Manifestări de comemorare a victimelor masacrelor de la Treznea și Ip

Oficialităţi locale şi judeţene vor participa, sâmbătă, la un ceremonial militar şi religios de comemorare a martirilor din Treznea și joi, 14 Septembrie, la Ip, la împlinirea a 83 de ani de la masacrele horthyste ce au avut loc în mai multe localităţi din Transilvania.

Manifestarea va debuta cu o ceremonie militară şi religioasă la Cimitirul Eroilor şi va continua la monumental dedicat martirilor, din centrul localităţii Treznea. Atât la Cimitirul Eroilor, cât şi la monument vor fi depuse jerbe de flori din partea oficialităţilor locale şi judeţene.

Evenimentul este organizat de către Instituţia Prefectului – Judeţul Sălaj, Primăria Comunei Treznea primar Cristian Oros și Primăria Comunei Ip primar László Márkus.

Evenimentele vor avea loc după următorul program:

– sâmbătă, 9 Septembrie, Treznea, orele 12.00, la cimitirul eroilor

– joi, 14 Septembrie, Ip, orele 12.00, la cimitirul eroilor

La mormintele eroilor vor depune jerbe sau coroane persoanele, organizațiile sau instituțiile care doresc să aducă un omagiu martirilor.

Depunerea jerbelor la monument se va desfășura cu respectarea ordinii de precădere stabilită de Legea nr.215/2016 privind ceremoniile oficiale.


9 septembrie: 83 de ani de la masacrul de la Treznea

În toamna anului 1940, imediat după intrarea în vigoare a Diktatului de la Viena, care prevedea cedarea Ardealului de Nord către Ungaria horthystă, în mai multe localități din această parte a României trupele maghiare au ucis sute de români, printre cele mai cunoscute fiind masacrele de la Treznea, unde au fost ucise 86 de persoane.

86 de localnici – copii, bărbați, femei, vârstnici – toți au fost  omorâți în 9 septembrie 1940 de trupele horthyste, pentru simplul motiv că erau români.

Primele victime au fost copii aflați cu vitele la păscut. Cadavrele lor au fost descoperite pe izlazul comunal. Români și evrei au fost masacrați cu focuri de mitraliere, străpunși cu săbiile și baionetele, iar casele atacate cu grenade și incendiate. În urma acestor incidente au murit 93 de persoane, dintre care 86 de români și 6 evrei.

În Treznea se aflau și 9 soldați români reîntorși acasă și demobilizați. Aceștia au fost împușcați cu efectele militare pe ei. Învățătorul și soția au încercat să se refugieze în comuna Pusta. Au fost prinși și aduși la sediul jandarmilor maghiari de la Agrij, de unde au fost duși pe un câmp și împușcati.

În fiecare an la 9 septembrie, sătenii din Treznea comemorează victimele acestui masacru la monumentul din localitate dedicat acestora. Treznea este și va rămâne o nuanță a durerii și aducerilor aminte peste care unii trec atât de ușor.

One thought on “Manifestări de comemorare a victimelor masacrelor de la Treznea și Ip

  1. Suntem datori sa nu uitam ceea ce s-a intamplat la Treznea acum 83 de ani. Este remarcabila curajul si devotamentul autoritatilor locale si judetene vor oficialize ceremonia pentru a nu uita sacrificiile unora care au dat viata pentru libertatea si drepturile noastre. Sa ne reamintim mereu ceea ce s-a intamplat acum 83 de ani, sa-i omagiem pe acei martiri si sa luptam impotriva oricarui sentiment de ura si intoleranta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *