Planul de măsuri pentru anul 2023, adoptat de Colegiul Prefectural
Instituţia Prefectului Sălaj a organizat, joi, şedinţa lunară a Colegiului Prefectural.
În cadrul şedinţei, membri Colegiului Prefectural au votat, în unanimitate, Planul de măsuri pentru anul 2023.
Acesta este structurat pe capitole și cuprinde 12 domenii (Dezvoltare, Lucrări Publice și Administrație; Finanțe; Economie, Antreprenoriat și Turism; Agricultură și Dezvoltare Rurală; Sănătate; Mediu, Ape și Păduri; Educație; Muncă, Protecție Socială, Familie și Tineret; Cultură; Sport; Afaceri Interne, Alte domeniii), cu un total de 264 de acțiuni.
În acelaşi context, a fost aprobat calendarul de activități și responsabilități în vederea combaterii buruienii Ambrozia la nivelul județului Sălaj.
În ceea ce priveşte combaterea buruienii Ambrozia la nivelul județului Sălaj, responsabilitatea identificării terenurilor infestate cu buruiana ambrozia revine autorităților administrației publice locale (primăriilor comunale, orășenești și municipale) care trebuie să verifice anual terenurile de pe raza administrativ-teritorială a acestora, să identifice proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții unde au fost identificate focare de infestare și să îi someze în timp util, astfel încât lucrările de combatere să fie efectuate până la data de 30 iunie a fiecărui an.
Personalul împuternicit de primar, polițiștii locali sau comisari ai Gărzii Naționale de Mediu, după caz, efectuează două controale pe teren. Primul control îl efectuează în perioada 1 – 15 iulie a fiecărui an pe terenul aflat în perimetrul administrativ al localității, iar proprietarii care nu au aplicat măsurile de combatere sunt sancționați cu „Avertisment”.
Cel de-al doilea control este efectuat în perioada 16 – 31 octombrie a fiecărui an și vizează proprietarii sau deținătorii de terenuri, administratorii drumurilor publice, căilor ferate, cursurilor de apă, lacurilor, sistemelor de irigații și ai bazinelor piscicole, precum și beneficiarii lucrărilor de construcții care nu au aplicat lucrările de combatere a buruienii nici după ce au primit sancțiunea de avertisment.
În acest caz, persoanele fizice se sancționează cu amendă de la 1.000 lei la 5.000 lei iar persoanele juridice cu amenzi de la 10.000 lei la 20.000 lei.
Un alt punct pe ordinea de zi a vizat prezentarea principalelor atribuții ale Structurii Teritoriale pentru Probleme Speciale Sălaj.