Cazul lui Buzatu nu e singular. Ce foști baroni PSD au mai fost trași pe linie moartă
Preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, Dumitru Buzatu a fost reținut de procurorii anti-corupție după ce a fost prins în flagrant că lua mită. Ulterior Buzatu, alături de întreaga sa familie, a fost tras pe linie moartă, fiind exclus din PSD. Cazul baronului de Vaslui, Dumitru Buzatu, amintește de alte episoade recente când foști apropiați ai lui Liviu Dragnea au ajuns să fie excluși din PSD ca urmare a unor scandaluri de corupție.
Niculae Bădălău, baronul de Giurgiu
Niculae Bădălău, fost șef al organizației PSD Giurgiu, a avut o cădere similară cu cea a lui Buzatu. La fel ca Buzatu, Bădălău era considerat unul dintre apropiații lui Dragnea, servind în funcția de președinte executiv al PSD în perioada conducerii lui Dragnea. În 2020, Bădălău a fost tras pe linie moartă la nivel central, oferindu-i-se o funcție simbolică, de vicepreședinte al Curții de Conturi. În acest timp însă influența la nivel local al lui Bădălău continua să fie semnificativă. Totuși, în noiembrie 2022, Bădălău va fi reținut de procurorii anti-corupție sub acuzația de dare de mită. Procurorii susțineau că ar fi promis 170.000 de euro unui primar din județul Giurgiu. Ca urmare, Bădălău a fost suspendat din funcția de vicepreședinte al Curții de Conturi a României și a petrecut mai multe luni în arestul Poliției Capitalei. În martie 2023, Nicolae Bădălău a fost eliberat din arest urmând ca dosarul să fie trimis în judecată.
În primăvara lui 2023 a venit rândul lui Gabriel Bădălău, fiul lui Niculae Bădălău, să intre în atenția procurorilor DNA. Acesta a fost trimis în judecată de procurorii DNA, pentru dare de mită, într-un dosar care are legătură cu oferirea de bani primarului unei comune din Giurgiu pentru ca acesta să continue să facă plăţi în cadrul unui contract, chiar şi pentru lucrări neconforme. Evenimentele respective aveau să consemneze căderea familiei Bădălău și ieșirea baronului Niculae Bădălău din PSD.
Ionel Arsene, baronul de Neamț
Un alt nume important care împărtășit o soartă similară este Ionel Arsene. Unul dintre cei mai influenți politicieni din județul Neamț, membru PSD și apropiat al lui Liviu Dragnea, Ionel Arsene avea să intre în vizorul DNA din 2018. Atunci, DNA a dispus trimiterea în judecată a acestuia sub acuzația de trafic de influență. Arsene era suspectat că, în anul 2013 când deținea funcțiile de deputat în Parlamentul României și președinte al organizației județene Neamț, ar fi primit o sumă de bani pentru a-și folosi influența pe care a lăsat să se creadă că o are asupra unor persoane din conducerea ANI. În iulie 2018, procurorii anti-corupție vor dispune urmărirea penală a lui Ionel Arsene într-un nou dosar, sub acuzația de trafic de influență. În final, Arsene avea să fie condamnat de Tribunalul Bacău la 8 ani și 4 luni de închisoare.
Arsene va părăsi România, dar se va preda în final la Bari, în Italia. Totodată, fostul baron de Neamț va rupe legăturile cu PSD.
Marian Oprișan, baronul de Vrancea
Marian Oprișan era considerat până de curând unul dintre cei mai influenți oameni din Vrancea și, coincidență sau nu, un alt apropiat al lui Liviu Dragnea. Într-un dosar de corupție deschis de DNA Oprișan era acuzat de abuz în serviciu, utilizarea creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, fals și uz de fals și a prejudiciat statul român cu peste 2 milioane de euro. Conform calculelor anchetatorilor, prejudiciul creat Ministerului Transporturilor era de circa 1,5 milioane de euro, cel creat bugetului CJ Vrancea se ridica la aproximativ 600.000 de euro, iar cel creat în dauna Guvernului ajungea la circa 75.000 de euro.
După ce a pierdut funcția de președinte al Consiliului Județean Vrancea la alegerile locale din 2020, Oprișan va fi tras pe linie moartă în PSD. Altă dată o figură cotidiană, Oprișan a dispărut din atenția publică.