Resfințirea bisericii din Parohia Doh
Duminică, 11 iunie 2023, Preasfințitul Părinte Petroniu s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Doh, Protopopiatul Șimleu Silvaniei, pentru a binecuvânta lucrările efectuate la lăcașul de cult. După slujba de resfințire, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta Liturghie, împreună cu un sobor de preoți și arhidiaconi.
La eveniment au participat și primarul Comunei Măeriște, Vasile Lazăr, subprefectul Florin Florian și consilierul județean Alin Demle.
La finalul Dumnezeieştii Liturghii, în semn de recunoștință pentru eforturile depuse la înfrumusețarea bisericii, Preasfințitul Părinte Petroniu a acordat Preacucernicului Părinte paroh Dorel Tulbure o diplomă de apreciere. De asemenea, au mai fost acordate diplome de apreciere tuturor celor care s-au implicat în activitățile de finalizare a lucrărilor efectuate la acest lăcaș de cult.
În continuare, Preacucernicul Părinte paroh a mulțumit Preasfinţiei Sale pentru prezență și pentru cuvântul de învățătură.
Localitatea Doh este situată în partea de nord-vest a județului Sălaj și aparține, din punct de vedere administrativ, de Comuna Măeriște.
Prima atestare documentară a localității provine din anul 1338, când satul apare sub numele de Doh.
În ceea ce privește viața spirituală din această localitate, menționăm faptul că biserica de piatră a fost construită în anul 1863.
Începând cu anul 2011, Preacucernicul Părinte Dorel Tulbure a fost numit preot al Parohiei Doh, sub păstorirea Preacucerniciei Sale derulându-se o serie de lucrări ce vizau înfrumusețarea bisericii. Astfel, între anii 2022-2023 au fost realizate următoarele lucrări: în interior s-a turnat șapa de beton, pardoseala a fost acoperită cu gresie, stranele, băncile și tetrapoadele au fost sculptate în lemn de stejar, s-a confecționat mobilierul bisericesc din lemn de tei, ușa de la intrarea în lăcașul de cult a fost reparată și vopsită, s-au confecționat din fier forjat scările de acces în cafas, iar balconul a fost îmbrăcat în lambriuri. În exterior s-a executat sistemul de drenaj al fundaţiei, pereții bisericii au fost vopsiți cu vopsea lavabilă, s-a reparat și s-a vopsit acoperișul, platoul din fața lăcașului de cult a fost betonat, s-au turnat scările de acces spre biserică și s-au dotat cu rampă, iar gardul lăcașului de cult a fost reparat și vopsit. De asemenea, biserica a fost înzestrată cu toate cele necesare săvârşirii sfintelor slujbe.