Săptămâna mondială a alăptării, marcată la Spitalul Județean de Urgență Zalău
Săptămâna mondială a alăptării se celebrează anual pentru a atrage atenția asupra beneficiului alăptării asupra sănătății nou născutului.
Laptele matern este singurul aliment care are proprietăți imunologice, este superalimentul minune care ne apără micuții de bacterii și viruși.
Anul trecut am discutat despre beneficiile alăptării, anul acesta alegem să vă transmitem infirmații despre diata maternă în alăptat, deși nu există o dietă minune este bine să :
Respectăm o dietă echilibrată cu 3 mese principale si două gustări
Mama trebuie să se hidrateze adecvat cu minim 2,5 litri de apă pe zi
Se consumă cu aproximativ 400 Kcal mai mult decât într-o dieta obișnuita
Baza alimentației o constituie proteinele din carne care conțin aminoacizi esențiali. Carnea poate fi o forma usor digerabila de peste (se prefera somonul pentru ca este bogat in Omega 3)
Nu se sare peste micul dejun: Se consumă, omletă alături de câteva feliuțe de ardei roșu, un terci de ovăz fierbinte peste care se pot adauga semințe hidratate sau gem făcut în casă sau miere și puțin lapte . Alte rețete cuprind cereale integrale cu iaurt și fructe de pădure sau câteva feliuțe de ardei copt cu brânzică de casă și pâine integrală sau de secară .
Pentru gustările de peste zi păstrează la îndemână legume, fructe, biscuiți din făină integrală, nuci sau migdale.
Seara, o supă-cremă de legume sau mămăligă cu brânză și smântână.
Să nu uitam de vitaminele din fructe, însă fructele să nu fie exotice, cu semințe mici deoarece acestea cresc riscul de alergii.
Se poate consuma cafea pe perioada alăptării, însă cu limitare la 2 cesti pe zi.
Nu se recomandă alcoolul și tutunul.
Se recomandă mișcarea si exercițiile fizice moderate.
Să aveți grijă de copiii Dvs, oferindu-le un start sănătos prin alăptare, care este cel mai mare cadou pe care îl puteți face!
Dr. Melinda Baizat
Medic primar neonatolog
Spitalul Județean de Urgență Zalău