Marcel Ciolacu dă un ultimatum Austriei privind veto-ul pe Schengen: Îmi rezerv dreptul de a ataca decizia la Înalta Curte
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, luni, la Varna că își „rezervă dreptul de a ataca decizia la Înalta Curte” (n.red. Curtea de Justiție a Uniunii Europene)”, dacă Austria se mai opune aderării României la Schengen la Consiliul JAI din decembrie.
Premierul Marcel Ciolacu susține că așteaptă Consiliul JAI din luna decembrie, când subiectul aderării României și Bulgariei la spațiul Schengen va fi discutat din nou. În cazul în care Austria își va folosi dreptul de veto fără justificare, atunci „îmi rezerv dreptul de a ataca decizia la Înalta Curte”, a spus premierul.
„Trebuie să așteptăm JAI-ul din decembrie. Este posibil să nu mai avem discuția cu acțiunea la CJUE – Curtea de Justiție a Uniunii Europene. Dacă o să rămânem în logica în care Austria își folosește dreptul de veto fără justificare, nu migrația care este la 3% (…), eu îmi rezerv dreptul de a ataca la Înalta Curte decizia Austriei. ”
Premierul e de părere că opoziția Austriei e total nejustificată.
”În acest moment, România îndeplineşte toate condiţiile tehnice, de peste 10 ani de zile, eforturile din ultimul timp ale Bulgariei, de a închide toate dosarele, în ceea ce priveşte statul de drept, s-au finalizat, au fost recunoscute şi de către Comisie şi sperăm ca în perioada următoare să avem discuţii aplicate atât cu Comisia, cu Parlamentul European cât şi cu cele două state care până în acest moment s-au opus”, a afirmat Ciolacu. ”Îmi menţin părerea că este total incorect să punem interesele şi politica internă înaintea intereselor unei Europe întregi, într-un moment în care solidaritatea contează cel mai mult. Sunt ferm convins că împreună vom găsi calea corectă ca România şi Bulgaria să nu mai fie ţinute la colţ, total nedrept. Nu este o cerinţă a României şi a Bulgariei, este pur şi simplu un drept”, a mai spus premierul Ciolacu.
Marcel Ciolacu a participat, luni, la reuniunea trilaterală de la Varna. România, Bulgaria și Grecia au agreat să implementeze un plan comun de acțiuni în domenii cheie de dezvoltare.