Conferința Creștinism și Democrație: renaștere sau apus? Invitat la Șimleu: Mihail Neamțu
Joi, 23 februarie la Șimleu Silvaniei, a avut loc Conferința Creștinism și democrație: renaștere sau apus? susținută de Mihail Neamțu.
De joi până luni Mihail Neamțu revine în Transilvania cu un periplu cultural adresat prietenilor din Șimleu, Zalău (24 februarie), Huedin și Cluj.
Țări europene precum Polonia sau Croația ne arată că modernizarea și creștinismul nu sunt proiecte incompatibile. Valorile împărtășite de personalități precum Iuliu Maniu (1873-1953), Nicolae Steinhardt (1912-1989) sau Richard Wurmbrand (1909-2001) merită mai mult decât oricând să fie întreținute și cultivate în spațiul public. Creștin-democrația ar putea aduce și-n România nu doar prosperitate, ci și un plus de civilitate, ordine, moralitate și securitate. Timp de secole, creștinismul a șlefuit moravurile comunităților locale din lumea occidentală. Pentru a renaște încrederea-n viitorul bătrânului continent și pentru a evita colapsul demografic al României, educația politică în spiritul creștin-democrației va putea forma o nouă generație de lideri vizionari, patrioți și responsabili.
În cadrul acestui eveniment va avea loc și lansarea cărții Iisus la Niceea.
„Se spune că noi suntem povestea pe care ne-o rostim zilnic în minte. Cât adevăr conține narațiunea centrală a creștinismului și câtă minciună ascunde ateismul modernității târzii? Pentru a răspunde acestor întrebări, Mihai Neamțu ne propune o redescoperire a implicațiilor filozofice, sociale și duhovnicești ale Crezului de la Niceea (325), pe care-l recitește cu lentile împrumutate de la Sf. Grigorie de Nyssa (numit cândva și „Părintele Părinților“)”.
Episcopul Ignatie al Hușilor
Conferința a avut loc în 23 februarie, de la ora 18:30, în Sala de Cultură din Șimleu Silvaniei.
La eveniment a participat primarul Orașului Șimleu Silvaniei, Cristian Lazăr, directoarea Case de Cultură a Municipiului Zalău, Rodica Pop Seling, dar și foarte mult șimleuani și sălăjeni.