Inspectorii DSVSA Sălaj au efectuat controale la operatorii economici din domeniul alimentar

În cursul lunii iunie, inspectorii DSVSA Sălaj din cadrul SCOSAlim, au efectuat controale oficiale privind respectarea normelor sanitar-veterinare la operatorii economici din domeniul alimentar. Controalele s-au efectuat pe categorii de unități în funcție de specificul și încadrarea în gradul de risc a acestora, după cum urmează:

  • – alimentație publică (fast-food, restaurante, etc.) – 25 de controale
  • – unități de producție/ procesare carne roșie – 10 controale
  • – unități de procesare pește – 7 controale
  • – centre colectare și depozitare ouă – 4 controale
  • – hipermarket/ supermarket – 6 controale
  • – laboratoare, patiserii – 2 controale

Sesizări venite de la cetățeni, soluționate cu amenzi

Totodată, inspectorii DSVSA Sălaj au răspuns unui număr de 2 sesizări (magazin alimentar din Poiana Blenchii și un restaurant din Zalău), cu privire la nerespectarea condițiilor de depozitare și comercializare a alimentelor.

În urma controalelor efectuate, ambele unități au fost sancționate contraventțional cu amendă în cuantum de 10.000 lei (restaurant), respectiv 20.000 lei (magazin alimentar).

„Operatorilor economici le atragem atenția încă odată de a menține funcțional „lanțul frig” pentru materia primă și alimentele care necesită păstrarea de scurtă durată până la preparare, având în vedere sezonul cald în care ne aflăm. (vitrine frigorifice, lăzi frigorifice, camere frigorifice, etc.), precum și monitorizarea temperaturii zilnic de două ori”, transmite șeful SCOSAlim, dr. Chioran Răzvan. 

Serbările câmpenești organizate de Primării, verificate de inspectorii DSVSA Sălaj

O altă activitate importantă realizată în cursul lunii iunie de către personalul de specialitate din cadrul SCOSAlim a fost verificarea unităților care au efectuat activități de alimentație publică cu ocazia evenimentelor culturale organizate de primăriile din județ. Au fost verificate 18 unități, iar în urma controalelor efectuate au fost aplicate un număr de 7 amenzi contravenționale în cuantum total de 17.200 lei, pentru nerespectarea normelor de igienă și nerespectarea regulilor de bună practică la prepararea alimentelor de tip fast-food.

„Având în vedere situațiile apărute, recomand tuturor primăriilor din județul Sălaj să notifice DSVSA Sălaj intenția de a organiza astfel de evenimente și de a obține avizul de funcționare gratuit, evitându-se astfel apariția de toxi-infecții alimentare prin consum de alimente de la operatori neînregistrați sanitar-veterinar”, transmite șeful SCOSAlim, dr. Răzvan Chioran.  

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *