Lucian Bode a pierdut al treilea proces în cazul acuzațiilor de plagiat, la CA București

Curtea de Apel București a respins solicitarea lui Lucian Bode care ceruse respingerea autosesizării Consiliului Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) în legătură cu cartea sa, suspectată de plagiat, a anunțat jurnalista Emilia Șercan pe pagina sa de Facebook.

Pe 5 mai, Curtea de Apel Cluj a respins definitiv acțiunea depusă în instanță de ministrul Lucian Bode prin care solicita suspendarea deciziei Comisiei de Etică a Universității Babeș-Bolyai (UBB) de reanalizare a tezei sale de doctorat.

Un alt proces, în care Lucian Bode a contestat decizia UBB privind plagiatul din teza sa de doctorat, este pe rol la Tribunalul București, și are termen pe 21 iunie.

Totul a început după ce Comisia de etică a Universității Babeș-Bolyai Cluj-Napoca a arătat, în ianuarie 2023, că suspiciunile de plagiat în cazul tezei de doctorat a ministrului de Interne Lucian Bode se confirmă, iar teza sa este „profund viciată”.

Atunci Universitatea Babeș-Bolyai i-a cerut lui Lucian Bode „corecturi la teză și retragerea cărții publicate pe baza tezei”, urmând să fie sesizate consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării), „pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”.

Apoi, în 23 februarie 2023, Consiliul Național de Etică a Cercetării Ştiinţifice, Dezvoltării Tehnologice şi Inovării (CNECSDTI) s-a autosesizat în legătură cu cartea lui Lucian Bode, publicată după ce și-a susținut teza de doctorat. Este vorba despre cartea publicată în anul 2021 la Editura CA Publishing, pe baza tezei de doctorat a lui Lucian Bode, cu titlul «Securitatea energetică și managementul resurselor la începutul secolului XXI. România în context european actual».

„Aceeași carte care, deși fusese publicată cu un an mai devreme, nu era accesibilă la raft la Biblioteca Națională”, a semnalat la vremea respectivă jurnalista Emilia Șercan.

„Consiliul Național de Etică a Cercetării Științifice are prin lege dreptul de a se autosesiza sau de a analiza în baza unei sesizări acuzațiile de plagiat în orice altă opera științifică (cărți, articole, rapoarte etc.) în afara tezelor de doctorat. (…). Ei bine, dr. Bode a dat în judecată CNECSDTI și a cerut suspendarea autosesizării din 23 februarie. După ce dr. Bode a contestat în instanță dreptul UBB de-a se autosesiza cu privire la plagiatul său și a pierdut la Tribunalul Sălaj, acum dr. Bode dă în judecată CNECSDTI pentru a bloca autosesizarea care îi vizează cartea plagiată.”, scria Emilia Șercan.

Și tot ea notează acum, după decizia Curții de Apel București, că „e cu atât mai spectaculoasă respingerea acțiunii lui dr. Bode de către Curtea de Apel București în condițiile în care Consiliul Național de Etică nu a fost reprezentat în instanță pentru că conducerea ministerului, asigurată de colegul lui dr. Bode, dr. Burduja, nu i-a semnat consilierului juridic delegație de reprezentare, fapt precizat de acesta la termenul trecut.  A, și să vă zic o parte foarte, foarte drăguță întâmplată vineri, în instanță, când s-a judecat acest proces. Avocata lui dr. Bode a început să spună cum e clientul ei prejudiciat, cum îi e afectată imaginea și reputația, cum îi e afectată cariera pentru că se scrie în presă despre plagiatul lui dr. Bode.  La care președinta de ședință o întreba: „Ce anume îi afectează imaginea, reputația, cariera etc., autosesizarea a cărei suspendare o cereți?”. Am adorat această întrebare. Iar astăzi ador decizia pronunțată.
PS. Dr. Bode a ajuns la trei procese distincte pierdute deja, unul dintre ele definitiv și irevocabil. Oricum, apetitul pentru judecată al doctorului e în creștere pentru că vineri a deschis un nou proces la Curtea de Apel București. Nici nu mai știu al câtelea.”, a mai arătat jurnalista.

Sursa: G4Media.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *