Declaraţia finală a Conferinţei Permanente Maghiare: obiectivul este pacea cât mai curând
În declaraţia finală care a fost trimisă şi agenţiei ungare de presă MTI se subliniază: participanţii reuniunii sprijină eforturile guvernului ungar de a proteja Ungaria, naţiunea maghiară şi securitatea familiilor.
Participanţii şi-au exprimat recunoştinţa faţă de naţiunea maghiară pentru aportul activ la acţiunea “Pod pentru Transcarpatia” şi la munca organizaţiilor umanitare care ajută refugiaţii războiului ruso-ucrainean.
La reuniune s-a convenit că menţinerea şi operarea unui sistem instituţional naţional consolidat este esenţial pentru supravieţuirea maghiarilor de peste hotare, având în vedere îndeosebi “instituţiile de importanţă naţională şi programele de importanţă naţională”.
De asemenea, participanţii la reuniune au fost de acord cu faptul că comunităţile maghiare din străinătate pot supravieţui doar dacă au o reprezentare puternică a intereselor maghiare şi un sistem instituţional politic puternic, care poate fi menţinut şi consolidat în continuare prin intermediul unei cooperări pe scară largă.
S-a solicitat creşterea numărului punctelor de trecere a frontierei şi îmbunătăţirea în continuare a trecerilor de frontieră sigure şi supravegheate, precum şi fluidizarea traficului prin acestea pentru a asigura o comunicare neîngrădită între maghiarii din patria mamă şi cei din străinătate.
Documentul adoptat salută rezultatele obţinute până în prezent de Programul de dezvoltare a grădiniţelor din Bazinul Carpatic şi consideră că este important să se continue programul “Fără frontiere”.
În privinţa Transcarpatiei, participanţii “Máért” sunt profund consternaţi şi indignaţi de decizia Comitetului Executiv al Consiliului Municipal Muncaci de a îndepărta din cetatea oraşului – în circumstanţe scandaloase – monumentul Milecentenarului, care fusese restaurat în forma sa originală în 2008, fiind şi simbolul oraşului Muncaci. S-a exprimat convingerea că, într-o ţară candidată la aderarea la UE, respectarea valorilor democratice şi a drepturilor minorităţilor, inclusiv respectul reciproc şi conservarea monumentelor istorice, trebuie să fie un element fundamental, iar în privinţa minorităţilor naţionale aceasta este unul dintre criteriile de referinţă ale politicii ţării privind minorităţile. S-a solicitat autorităţilor ucrainene să restaureze cât mai curând monumentul din Muncaci, care face parte din patrimoniul cultural maghiar universal.
Participanţii şi-au exprimat consternarea faţă de expunerea în mod constant a minorităţii maghiare din Transcarpatia la influenţa naraţiunilor centrale cu o apreciere negativă în privinţa Ungariei, ceea ce se resimte deja şi la o parte din populaţia locală, care este de altfel tolerantă.
Cu privire la Transilvania, s-a considerat importantă şi s-a apreciat activitatea guvernamentală a UDMR, în special în ceea ce priveşte extinderea sprijinelor în cadrul politicii familiale şi investiţiile în infrastructură care contribuie la dezvoltarea Transilvaniei. Se atrage atenţia asupra exemplelor pozitive ale formelor de autonomie care există în Europa şi se încurajează dialogul constructiv pe această temă, cu participarea activă a părţii române.
Oprirea restituirii proprietăţilor bisericeşti a fost considerată ca o evoluţie alarmantă. Documentul exprimă protestul participanţilor faţă de contestarea dreptului la proprietate asupra imobilelor deja restituite pe cale juridică, respectiv faţă de punerea la îndoială a funcţionării legale a instituţiilor de învăţământ maghiare care funcţionează în aceste imobile. S-a apreciat pozitiv extinderea programului de educaţie de după-amiază, care a fost lansat în Bucureşti şi în judeţele transilvane cu populaţie maghiară dispersată.