Acțiune a polițiștilor Biroului pentru Protecția Animalelor
În această săptămână, pe raza comunei sălăjene Surduc, poliţiştii Biroului pentru Protecţia Animalelor și cei ai Postului de Poliție Surduc, împreună cu jandarmi sălăjeni și alături de reprezentanți ai D.S.V.S.A. Sălaj și ai Agenției Naționale de Zootehnie au desfășurat o acţiune pe linia respectării legislației specifice in domeniul protecției animalelor, prevenirii lăsării nesupravegheate a animalelor și îndeplinirii de către proprietari a obligațiilor impuse de legislația sanitar-veterinară.
Obiectivul principal al acțiunii a fost cel de conștientizare a cetățenilor cu privire la importanța respectării legislației în domeniu.
În acest context, au fost efectuate controale la deținătorii de animale de pe raza comunei, în scopul informării acestora cu privire la necesitatea respectării prevederilor legale, prevenirii faptelor de natura contravențională și penala în domeniu, precum și pentru luarea măsurilor ce se impun pentru asigurarea condițiilor de bunăstare a animalelor.
În urma controalelor efectuate, polițiștii sălăjeni au constat mai multe încălcări ale legislației în domeniu. Astfel, au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare totală de 6.400 de lei, pentru nerespectarea condițiilor de creștere și adăpostire a animalelor, pentru deținerea sau transportul de animale neidentificate și neînregistrate sau fără documente sanitare veterinare.
Poliţiştii Biroului pentru Protecția Animalelor vor efectua astfel de activități și în perioada următoare, atât în municipiul Zalău, cât și in județ.
Polițiștii le reamintesc proprietarilor de animale că au următoarele obligații:
– Să asigure acestora un adăpost corespunzător, hrană și apă suficiente, posibilitatea de mișcare suficientă, îngrijiri, atenție și asistență medicală, fiindu-le interzis să aplice rele tratamente și cruzimi;
– Să identifice exemplarele canine prin microcipare sau prin alt mijloc de identificare, stabilit de autoritatea națională sanitară, veterinară și pentru siguranța alimentelor;
– Să sterilizeze exemplarele canine aparținând raselor comune și metișii acestora, precum și câinii de luptă și de atac, asimilați prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pitbull, Boerbull, Bandog și metișii lor;
– Să ia toate măsurile pentru a preveni un eventual atac canin asupra oamenilor sau a altor animale;
– Să nu vândă, să nu înstrăineze sau să nu ia în proprietate exemplare canine, fără documente prevăzute de legislația sanitar veterinară.