Primarul Gál Máté István a câștigat proiecte de milioane de euro pentru dezvoltarea Comunei Almașu


Primarul Comunei Almașu, Gál Máté István, a reuşit să finalizeze câteva proiecte importante în educaţie şi infrastructură, astfel că a cetățenii beneficiază de mai mult confort. Şcolile au fost modernizate, comuna are o infrastructură rutieră bine pusă la punct, iar prin PNRR vor fi amenjate două piste de biciclete de peste 6 km


Comuna Almaşu formată din nouă sate, Almaşu – centrul comunal – şi satele Băbiu, Cutiş, Jebucu, Mesteacănu, Petrinzel, Sfăraş, Stana şi Ţăudu. Ca suprafaţă, este cea mai mare comună din judeţul Sălaj. Gál Máté István, primarul comunei depune tot efortul pentru a dezvolta fiecare localitate pentru de a creşte nivelul de trai al cetăţenilor. În ultimii ani toată echipa din Primăria Almașu a lucrat intens atât la proiectele aflate în derulare, dar mai ales la accesare de fonduri pentru proiecte noi. Rezultatele muncii încep să se vadă. Comuna Almnașu înflorește pe zi ce trece și devine tot mai atractivă.

S-au făcut investiţii majore în infrastructură şi educaţie. Şcolile din Almaşu şi Jebucu au fost modernizate, urmând să fie şi dotate, în timp ce lucrările la Şcoala din Mesteacănu se află pe final. Pe fonduri europene, administraţia locală a modernizat aproximativ 9 km de drumuri şi străzi.

S-a finalizat şi reţeaua de canalizare din Almaşu, urmând a începe construcţia la staţia de epurare, iar în ultimul an au fost efectuate lucrări de modernizare şi în centrul comunal.

Tot în centrul comunal, lângă Baza Sportivă, a fost construit şi un teren sintetic dotat cu instalaţie de nocturnă. Primăria Almaşu va continua dezvoltarea comunei prin PNRR şi Programul “Anghel Saligny”, acolo unde are deja semnate contracte de finanţare, iar anul acesta ar putea începe lucrările.

Şcoli din Almaşu şi Jebucu, reabilitate complet

Prin PNDL I, Primăria Almaşu a primit finanţare pentru modernizarea Şcolii Gimnaziale Nr. 1 Almaşu. S-au executat ample lucrări de reabilitare. În luna martie a fost efectuată recepţia lucrărilor. Valoarea investiţiei a fost de 1,4 milioane de lei.

Primarul Gál Máté István a făcut eforturi suplimentare și a obținut de la Ministerul Dezvoltării  suma de 500.000 de lei pentru dotarea şcolii cu materiale necesare pentru laboratoare şi sălile de clase, inclusiv materiale sportive.

Tot în Almaşu, autorităţile locale sunt în procedură de licenţiere şi pentru un after school de care să beneficieze aproximativ 25 de copii care provin din familii nevoiaşe.

Pe PNDL II a fost modernizată Școala Gimnazială Nr. 1 Jebucu. Lucrările au constat în reabilitarea integrală a clădirii, lucrări care au fost recepționate în luna martie. Valoarea acestui proiect se ridică la suma de aproximativ 1 milion de lei.

Și pentru școala din Jebucu, primarul Gál Máté István a obținut de la Ministerul Dezvoltăriit o suplimentare de fonduri de 350.000 de lei pentru dotarea şcolii.

Dotările pentru cele două școli sunt în curs de achiziție, iar până la începerea anului școlar totul va fi pregătit pentru elevi.

Lucrările la școala din Mesteacănu, gata până în septembrie

Şcoala Primară Mesteacănu este readusă în rețeaua școlară, după ce ani buni a stat abandaonată. Meritul este al primarului Gál Máté Istvá care a depus eforturi consistente.

Şcoala va fi din nou funcţională, iar pe lângă clasele I – IV, aici va funcţiona şi o grădiniţă.  Investiţia se ridică la suma de aproximativ 900.000 de lei, iar lucrările sunt finalizate în proporţie de 90 %. Pentru dotări, administraţia locală a depus un proiect pe fonduri europene PNRR.

Drumuri reabilitate cu fonduri europene

Prin AFIR, măsura 7.2, în comuna Almaşu au fost modernizate DC 64 Jebucu – Stana şi DC 66 Mesteacănu – Cutiş. Tot în cadrul proiectului au mai fost asfaltate străzi din localităţile Almaşu, Stana, Petrinzel şi Sfăraş. Valoarea proiectului este de 4,8 milioane de lei. Recepţia lucrărilor a avut loc în luna februarie.

“Este un proiect important şi contează foarte mult să avem drumurile modernizate. Este o mulţumire mare pentru cetăţenii de acolo. Aceste drumuri nu au fost asfaltate niciodată, au fost drumuri pietruite sau de pământ până acum”, spune primarul Gál Máté István.

Teren sintetic cu nocturnă și sală de fitness 

Autorităţile locale dau dovadă de eficienţă în ceea ce priveşte cheltuirea banului de la bugetul local. Primăria Almașu a reuşit să construiască un teren sintetic în doar trei luni de zile. Acesta a fost amplasat lângă baza sportivă din centrul comunal, iar valoarea lucrărilor se ridică la suma de 300.000 de lei. Terenul este prevăzut cu instalaţie de nocturnă şi se închiriază contra cost. Tot în incinta bazei sportive Primăria a amenajat și o sală de fitness, astfel că tinerii pot beneficia de condițiile necesare pentru practicarea sportului.

Centrul comunei Almașu a fost modernizat și amenajat cu flori

Tot cu bani de la bugetul local s-au efectuat lucrări de modernizare în centrul localităţii Almaşu. S-a modernizat o stradă de lângă biserică, s-au amenajat rigole carosabile (aprox. 300 m), dar și un trotuar de 500 de metri lungime. Au fost amenajate și trei platforme de parcare. Totodată, Primăria a amenajat şi un spaţiu verde, iar locul a fost îmfrumuseţat cu foarte multe flori, mobilier urban, iluminat public.

Rețeaua de canalizare din Almașu va fi dată în folosință până la finalul anului 2023

Tot pe PNDL II, autorităţile locale au primit finanţare pentru înfiinţarea unei reţele de canalizare în localitatea Almaşu. Lucrările au început în luna martie a anului trecut, iar la începutul acestui an au fost finalizate. Reţeaua are aproximativ 10 km, iclusiv branșamente la fiecare proprietate. Proiectul are o valoarea de 9 milioane de lei.

În prezent se lucrează la construirea stației de epurare, iar până la sfârșitul anului rețeaua va fi dată în folosință.

“Am avut o firmă serioasă care s-a ocupat de execuţia lucrărilor şi într-un an de zile a reuşit să finalizeze proiectul. Se lucrează la staţia de epurare, după care oamenii se vor putea racorda la reţea. Cred că până la finalul anului va fi posibil acest lucru”, spune primarul Gál Máté István.

Încep lucrările la reţeaua de apă şi canalizare din satele Băbiu şi Mesteacănu

Pe PNDL II autoritățile locale au obținut o finanțare de 11 milioane lei pentru proiectul „Înființare rețea de apă și rețea de canalizare în localitățile Babiu și Mesteacănu din comuna Almașu, județul Sălaj”.

Proiectul prevede realizarea unei rețele de apă în lungime de 19 kilometri și o rețea de canalizare în lungime de 13 kilometri.

Apa de la Almașu va ajunge prin pompare la Babiu și Mesteacănu, iar rețeaua de canalizare se va conecta la stația de epurare ce se construiește la Almașu,

Primăria Almașu a emis ordinul de începere a lucrărilor în 19 iunie, urmând ca în prima parte a lunii iulie, constructorul să înceapă lucrările de execuție.

Primarul din Almaşu a câștigat trei proiecte de finanţare pe Anghel Saligny

Pe Programul “Anghel Saligny”, comuna Almaşu a câştigat trei. Este vorba despre reţea de canalizare în satele Jebucu şi Sfăraş, a cărui valoare este de 10,2 milioane de lei, o reţea de canalizare în satul Petrinzel, în valoare de 5,3 milioane de lei şi reţea de apă în localitatea Ţăud, în valoare de 3,6 milioane de lei.

Pentru primul proiect, canalizare în Jebucu şi Sfăraş, primarul Gál Máté István a semnat deja contractul de finanţare., iar în cursul lunii iulie vor începe lucrările. Rețeua de canalizare în Sfăraș și Jebucu va avea o lungime totală de aproximativ 13 kilometri.

În ce priveşte celelalte două proiecte pe “Anghel Saligny”, Gál Máté István este încrezător că în următoarea perioadă va semna contractul de finanţare la București.

Rețeaua de canalizarea din Petrinzel are o lungime de 7 kilometri, urmează procedura de licitație, iar în toamă ar putea începe lucrările.

Rețeaua de apă pentru localitatea Țăudu are o lungime de 9,4 kilometri. Proiectul tehnic este finalizat, se așteaptă semnarea contractului la București și demararea licitației pentru execuția lucrărilor.

Trei proiecte câştigate pe PNRR

Pe Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, Primăria Almaşu a câştigat până în prezent trei proiecte de investiţii. Pentru toate,  primarul Gál Máté István a semnat deja contractul de finanţare.

Primul proiect prevede reabilitarea sediului Primăriei. Acest proiect are o valoare de 1,5 milioane de lei, urmând să aibă loc lucrări pentru eficientizare energetică, precum acoperiş nou, izolaţie, geamuri şi instalaţii schimbate etc.

Un alt proiect pe PNRR pentru care comuna Almaşu a primit finanţare este înfiinţarea unei piste de biciclete de 2,1 km. Pista a începe în centrul comunal şi va continua spre Cetatea Almaşu şi Petrinzel. Proiectul are o valoare de 600.000 de lei.

Tot prin PNRR se va mai amenaja o pistă de biciclete de 4,2 km între Petrinzel – Stana – Gară, a cărui valoare este de 2,5 milioane de lei.

Contractele de finanţare au fost semnate în lunile decembrie, respectiv ianuarie. Autorităţile locale speră ca lucrările să poate fi scoase la licitaţie până la sfârşitul anului, pentru ca lucările efective să înceapă anul viitor.

Reabilitarea dispensarului uman, finanțat de CNI

Primăria Almașu a câștigat o finanțare prin Compania Națională de Investiții București pentru reabilitarea dispensarului uman. Proiectul are o valoare de 3,6 milioane de lei.

Noua clădire va dispune de două cabinete medicale, două locuințe de serviciu, dar și de dotările necesare pentru funcționare.

Primăria Almașu a predat amplasamentul celor de la CNI, iar în prezent se așteaptă câștigătorul licitație care va întocmi Proiectul tehnic, după care va începe execuția lucrărilor.

Lucrări de reparații la căminele culturale din Sfăraşu, Petrinzel şi Ţăudu

Primăria Almaşu a demarat ample lucrări de reparații la căminele culturale din Sfăraşu, Petrinzel şi Ţăud. În localitatea Sfăraş nu exista un cămin cultural, însă printr-o hotărâre de Consiliu Local a fost schimbată destinaţia şcolii din localitate în cămin cultural. A fost nevoie de reparaţii capitale, fiind schimbat acoperişul, geamurile, uşile, dar se efectuează şi alte lucrări, atât la interior, cât şi la exteriorul clădirii.

La căminele din Petrinzel şi Ţăudu au fost schimbate geamurile şi uşile. La cel din Ţăudu urmează să fie amenajate şi două săli, în una îşi va desfăşura activitatea medicul de familie, în timp ce cealaltă va fi amenajată o sală pentru protocol. În comună funcţionează şi serviciul social demarat împreună cu Fundaţia Diakonia, prin care Primăria vine în sprijinul persoanelor vârstnice, cu probleme medicale.

DJ Project și Sava Negrean Brudașcu, pe scenă la Zilele Comunei Almașu

Primăria Almșu continuă tradiția de a organiza în fiecare an, în luna august, serbarea câmpenească Zilele Comunei Almașu – un eveniment dedicat tuturor cetățenilor din comună, și nu numai. Anul acesta evenimentul este organizat în data de 26 august.

Pe scenă vor urca vedete ale muzicii ușoare și populare – trupa DJ Project și Sava Negrean Brudașcu, alături de alți numeroși artiști vor întreține atmosfera.

Seara se va încheia cu un spectaculos foc de artificii și discotecă în aer liber.

Gál Máté István: “Îmi doresc să ducem la bun sfârşit toate proiectele”

“Sper să ducem la bun sfârşit toate proiectele, chiar dacă acum din punct de vedere financiar avem nevoie de bani mai mulţi. Vrem ca şi locuitorii să beneficieze de condiţii de trai din ce în ce mai bune. Suntem o echipă unită la Primărie, am reuşit să finalizăm câteva proiecte importante şi ne dorim să le ducem la bun sfârşit pe toate”, a transmis primarul Gál Máté István.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *