Proiect pentru elevii din Sălaj care doresc o carieră tehnică

Care sunt meseriile de care lumea va avea nevoie în viitor? Ce i s-ar potrivi cel mai bine copilului meu? Cum pot să-mi ajut copilul în alegerea liceului? Care este, de fapt, realitatea în diferite profesii în zilele noastre? Iată cateva întrebări la care mulți părinți ai unui copil de clasa a VIII-a se gândesc. Proiectul “Cariere Meseriașe” se adresează elevilor din ultimii ani de gimnaziu, elevi pe care îşi propune să îi ajute în orientarea către o carieră tehnică, conform unui comunicat de presă.

Proiectul a debutat în această toamnă cu o serie de evenimente sub emblema Caravana ”Cariere Meseriașe” și a ajuns deja la peste 650 de elevi din 13 școli din județul Sălaj, ajutându-i să înțeleagă cum specialiștii din meseriile tehnice construiesc lumea în care trăim și cum să aleagă potrivit potențialului lor.

Un alt eveniment din cadrul proiectului a fost ‘Ziua Meseriilor’, care s-a desfășurat în data de 10 noiembrie 2023, la Tenaris University din cadrul TenarisSilcotub, Zalău. La eveniment au participat peste 200 de persoane – elevi de clasa a VIII-a interesați de domeniul tehnic, alături de părinţi şi cadre didactice.

Programul evenimentului a inclus activități variate, menite să ofere o perspectivă detaliată asupra domeniului tehnic și a oportunităților care se deschid în acest sector:

  • “Meserii de care lumea are nevoie” – Experți în tehnologie și inginerie au vorbit despre frumusețea lumii tehnice şi felul în care ingineria este prezentă până și în cea mai mică acţiune a vieții noastre de zi cu zi. Invitatul special, Cornel Amariei, inventator, antreprenor, inginer, premiat Forbes 30 Under 30 Europe a evidențiat importanța încurajării potențialului fiecărui copil.

”Mă bucur să pot participa la ‘Ziua Meseriilor’. Acest proiect oferă elevilor oportunitatea de a explora și înțelege mai bine lumea meseriilor tehnice, susținându-i în luarea unei decizii informate cu privire la viitoarea lor carieră. Este esențial să încurajăm tinerii să-și descopere potențialul și să aleagă cu încredere drumul. Felicitări echipei pentru eforturile lor și pentru impactul pozitiv pe care îl au asupra comunității!” Cornel Amariei

  • “Biblioteca vie” – O sesiune de dialoguri în care elevii și părinții au putut pune întrebări unui specialist cu experiență despre meseria acestuia.
  • “Cum să iei decizii când nu cunoști viitorul?” – Discuțiile facilitate de psihologi experimentați, au abordat aspecte legate de orientarea în carieră pentru a-i ajuta pe participanți să facă alegeri informate cu privire la pașii pe care pot să-i facă din timp pentru a-și construi vocația.

Să afli poveștile de carieră ale unor oameni care fac ceea ce le place, a căror muncă e importantă pentru cei din jur, care sunt respectați și recompensați, poate fi de mare ajutor în luarea unor decizii de carieră în adolescență. Astfel de modele te pot ajuta să-și conștientizezi potențialul și îți pot stârni curiozitatea pentru meseriile care construiesc lumea și pasiunea pentru știință, inginerie și tehnologie. Ioana Mânea, Coordonator proiect, expert internațional în consilierea carierei.

  • “Vezi cu ochii tăi” ce e dincolo de porțile fabricii – Turul ghidat în laboratoarele Tenaris University, conform comunicatului.

Proiectul Cariere Meseriaşe (www.carieremeseriase.ro) este inițiat și finanțat de TenarisSilcotub, implementat de Asociația Împreună pentru Educație și Dezvoltare Socială și CAREER CLUB, şi este susținut de Inspectoratul Școlar Județean și Centrul Județean pentru Resurse și Asistență Educațională Sălaj.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *