160.000 euro se pot folosi la lucrări de construicție, modernizare a spațiului și 40.000 euro pentru dotări”, spune primarul Călin Bereschi.
Primăria Mirșid este cu proiectul într-un stadiu avansat. Pregătirea documentațiilor a început în urmă cu 2 luni de zile când s-a contractat proiectarea și consultanța. Prin hotărâre de Consiliu Local a fost schimbată destinația clădirii din bibliotecă comunală (dezafectată) în Centrul Medical Integrat. Documentațiile au fost deja transmise la OCPI Sălaj.
În cadrul acestui proiect primarul Călin Bereschi a prevăzut și două cabinete medicale, unul pe linie de ginecologie, planificare familială și al doilea pe linie de cardiologie și interne.
„Aceste cabinete vreau să le fac la standarde ridicate și dotate cu aparatură ultramodernă, astfel încât oamenii din comună să poată veni să aibă un consult bun. O să găsesc noi finanțări, vom folosi și bugetul local pentru că este important pentru cetățeni. O să găsim o colaborare cu medici renumiți și vreau să facem ca lucrurile să funcționeze”, spune primarul Călin Bereschi.
Primăria Mirșid a câștigat o altă finanțare pe PNRR din fonduri europene în valoare de 1.100.000 lei pentru „Reabilitarea, modernizarea și dotarea Căminului Cultural din satul Moigrad-Porolissum”. În cadrul proiectului se va reabilita întreaga clădire, se va lucra la acoperiș, izolare termică exterioară, schimbarea tâmplăriei PVC, zugrăveli interioare, dotări, instalații noi, etc.
„Pe PNRR am câștigat o finanțare pentru căminul cultural din Moigrad, singurul care nu a fost modernizat și la care nu s-a lucrat. Suma aprobată este în jur de 1,1 milioane lei, o finanțare suficientă pentru a face o lucrare frumoasă”, spune primarul Călin Bereschi.
Căminul din Mirșid a revenit în patrimoniul Consiliului Local și a Primăriei Mirșid, astfel că va putea fi folosit pentru diverse evenimente, socializare, etc. Căminul din Popeni a fost modernizat cu fonduri europene și inaugurat în urmă cu trei ani. Căminul este racordat la utilități și dotat corespunzător.
Reabilitarea căminului cultural din Firminiș s-a făcut cu bani de la bugetul local, inclusiv o extindere pentru grupuri sociale și o bucătărie. Lucrarea a fost realizată pe parcursul a doi ani și a fost inaugurată în urmă cu 3-4 ani.
Primăria construiește capele mortuare în fiecare localitate
Primăria Mirșid acordă anual subvenții cultelor religioase recunoscute de lege pentru lucrări diverse, etc.
Primarul Călin Bereschi alocă sume de bani și pentru construirea de capele mortuare în fiecare sat. Anul acesta s-a alocat de la bugetul local suma de 150.000 lei pentru capela din Mirșid, urmând ca anul viitor să se construiască o capelă nouă în Popeni sau Moigrad-Porolissum. În fiecare an de acum înainte Primăria Mirșid va finanța construirea a cel puțin o capelă pentru fiecare sat.
„La Mirșid e prima capelă pe care o construim și vrem ca în fiecare an să construim câte una. Anul viitor începe la Popeni sau Moigrad. Capela este destinată tuturor cetățenilor și va fi folosită de toate cultele”, spune primarul.
Capelă nouă în satul Mirșid lângă Biserica Ortodoxă
Administrația locală a alocat suma de 150.000 lei pentru a construi o capelă nou în localitatea Mirșid. Capela se construiește în proximitatea Biserici Ortodoxe din satul Mirșid și va fi folosită de toate cultele religioase.
Investiția va fi finalizată în cursul anului 2023. În prezent a fost turnată fundația și se lucrează la ridicarea zidurilor din cărămidă. Primăria Mirșid are în plan să construiască capele mortuare și în satele Popeni, Moigrad-Porolissum, Firminiș.
Teren de sport nou în localitatea Moigrad-Porolissum
Terenul de sport multifuncțional din Moigrad-Porolissum este cea mai nouă investiție finalizată de către Primăria Mirșid. Valoarea investiției este de peste 100.000 de euro, din care 50.000 de euro finanțatare europeană prin Grupul de Acțiune Locală (GAL) ”Samus Porolissum”, restul fiind bani de la bugetul propriu al comunei.
Primarul Călin Bereschi are în plan să modernizeze terenul de sport și să monteze un sistem de iluminat nocturn, să fie acoperit cu plasă, dar și să fie trasat pentru handbal, volei sau chiar tenis de câmp. Lângă teren sunt montate două construcții modulare racordate la utilități care sunt folosite ca vestiare.
Comuna Mirșid dispune de un sistem modern de supraveghere cu camere video 48 de bucăți, inclusiv pentru identificare numerelor de înamtriculare auto, iar primarul are în plan extinderea cu alte 12 camere video noi. Scopul investiției este reducerea fenomenului infracțional și siguranța cetățenilor și a bunurilor acestora.
Comuna Mirșid se pregătește pentru sezonul de iarnă
Primarul Călin Bereschi și-a propus să nu fie surprins de prima ninsoare, așa cum se întâmplă prin alte comune, iar în acest sens a achiziționat un utilaj performant pentru deszăpezire dotat cu lamă și răspânditor de sare.
Totodată, Primăria Mirșid a demarat achiziționarea de sare și nisip, material antiderapant pentru a le stoca în vederea întreținerii drumurilor din comună pe perioada de iarnă.
„Am achiziționat un utilaj nou și vom mai achiziționa sare. Avem în stoc sare amestecat cu nisip. La deszăpezire vom mai folosi și buldoexcavatorul din dotare”, a conchis primarul.