VIDEO| Rezultate „Acțiunea BLOCADA”, desfășurată de IPJ Sălaj și Jandarmeria Sălaj
Peste 2.400 de persoane au fost legitimate și peste 1.500 de conducători auto testați pentru alcool sau droguri, în cadrul unor ample acțiuni, desfășurate de polițiștii sălăjeni, în sistem integrat, alături de jandarmi și reprezentanți ai altor structuri de aplicare a legii.
Au fost aplicate 885 de sancțiuni, au fost reținute 74 de permise de conducere și au fost depistați șoferi sub influența alcoolului, a substanțelor psihoactive sau fără permis.
În perioada 30 iunie – 4 iulie a.c., polițiștii din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj au desfășurat ample acțiuni în sistem integrat, pentru prevenirea și combaterea unor situații de risc, a faptelor comise cu violență sau pe fondul conducerii sub influența alcoolului sau a substanțelor psihoactive.
Acțiunile polițiștilor sălăjeni au vizat menținerea unui climat de ordine și siguranță publică în rândul comunității locale, prin desfășurarea de acțiuni specifice, punctuale, cu efective mărite, pe raza municipiului Zalău, cât și pe raza județului Sălaj.
Astfel, au fost desfășurate 78 acțiuni preventiv – reactive, în sistem integrat, în care au fost implicați 254 de polițiști sălăjeni de la structurile de ordine publică, poliție rutieră, investigații criminale, arme, explozivi și substanțe periculoase, dar și luptătorii de la acțiuni speciale, 173 de jandarmi, 5 polițiști locali, reprezentați ai I.T.M. Sălaj și ai altor structuri de aplicare a legii.
În cadrul acțiunilor din ultimele 5 zile, au fost legitimate 2.453 de persoane, au fost oprite în trafic şi verificate 876 de autovehicule și au fost efectuate 1.595 de testări pentru depistarea consumului de alcool sau substanțe psihoactive.
În urma acțiunilor și controalelor desfășurate, polițiștii sălăjeni au aplicat, în total, 885 de sancțiuni contravenționale, cu amenzi în valoare de 370.472 de lei. Din totalul sancțiunilor, 691 de sancţiuni contravenţionale au fost aplicate pentru nerespectarea regimului circulației rutiere pe drumurile publice. Dintre acestea, 150 au fost pentru depășirea limitelor legale de viteză, 10 pentru conducere sub influența alcoolului, iar 531 pentru alte abateri. Alte 142 de sancțiuni au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 61/1991 privind sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, iar 52 de sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea prevederilor altor acte normative.
Totodată, au fost constatate 30 de infracțiuni, dintre care 12 de natură judiciară, şase la regimul circulației rutiere și 12 infracțiuni de altă natură.
În perioada desfăşurării acţiunii BLOCADA, poliţiştii sălăjeni au reţinut 74 de permise de conducere, dintre care 31 pentru depășirea limitelor legale de viteză, 12 pentru conducere sub influența alcoolului, trei pentru conducere sub influența subsanţelor cu efect psihoactiv, iar 28 pentru alte abateri rutiere.
Siguranţa stradală constituie o prioritate pentru poliţiştii sălăjeni, iar siguranța tinerilor implică derularea unor activități preventiv – educative având în vedere specificul vârstei și tentațiile care îi pun uneori în situații de risc infracțional sau victimal. În acest context, polițiștii şi jandarmii sălăjeni au organizat astăzi, 4 iulie a.c., o activitate preventivă pe tema prevenirii traficului și consumului de substanțe interzise, dar și pentru prevenirea victimizării tinerilor şi minorilor prin accidente rutiere sau alte infracțiuni, în Parcul Central din Municipiul Zalău și pe Bulevardul Mihai Viteazu, zone frecventate de aceștia.
De asemenea, poliţiştii şi jandarmii sălăjeni au purtat discuții cu tinerii, despre riscurile asociate consumului de substanțe interzise, dar și despre consecințele acestuia, precum adoptarea unor comportamente distructive, alterarea relațiilor cu familia și prietenii, efectele nocive asupra sănătății .
Totodată, activitățile de astăzi au vizat și prevenirea și combaterea infracțiunilor comise cu violență, a tâlhăriilor, a infracțiunilor de furt din buzunare, dar și monitorizarea situațiilor conflictuale și aplicarea măsurilor legale care se impun.
Acțiunile polițiștilor și jandarmilor sălăjeni continuă și în următoarea perioadă, în sistem integrat, pentru liniștea și siguranța cetățenilor.