APIA: Subvenția APIA pentru gospodăria țărănească!
O nouă subvenție APIA anul acesta de care beneficiază și gospodăria tradițională, țărănească. Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) detaliază condițiile pentru obținerea acestor bani.
„Planul Național Strategic 2023-2027 (PNS) al României cuprinde 89 de tipuri de intervenții menite să vină în sprijinul celor care activează în domeniul agricol pe teritoriul țării. Dintre măsurile din PNS ce urmează să fie gestionate de APIA – Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură vă prezentăm PD-05 – Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale).
Scopul ecoschemei este de a încuraja gospodăriile tradiționale, cu o suprafață maximă de 10 ha, în aplicarea practicilor agricole prietenoase cu mediul și a continua tradițiile spațiului rural în agricultură.
Ecoschema se adresează categoriilor de ferme vegetale care dețin și efective de animale în cadrul exploatațiilor din teren agricol (arabil, pajiști și culturi permanente).
Pentru anul 2023, alocarea financiară orientativă este 91.250.000 Euro, cuantumul unitar planificat fiind de 76,00 Euro/ha.
Suprafața eligibilă vizată de ecoschemă depăsește 1,2 mil ha de teren agricol.
Beneficiarul ecoschemei Practicarea unei agriculturi prietenoase cu mediul în fermele mici (gospodăriile tradiționale) se încadrează în categoria fermierilor activi, în înțelesul articolului 4 din Regulamentul (UE) nr. 2115/2021, și este beneficiar al schemei BISS.
Fermierul deține o exploatație de minimum 1 ha și maximum 10 ha teren arabil (TA) sau pajiște permanentă (PP), culturi permanente (CP) sau mixt, cu parcele de minimum de 0,3 ha TA sau PP și 0,1 ha pentru CP.
CONDIȚII GENERALE OBLIGATORII:
Fermierul deține un efectiv de animale din speciile: ovine, caprine, bovine, bubaline, ecvidee cuprins între 0,3-1 UVM / ha, înscrise în Baza Națională de Date a ANSVSA și ANZ, după caz, pentru o perioadă de minimum 6 luni calendaristice;
În cazul în care fermierul exploatează teren arabil (TA), acesta trebuie să cultive cel puțin 10% din suprafață ocupată cu:
plante leguminoase, fixatoare de azot, care sunt bogate în proteină vegetală, conform practicilor fitotehnice și de tehnologie agricolă, în vederea îmbunătățirii calității solului cu nutrienți naturali, precum specii proteaginoase/leguminoase: lucernă, soia, linte, mazăre, măzăriche, trifoi, sparcetă, ghizdei, fasole, năut, bob, lupin sp., fasoliță. Pe restul suprafeței fermierii vor cultiva, după caz, cel puțin una din următoarele specii de plante: plante oleaginoase, porumb, ovăz, orz, grâu, triticale (graminee specifice), sfeclă, gulie furajeră, plante care intră în alcătuirea rațiilor furajere de calitate și sănătoase
pajiște temporară în TA.
CONDIȚII SPECIFICE:
La condițiile generale, fermierul adaugă una din următoarele condiții specifice, după caz:
Fermierii trebuie să planteze anual cel puțin 2 arbori pe ha, la nivel de exploatație, precum: populații locale de pomi fructiferi și arbori: Măr, Piersic, Prun, Corcoduș Zarzăr, Cais, Cireș, Vișin, Gutui), Nuc, Stejar, Ulm, Tei, Salcâm, Glădiţă, Paltin, Arţar, Jugastru, Pin, Sălcioară, Castan, precum și alte specii.
Pentru suprafețele de pajiști se aplică doar varianta A.
Fermierul este obligat ca în perioada 15 iunie – 15 octombrie, să păstreze terenul acoperit în proporție de cel puțin:
85% în cazul terenurilor arabile prin miriștea rămasă după recoltare, culturi secundare, culturi de acoperire verzi sau culturi de toamnă nou înființate. În intervalul stabilit solul trebuie acoperit, cu excepția timpului necesar pentru pregătirea terenului și înființarea culturii principale de cel mult 2 săptămâni.
75% în cazul culturilor permanente prin acoperirea minimă a solului cu fâșii inierbate între rânduri, mulci sau resturi vegetale.
Fermierii care optează pentru această ecoschemă nu pot accesa Ecoschema PD – 06 – Înierbarea intervalului dintre rânduri în plantațiile pomicole, viticole, pepiniere și hameiști,” explică APIA.