Consens în coaliție pe reforma pensiilor speciale – nicio pensie mai mare decât salariul
Seara trecută a avut loc o ședință a coaliției care a durat până spre miezul nopții. Guvernanții au hotărât ce se va întâmpla cu pensiile speciale în perioadă următoare. Este vorba despre șapte schimbări majore, informează Antena 3 CNN.
1. Nicio pensie specială nu va fi mai mare decât veniturile din activitate.
2. Impozitare cu 15% partea de necontributivitate.
3. Pensiile se vor indexa anual cu rata inflației.
4. Nu se mai permite cumulul de pensii speciale – rămâne partea contributivă și se alege doar una.
5. Se abrogă articolul referitor la pensiile CSM – cei care puteau beneficia de pensie după un mandat.
6. Pentru Apărare și ordine publică se elimină 5 sporuri din baza de calcul.
7. Vârsta de pensionare va crește treptat la 65 de ani pentru toate pensiile speciale, pe parcursul următorilor 10 ani.
Boloș: Există un agrement comun la nivel de coaliție
„Este un prim pas pe ceea ce solicita Comisia Europeană pe aceasta categorie de pensii speciale”, a declarat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș.
„Sunt două probleme de fond, prima se referă la impactul pe care-l are pe bugetul alocat pe aceasta categorie de pensii și a doua cum aducem starea de normalitate pe sistemul de pensii speciale. Nu știu cum s-a ajuns la acest procent (de 15% impozitare pe partea de necontributivitate – n.r.). Există o decizie care spune că orice impozit mai mare de 30% este o naționalizare. Aceste tipuri de măsuri vor face obiectul de discuții cu Comisia Europeană și ele trebuie să ducă la reducerea volumului de cheltuieli.
Aș vrea să judecăm aceste măsuri care se propun prin amendamente, pentru că pe fond avem și rata de înlocuire de la 60 la 85% și o bază de calcul care se referă la toată perioada de activitate. Aducându-le la rata inflației, înseamnă ca păstrăm puterea de cumpărare. Magistrații nu știu dacă vor avea o pensie mai mică, dar trebuie păstrată puterea de cumpărare. De asemenea, pentru Apărare se elimină 5 sporuri, adică baza de calcul devine mai mică.
În final, după aceste amendamente vor fi aprobate trebuie să ne asigurăm că reforma țintește o reducere consistentă a bugetului alocat.
Pensiile speciale există în toate statele UE, personal am studiat modelul și din țările europene, modelul pentru pensiile militare nu este distorsionat fata de țările UE. Există un agrement comun la nivel de coaliție, ne dorim să așezăm pensiile speciale în normalitate”, a precizat Marcel Boloș.