Viceprimarul Teodor Bălăjel: „Bani europeni asigurați pentru reabilitarea a 30 de blocuri, 5 școli și 2 licee”
Cu cele trei blocuri ale căror lucrări de reabilitare au fost finalizate la acest început de an și la care Primăria Zalău a făcut recepția avem 29 de blocuri modernizate din cele 30 pentru care a fost obținută finanțare europeană.
Mai este de terminat lucrările doar la blocul I 58, situat în spatele Companiei de Apă, vis a vis de Scala, unde lucrările sunt făcute în proporție de 75 la sută și vor fi încheiate în aprilie.
Sunt în general blocuri înalte din Zalău, cu opt și zece etaje de pe arterele principale, cu vizibilitate, așa că orașul a câștigat mult în culoare. De exemplu blocul Scala, blocul Gulliver, A 96, pe bulevard, C 2 și C 3 etc. Iar confortul pentru locatari este cu totul altul, pentru că în afară de reabilitarea termică, au fost modernizate casa scărilor, lifturile, au fost puse geamuri termopan, au fost izolate acoperișurile, au fost refăcute circuitele cablurilor pentru curenți slabi.
Reabilitări importante pentru care echipa din conducerea Primăriei Municipiului Zalău a obținut bani europeni au fost făcute și în școli, unde marele câștig sunt condițiile mult mai bune pentru elevi, dar bineînțeles că și estetic este un mare câștig.
Au fost reabilitate patru licee – Liceul Avram Iancu, Liceul de Artă Ioan Sima, Liceul Ortodox, Liceul Wesselenyi. Dar și internatul de la Liceul Mihai Viteazu. Tot pe bani europeni a fost construită și Creșa Meseș. Iar în vară se finalizează Grădinița 5.
„Am depus proiecte și au fost semnate deja contractele pentru reabilitarea a cinci școli gimnaziale și a două licee: Școala Gimnazială Simion Bărnuțiu, Școala Gimnazială Iuliu Maniu, Școala Gimnazială Mihai Eminescu, Școala Gimnazială Porolissum și Școala Gimnazială George Coșbuc, Liceul Pedagogic Gheorghe Șincai și Liceul Mihai Viteazul. Și avem în vedere proiecte și pentru Școala Corneliu Coposu și Pentru Liceul Voievod Gelu.
Avem solicitări pentru reabilitarea a încă 30 de blocuri în oraș, finanțări europene sunt disponibile în continuare, așa că vom depune proiecte pentru sesiunea de finanțare care începe în aprilie.
Sunt bani europeni mulți pe care îi atragem pentru reabilitări de clădiri, fie ele blocuri sau clădiri publice. Dacă facem un total al lucrărilor executate deja trecem de 70 de milioane de lei. Iar cu contractul pentru școli de încă aproape 78 de milioane de lei și cu proiectele pe care le depunem pentru finanțare în sesiunea următoare – blocuri și școli – vorbim de bani frumoși care fac viața mai bună zălăuanilor și copiilor lor și fac orașul mai frumos”, transmite viceprimarul Zalăului, Teodor Bălăjel.