Ministerul de Finanțe pregătește un pachet amplu de măsuri anti-evaziune

Ministrul Finanţelor este aşteptat să prezinte, joi, în sedinţa de Guvern măsurile pentru digitalizarea ANAF şi a sistemului vamal. O soluţie pentru combaterea evaziunii fiscale prin care Executivul vrea să colecteze mai multe venituri la bugetul de stat ca să poată onora toate majorările promise, de pensii şi salarii, Marcel Boloş a lansat deja în spaţiul public propunerea ca românii care denunţă evazionişti să fie recompensaţi cu o parte din valoarea fraudei. Propunerea lui Boloş este contestată de liberali, dar nu este respinsă total de premierul Marcel Ciolacu. Ministrul insistă că cetăţenii trebuie să devină avertizori fiscali.

 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a declarat la un post tv că cei care îi denunță pe evazioniștii fiscali ar putea să primească 1% din valoarea fraudei, pentru meritul de a fi constatat infracțiunea. Dacă mai multe persoane ar sesiza aceeași faptă, recompensa s-ar împarți în mod egal.

Potrivit ministrului, românii vor putea semnala online dacă, spre exemplu, o firmă nu emite factură fiscală.

Ministrul Boloș a revenit cu mai multe explicații și a scris pe Facebook că măsura Avertizorului Fiscal este inspirată din practicile altor țări și că poate fi un punct de plecare ca cetățenii să facă front comun împotriva practicilor fiscale ilegale.

Propunerea nu a fost discutată în partid, spune Nicolae Ciucă. În timp ce premierul dă totuși șanse unei astfel de măsuri.

Marcel Ciolacu: Urmează să discutăm în interiorul guvernului această propunere. Nu e prima oară.(…)  S-ar putea să se impună o astfel de măsură. Dar decizia politică este la coaliție.

Nicolae Ciucă: La cum sună la prima enunțare, eu nu sunt de acord. Nu  venim cu măsuri după părerea unuia sau altuia. Trebuie analizată o astfel de decizie.

Mediul privat și finanțiștii consideră că măsura propusă de Ministerul de Finanțe este imorală și neaplicabilă.

Mircea Coșea: ANAF va veni, va pune popriri, va face fel de fel de controale, poate că nu e adevărat ceea ce s-a turnat, dar va face foarte mult rău imaginii și mersului economic al acelei firme.

Florin Jianu, președintele Consiliului pentru IMM-uri: Nu prin astfel de măsuri se rezolva evaziunea fiscală. Domnul ministru a dat niște exemple de țări care și-au rezolvat problema prin alte măsuri,  prin digitalizare (…) prin niste instituții puternice ale statului, nu transferând responsabilitatea către cetățeni.

Joi, în ședința de Guvern, ministrul Finanțelor ar urma să anunțe măsurile pentru combaterea evaziunii.

Potrivit surselor TVR Info, printre acestea s-ar numără digitalizarea activității de valorificare a bunurilor intrate în proprietatea privată a statului prin mai multe aplicații informatice, mai multe camere video de monitorizare a traficului și un sistem de integrare Big Data, care ar urma să se aplice cel mai devreme din 2025 .

Generalizarea Sistemelor informatice naționale Ro e -Factura și Ro e-Transport pentru toate categoriile de contribuabili, produse și servicii ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2024.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *