Administrația publică locală din Camăr pune accent pe relația dintre Primărie și comunitate

Comuna Camăr este condusă de Szabó Levente-György, un  primar cu multă experiență, care a urcat treaptă cu treaptă în administrația publică locală.

Comuna Camăr, deși are un singur sat, se poate lăuda cu un nivel de trai destul de ridicat, oferind cetățenilor un confort sporit, servicii publice de calitate, evenimente culturale și multe altele. Comuna Camăr are o populație de aproximativ 1.700 de locuitori.

Szabó Levente-György cunoaște administrația locală din anul 1997, când a început pe postul de casier, a fost referent social, dar și un mandat de viceprimar. În prezent, Szabó Levente-György se află la al patrulea mandat de primar, însă până la ajunge primar, a avut atribuții diverse, a avut multe responsabilități, care adunate de-a lungul anilor i-au adus un bagaj de experiență care îl ajută mult în luarea deciziilor din timpurile de azi.

„Am parcurs toate treptele pentru a ajunge primar, astăzi la al patrulea mandat. Indiferent ce poziție am avut, am reușit să atrag comunitatea alături de mine, iar pentru asta trebuie să aduc mulțumiri și fostului primar care m-a educat, având multă experiențp în administrația publică.

Toate proiectele pe care le-am făcut în primii ani de după Revoluție, au fost făcute de noi. Atunci nu erau consultanți pe proiecte. În vremurile acelea poate ne-am bucurat mai mult la un proiect mai mic prin care am reușit să schimbăm geamurile la o școală sau am adus calculatoare pentru elevi. 

În anii ’97 am fost la foarte multe cursuri de calificare de comunicare, planificare strategică șu multe altele. Este foarte important ca omul care ocupă un scaun de lider, trebuie să știe că fără experiență, fără a parcurge niște etape, este foarte greu să te bagi dintr-o dată în apa adâncă, pentru că nu ai cum să reușești.

Succesul înseamnă să înveți continuu, să ai oamenii potriviți lângă tine, echipa, să ai Consiliul Local și comunitatea care te vrea și te ajută”, ne explică primarul Szabó Levente-György. 

Comuna Camăr are apă și canalizare, servicii comunale bine puse la punct, drumuri și străzi asfaltate și amenajate calitativ, domeniul public este înfrumusețat cu pomi ornamentali și flori. Pentru petrecerea timpului liber, administrația locală de la Camăr a amenajat inclusiv un bowling, unde tinerii se pot distra și socializa.

Primăria Camăr are o relație de colaborare excelentă cu toate instituțiile non-profit – școala, bisericile (7 culte religioase), ONG-urile, asociațiile. Când bugetul local permite, cultele religioase beneficiază de sume nerambursabile.

Grădiniță nouă cu program prelungit, inaugurată la Camăr

În centrul comunal a fost construită o grădiniță nouă și modernă. Este vorba de o clădire abandonată din centrul satului care a fost transformată în unitate de învățământ. Magazinul universal al cooperației, clădire rămasă în paragină, începută și neterminată niciodată de regimul lui Nicolae Ceaușescu a fost transformată cu bani guvernamentali într-o grădiniță ultra modernă – super dotată la ultimele standarde, fiind amenajat și un parc de joacă generos. Proiectul a fost realizat prin programul PNDL2 și are o valoare de 2,5 milioane lei.

Grădinița funcționează începând cu anul școlar 2023 și are inclusiv program prelungit, ceea ce este foarte apreciat de părinții din Camăr. Copii beneficiază de dotări moderne, inclusiv și de o masă caldă.


Sala de bowling este finalizată, investiția pentru cele două piste fiind realizată prin fonduri europene atrase prin Grupul de Acțiune Locală, valoarea proiectului este de 72.000 de euro. Clădirea care adăpostește investiția a fost reabilitată de Primăria Camăr din fonduri propri.


Școala Primară din Camăr va fi reconstruită printr-un proiect al CNI București

A doua școală în care învață elevii din clasele I-IV se lucrează pentru reactualizarea studiului de fezabilitate pentru a fi dărâmată, după care să fie construită o nouă clădire, modernă, la standarde europene. Proiectul pentru construirea unei noi școli în Camăr este depus spre finanțare la Compania Națională de investiții cuprins în lista sinteză. Va fi o clădire modernă, utilată la ultimele standarde și independentă energetic. Valoarea proiectului este de 8 milioane lei .

„Clădirea va fi dărâmată pentru că din păcate nu o putem salva de igrasie. Aerul este atât de nesănătos pentru copii că nu putem face altceva, decât să demolăm și să construim o școală nouă pe același amplasament. Proiectul este avansat, refacem studiul de fezabilitate și sper să obținem finanțare de la CNI”, ne spune primarul.


Modernizarea infrastructurii rutiere rămâne o prioritate pentru Primăria Camăr

În ultimii ani, la Camăr au fost modernizare drumurile de legătură cu localitățile învecinate. Drumul comunal spre Balc, DC 101 a fost modernizat de Drum Construct printr-o investiție de 1 milion de euro prin Programul PNDL 2. Și drumul comunal DC100 care face legătura între Camăr și Carastelec a fost modernizat.

În urmă cu 10 ani, Consiliul Județean a reabilitat drumul comunal spre Zalnoc, DJ 110B, lung de peste 11 kilometri. Un alt proiect al Consiliului Județean Sălaj care prevede modernizarea drumului județean 109P de la Camăr spre Cehal, județul Satu Mare, urmează să se facă recepția lucrărilor. Lucrările au o valoare de 9,77 milioane de lei. După finalziarea lucrărilor de asfaltare, cămăranii vor fi la doar 20 de kilometri de orașul Tășnad.

Consiliul Județean are în plan modernizarea drumului județean 109P, spre Ip limită comuna Halmășd, lucrări care ar fi programate să înceapă anul viitor. Primarul Szabó Levente-György a solicitat forului județean ca în cadrul proiectului de modernizare a DJ 109 P să fie cuprinsă și porțiunea de drum județean din intravilanul localității Camăr, unde să execute trotuare noi, șanțuri betonate, podețe noi, accese la gospodării, parcări și stații de autobuz.

Primarul spune că are în plan să mai deschidă o legătură din Camăr spre Sumal. Este vorba de un drum comunal nou care va face legătura spre localitatea Marca, spre nodul rutier de la Autostrada Transilvania.


Bază sportivă nouă finanțată de Compania Națională de Investiții București

Compania Națională de Investiții construiește la Camăr o bază sportivă de tip 2, cu un teren de fotbal cu gazon sintetic multifuncțional și cu vestiare moderne. Valoarea proiectului este de 7,4 milioane lei. Contractul a fost semnat și urmează să înceapă lucrările de execuție.

Cinci proiecte finanțate prin PNRR – fonduri europene

Primăria Camăr a câștigat finanțare prin PNRR, fonduri europene pentru cinci proiecte de investiții:

  1. Realizarea Plan Urbanistic General
  2. Microbuz electric și stație de încărcare pentru autoturisme electrice
  3. Dotarea unităților de învățământ – valoare proiect 100.000 euro
  4. TIC – băncuțe inteligente, fântână arteziană inteligentă, etc.
  5. Eficiență energetică la Școala Gimnazială cu clasele 5-8

Parc fotovoltaic cu fonduri europene

Primăria Camăr are în plan să depună un proiect de finanțare prin Programul LEADER – cel mai mare Grup Local de Acțiune din Sălaj – GAL Crasna Barcău, prin care să fie construit un parc fotovoltaic pentru a acoperi necesarul de consum al energiei electrice cu iluminatul public și instituțiile publice.

Comuna Camăr se remarcă în ceea ce înseamnă turismul local. În comună se află Pensiunea Kemsilvanum și Cramele Fort Silvan, aici poposind sătămânal sute de turiști.


„Comuna Camăr, cu o istorie de aproape 700 de ani, faptul că strămoșii noștri au rămas aici, între văi, dealuri presărate cu un peisaj magnific, ne împuternicește să confirmăm existența noastră, căutând trecutul nostru, păstrând și îmbogățind tot ceea ce este frumos și merită salvat urmașilor noștri. Acești ani ne sunt dovezi conform cărora comunitatea a fost în măsură să prospere și să evolueze, nu a putut fi rupt de sisteme de blestem, persecuții, dispute religioase, dinpotrivă, izolarea a fost învinsă, încetul cu încetul am ieșit din noroi și am început să construim o partrie atrăgătoare urmașilor noștri.

Cei care ne cunosc pe noi Cămărani, ne consideră oameni prietenoși, mândri, dar nu ostentativi. Locuitorii din comună formează o comunitate compactă, care contribuie și lucrează pentru a atinge interesele și obiectivele comune.

Prin construirea rețelelor de drumuri, am reușit să facem conectarea cu comunele și județele învecinate, sistemul de alimentare cu apă și de canalizare sunt funcționale, avem internet de bandă largă și televiziune prin cablu, școlile, bisericile, căminul cultural au fost renovate, am construit o grădiniță nouă, un centru de informare turistică, avem telecentru, bibliotecă pentru iubitorii de cultură, echipă de fotbal, dispensar și farmacie, condiții ca la orașe, toate motivele pentru care merită să trăim aici și să ne facem planuri de viitor în această comunitate.

Conducerea comunității locale lucrează încontinuu pentru a se asigura că dezvoltarea nu se va opri. Sperăm că în cel mai scurt timp posibil vom reuși ca, comuna noastră să arate și mai bine, să fie mai atrăgătoare vizitatorilor noștri.

Din fericire, există noi întreprinzători care nu numai că au adus multe inovații în domeniul agriculturii, serviciilor, comerțului, dar au creat noi locuri de muncă, posibilități prin care contribuie la păstrarea forței de muncă în comunitate.

Rezolvarea problemelor sociale și educaționale sunt, de asemenea foarte importante pentru noi.

Cămărani, fii plecați ai satului, prieteni de peste hotare, aceste rânduri să vă fie o invitație din partea noastră, care vă cheamă acasă, vă îndeamnă să descoperiți frumusețile acestor meleaguri, să utilizați oportunitățile oferite, ospitalitatea gazdelor și să vă bucurați de tot ceea ce vă poate oferi comuna noastră”transmite Szabó Levente-György, Primarul Comunei Camăr.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *