Controale ITM la hoteluri și restaurante din Sălaj: inspectorii au aplicat 15 amenzi contravenționale
Inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj au derulat, pe parcursul acestui an, acțiuni de control în cadrul unei campanii naționale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care desfășoară activități în domeniile hoteluri și alte facilități de cazare (Cod CAEN 55) și restaurate și alte activități de alimentație (Cod CAEN 56).
Activitatea acestor tipuri de agenti economici, care acoperă o gamă largă de activități, incluzând hotelurile, restaurantele, serviciile fast-food, cantinele, cafenelele, cofetăriile etc., este influențată de o serie de factori de ordin social, cum ar fi: caracterul sezonier al muncii, personal slab calificat, instabilitatea și rulajul mare al forței de muncă, suplinirea lipsei de personal prin angajarea lucrătorilor de altă naționalitate.
Securitatea și sănătatea în muncă a lucrătorilor care desfășoară activități în domeniul hotelier și al serviciilor de alimentație publică trebuie să fie permanent în atenția angajatorilor deoarece lucrătorii sunt expuși la o serie de riscuri de accidentare la locul de muncă, după cum urmează: arsuri termice, tăieturi, înțepături, riscuri electrice, căderi la același nivel prin alunecare sau împiedicare, durata excesivă a timpului de lucru, muncă fizică dificilă, activități repetitive, medii de muncă cu temperaturi înalte sau scăzute, curenți de aer, umiditate, expunere la niveluri ridicate de zgomot.
Scopul acestei campanii a fost de a crește gradul de conștientizare, atât a angajaților cât și angajatorilor în ceea ce privește necesitatea aplicării și respectării la locul de muncă a legislației specifice din domeniul securității și sănătății în muncă.
De asemenea, angajatorii au fost atenționați cu privire la principalele riscuri în domeniul sănătății și securității în muncă în ceea ce privește nerespectarea obligației de a verifica periodic echipamentele de muncă supuse unei legislații speciale (centrale termice, lifturi, etc. ) precum și a altor echipamente care pot prezenta riscuri în exploatare, cum ar fi: aragaze, hote, butelii.
Ca urmare a controalelor desfășurate la 18 angajatori, inspectorii de muncă au aplicat 15 sancțiuni contravenționale sub formă de avertisment .
Deficiențele constatate pe parcursul controalelor au fost următoarele:
- lipsa verificării tehnice periodice a echipamentelor de muncă;
- în fișa postului nu sunt consemnate atribuțiile lucrătorului din punct de vedere al securității și sănătății în muncă corespunzător funcției exercitate;
- controlul medical periodic nu se efectuează conform prevederilor H.G. nr.355/2007;
- nu se asigură dotarea lucrătorilor cu încălțăminte de protecție, în funcție de riscurile existente la locurile de muncă;
- nu s-a efectuat verificarea periodică a instalației de gaze naturale;
- instrucțiunile proprii de securitate și sănătate în muncă nu sunt elaborate pentru activitățile specifice pregătirii produselor alimentare, respectiv pentru echipamentele și instalațiile utilizate;
- nu se asigură funcționarea cazanului de apă caldă conform prescripțiilor tehnice ISCIR;
- nu se întreține curățenia pardoselilor care prezintă zone alunecoase;
- nu sunt desemnați lucrătorii care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor.
Pentru toate neconformitățile constatate au fost dispuse 15 măsuri obligatorii de remediere cu termen fix sau permanent.
- Luminița Elena Nemeș,
- Inspector șef