Ce alianțe politice au șanse să se formeze pentru alegerile din 2024

Anul 2024 va fi decisiv pentru politica românească, iar partidele pregătesc mai multe alianțe. Scena politică s-a schimbat foarte mult în ultimii ani și opoziția va avea o misiune dificilă la alegerile de anul viitor. Între timp, partidele mici încearcă să se alieze cu partide mai mari pentru a-și asigura intrarea în Parlament.

USR, PMP, Forța Dreptei?

USR, PMP și Forța Dreptei au anunțat de mai mult timp că vor forma o alianță pentru alegerile din 2024. Momentan nu este clar dacă vor fi liste comune la toate alegerile sau doar pentru cele parlamentare. Alianța este văzută ca o alianță a pierzătorilor, deoarece atât USR, cât și Forța Dreptei au pierdut guvernare și au trecut în opoziție.

Sondajele nu le dau nicio șansă să formeze majoritatea după alegerile parlamentare și nu ar reuși nici măcar să depășească AUR. USR ar obține un scor de 12-13%, PMP între 3 și 4%, iar Forța Dreptei pare să ajungă la 2%. Este o alianță care ar ajuta USR să repete rezultatul din 2020, pentru ca Drulă să mai țină partidul pe linia de plutire.

Analistul politic Cătălin Dumitru a explicat, pentru PS News, că cele trei partide nu se află într-o poziție favorabilă nici împreună, iar o alianță nu ar presupune adunarea procentelor matematic, ci ține de dinamica politică din România.

„Procentual vorbind, ele nu sunt în cea mai favorabilă poziție. Dar există și acest scenariu. Este prematură discuția, pentru că nu putem spune exact cine capitalizează și cine nu următoarele măsuri, nu numai de austeritate, sunt totuși măsuri la nivel de teritoriu și politici publice care se implementează și vor influența deciziile populației.

Cu siguranță nu poți să aduni procentele pe hârtie, matematic. Trebuie să ții cont de dinamica măsurilor, și guvernamentale, dar și  la nivel de administrație locală. Trebuie să ții cont și de dinamica din regiune. Trebuie să ții cont și de acțiunile concrete ale opoziției”, a declarat analistul politic pentru PS News.

PSD, PNL?

Actuala coaliție de guvernare are șanse să continue la conducerea României și după 2024. Marcel Ciolacu a recunoscut că se vorbește despre o alianță, dar a respins ideea unei alianțe cu AUR. Marcel Ciolacu a dezvăluit că există discuții privind liste comune PSD-PNL în 2024.

„Normal că există discuţii, facem politică. Eu cred că atât PSD, cât şi PNL au adus o stabilitate în România. N-aş vrea să vă reamintesc contextul când a intrat PSD la guvernare. Era plină criză socială şi era o incoerenţă guvernamentală acută, da? Ăsta este adevărul, nu vreau să-i deranjez sau să-i supăr pe colegii mei”, a declarat președintele PSD.

Pentru cele două partide mai urmează un an la guvernare, iar în perioada următoare trebuie să adopte măsuri fiscale. Succesul lor la alegeri depinde total de ceea ce vor face în perioada de guvernare.

Momentan, sondajele arată că PSD ar obține 32% și PNL 19%, deci ar avea șanse să formeze majoritatea parlamentară. În sondajele din luna iunie, PSD era la 28% și PNL la 18%, având un total de 46%. Nu este exclus ca cele două partide, în 2024, să aibă nevoie de un alt partid-balama pentru a avea majoritatea.

Cătălin Dumitru arată că este prea devreme pentru a calcula șansele unei alianțe politice și trebuie să așteptăm impactul asumării răspunderii pe măsurile fiscale anunțate de Guvern și, eventual, o moțiune de cenzură.

„E prematur să discutăm despre șanse 100% pentru oricare din alianțe, dar într-adevăr, pe datele de astăzi, partidele mainstream au și acest scenariu și o șansă relativ importantă să câștige și alegerile. Cam toate scenariile sunt pe masă. Foarte probabil după luna octombrie vom putea discuta de alianțe mai bine conturate.

Eu cred că sondajele sunt într-o dinamică. Trebuie să vedem care este impactul asumării răspunderii guvernului, care a fost deja anunțat. Vine și o moțiune de cenzură. Fiind o dinamică destul de dificilă până la finalul anului e greu să facă cineva prognoze serioase pe o alianță sau alta”, a arătat Cătălin Dumitru.

AUR, Șoșoacă?

Analistul politic consideră că AUR și Partidul SOS, condus de senatoarea Diana Șoșoacă, nu au șanse să formeze o alianță politică, deoarece celor doi lideri le lipsește managementul politic.

„Relațiile nu sunt dintre cele mai bune și nu par să se fi ameliorat, indiferent de interesul celor două formațiuni. Este clar că ele se află într-un proces de canibalizare. Nu e atât de simplu. E o chestiune și de management politic și e clar că cei doi nu se potrivesc, în partea de management, în partea de mesaje au un stil asemănător. Mi-e greu să cred că se vor alia, cel puțin până la alegeri”, a explicat Cătălin Dumitru.

În sondajele din septembrie, AUR are un scor de 19%, în timp ce Partidul SOS România a ajuns la 4%.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *