Șeful județului Cluj, Alin Tișe, dă vina pe sălăjeni că „aglomerează” sistemul sanitar clujean

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a spus că sistemul sanitar clujean se prezintă bine, dar că sunt prea mulți pacienți din alte județe, inclusiv din județul Sălaj.

Acesta a spus că 60% din pacienții care sunt tratați la Cluj nu sunt de aici, iar banii din sistem nu sunt virați spitalelor din județene de unde sunt colectați.

Dacă am scoate din analiză Spitalul Județean, care este un colos și ține de Ministerul Sănătății, putem spune că dotările la nivelul celorlalte spitale sunt cel puțin de nota 8. Dacă punem și Spitalul Județean, care are foarte multe secții și nu pot fi acoperite, aș zice că sistemul este mai jos, ca medie.

Avem soluții totuși. Spitalul Regional de Urgență va prelua parte din aceste spitale. Spitalul de Copii Monobloc va prelua o parte din actualul Spital de Copii. Centrul de Transplant va prelua toate secțiile de transplant și operații de la celelalte patru spitale: plămâni, inimă, ficat, rinichi. Sunt proiecte în curs și nu se pot face peste noapte”, a declarat Alin Tișe.

Acesta a vorbit și despre o statistică DSP Cluj, în care ”aproape 60% dintre beneficiarii serviciilor de sănătate publică sunt cetățeni români neclujeni. Este o mare problemă aici. Noi investim foarte mulți bani din bugetele proprii pentru spitale, dar majoritatea beneficiarilor nu sunt clujeni. Pentru că sunt foarte mulți cetățeni care vin din alte județe avem probleme, nu numai din cauza asta, dar contribuie și asta.

Avem probleme cu insuficiența spațiilor de la Urgență, insuficiența spațiilor de la spitale, din saloane, etc. Dacă noi ne-am raporta cu spitalele pe care la avem în județul nostru strict numai la clujeni, sistemul de sănătate din Cluj, cu tot ce înseamnă el clădiri, secții, dotări, ar face față cu brio. În momentul în care 60% vin din alte județe suplimentar, și este dreptul lor să vină, ei practic presează sistemul de sănătate, noi trebuie să facem față și la aceste provocări.

Nu putem să ținem pasul cu creșterea numărului de bolnavi. Banii pentru modernizarea acestor spitale vin, în principal, numai de la județul Cluj, deși serviciile sunt prestate pentru cetățeni din alte județe. Cei din Oradea sau Sălaj vin tot la Cluj, și pentru școala medicală clujeană, chiar dacă au și acolo un spital dotat”, a mai precizat Tișe, la Napoca FM.


Aloo domnule Țișe? Păi și unde să meargă sălăjenii cu diverse afecțiuni, dacă medicii de la Spitalul Județean de Urgență Zalău refuză să trateze banale plăgi minore. Au fost cazuri în care victime ale unui accident rutier a fost trimis acasă netratat de către medicii sălăjeni, astfel că tânărul a fost nevoit să apeleze la un spital din Cluj unde a fost operat și tratat de urgență. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *