Deputatul PSD Florian Neaga: „Învingem împreună cancerul”
Începând de luni, 10 iulie, până vineri, 14 iulie, la Zalău se fac gratuit mamografii și teste Babeș Papanicolau și HPV, anunță deputatul PSD, doctorul Florian Neaga, cel care a reușit să-i convingă pe medici clujeni specialiști să vină în județul Sălaj și să ofere consultații gratuite.
„Este o continuare a demersului pe care l-am început anul trecut, când am găsit receptivitate la Institutul Oncologic din Cluj-Napoca ”Prof. Dr. Ion Chiricuţă” pentru a organiza și desfășura în județul Sălaj campanii de depistare precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Acțiunile derulate în Jibou și Sâg în noiembrie au fost un succes și am reușit să aducem acum unitățile mobile cu specialiștii Institutului Oncologic din Cluj-Napoca și la Zalău.
Cele două unități mobile de screening care vor fi la dispoziția femeilor în vederea depistării precoce a cancerului de sân și a cancerului de col uterin, se vor afla pe tot parcursul săptămânii în parcarea de la Sala Sporturilor din Zalău, cu ajutorul și implicarea Primăriei Zalău.
Totul este gratuit. Este nevoie doar de o înscriere prin telefon. Pentru mamografie, înscrierile se fac la numărul de telefon 0758.621.395, între orele 8:00-19:00. Mamografiile se realizează femeilor cu vârsta cuprinsă între 50-69 de ani. Pentru testele Babeș Papanicolau și HPV, la care se pot înscrie femeile între 24 și 64 de ani, programările se fac la numărul de telefon 0215.277.598, tot între 8:00-19:00. Femeile doritoare pot participa indiferent dacă sunt sau nu asigurate, trebuie doar să prezinte buletinul.
Identificarea cât mai devreme a simptomelor sau modificărilor analizelor care suspicionează apariția unei afecțiuni neoplazice este cheia tratamentelor de succes pentru vindecare și recomand participarea la aceste programe de screening. Boala netratată la timp aduce multă suferință fizică și sufletească.
Echipele mobile care merg în teren sunt doar partea vizibilă a unui efort mare, în care sunt implicaţi o sumă de medici specialişti de la Institutului Oncologic Cluj-Napoca, care analizează testările făcute în teren după o procedură care să ofere siguranţa maximă a diagnosticului. În cazul femeilor ale căror teste ies pozitive, acestea sunt chemate pentru realizarea unor investigaţii suplimentare şi stabilirea unui tratament. Și totul este gratuit.
Programele de testări gratuite derulate de Institutul Oncologic Cluj Napoca – atât pentru cancerul de sân, cât și pentru cancerul de col uterin – sunt cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020.
Normele pentru Legea privind Planului național de prevenire şi combatere a cancerului tocmai au intrat în vigoare de la 1 iulie, dar mai avem încă de făcut eforturi, pentru că suntem într-o continuă adaptare pentru o luptă care să dea rezultate bune împotriva cancerului, iar Guvernul urmează ca în foarte scurt timp să modifice printr-o ordonanţă legislaţia în vigoare în domeniu pentru a facilita accesul pacienţilor la diagnostic şi tratament”, transmite deputatul PSD dr. Florian Neaga.