Primarul Ionel Ciunt prezintă principalele proiecte finalizate în anul 2023
Investiții importante completează seria proiectelor de dezvoltare a Municipiului Zalău,
Principalele proiecte finalizate în anul 2023.
„O serie importantă de proiecte care au ca efect creșterea calității vieții în comunitatea noastră au fost finalizate în anul 2023, iar cel mai îmbucurător aspect este că majoritatea investițiilor sunt finanțate din fonduri europene.
După 18 ani de pauză, Cinematograful Scala a prins viață, iar zona centrală a devenit atractivă din punct de vedere economic și turistic prin intermediul proiectului de pietoniozare a străzii Unirii și de reabilitare a piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu. De asemenea, pe bulevardul Mihai Viteazul au fost amenajate trotuare moderne și piste de biciclete, străzile Corneliu Coposu și Avram Iancu au fost reabilitate, iar Societatea Citadin a intervenit cu lucrări de modernizare în mai multe zone din oraș.
Pentru tineri au fost finalizate două blocuri de locuințe ANL, cheile fiind predate locatarilor în luna decembrie, zone abandonate sau degradate din municipiu au fost transformate în locuri de joacă și au fost făcute demersuri importante pentru implementarea unor noi proiecte de dezvoltare a orașului.
La fel ca în anii precedenți, cele mai multe proiecte realizate au fost finanțate din fonduri europene. De asemenea, am valorificat și posibilitatea accesării fondurilor guvernamentale, iar atunci când a fost nevoie am alocat sume din bugetul local”, transmite Ionel Ciunt, primarul municipiului Zalău.
Primul film la Scala după o pauză de 18 ani
În data de 24 februarie 2023, zălăuanii s-au putut bucura din nou de vizionarea unui film la cinema, acasă, la Zalău. Închis din 2005 și preluat de Primăria Zalău cinci ani mai târziu, Cinematograful Scala a fost până de curând o ruină. Starea de degradare a imobilului era atât de avansată, încât clădirea a fost debranșată de la toate utilitățile.
În cadrul proiectului de reabilitare accesat de Primăria Municipiului Zalău, prin intermediul Companiei Naționale de Investiții, a fost construită o sală mare de cinema 2D cu 215 locuri, o sală mică de cinema 3D cu 38 de locuri și un planetariu digital cu 29 de locuri.
Planetariul digital este format din ecran de proiecție semisferic, sistem de proiecţie digital de ultimă generație, generator de imagine (inclusiv aplicații software dedicate), sistem de sunet și sistem de iluminat dimabil.
Ionel Ciunt: „Primul film la Cinema Scala, după o pauză de 18 ani, a rulat cu casa închisă, iar în anul 2023 au fost înregistrați 52.000 de vizitatori în sălile de cinema și planetariu. Aceste date reflectă că această investiție este deosebit de importantă pentru comunitatea noastră, mai ales că se adresează tuturor caregoriilor de vârstă”.
Zona centrală din municipiul Zalău, atractivă din punct de vedere economic și turistic
La finalul lunii decembrie a fost efectuată recepția obiectivului de investiții “Pietonizare strada Unirii”, proiect finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020.
Prin intermediul acestui proiect a fost modernizată zona cuprinsă între Instituția Prefectului Județului Sălaj și Casa de Cultură a Sindicatelor (Piața 1 Decembrie 1918), continuându-se pe strada Unirii, spre Primăria Municipiului Zalău și Clădirea Transilvania (Piața Iuliu Maniu).
Zona centrală a devenit un spaţiu atractiv pentru toate grupele de vârstă, un spațiu de odihnă și recreere, cât și o zonă care oferă posibilitatea desfășurării unor activități publice cu ocazia unor diferite evenimente sau sărbători.
Piețele și zonele pietonale nou create sunt dotate cu mobilier urban: bănci (59 bucăți), coșuri de gunoi (59 bucăți), rastele pentru biciclete (8 bucăți, pentru 80 de biciclete), cișmele pentru băut apă și fântâni decorative. De asemenea, au fost amenajate zone verzi (peste 3.600 mp) și au fost plantați arbori şi arbuşti, în numǎr de 152 de bucăți (Catalpa Bignonioides – 80 buc, Carpinus Betulus – 46 buc, Betula Pendulǎ 5 buc şi Buxus – 21 buc).
Ionel Ciunt: „Pietonizarea străzii Unirii și modernizarea Piețelor 1 Decembrie 1918 și Iuliu Maniu este un proiect important pentru municipiul nostru, în valoare de aproape 5,5 milioane de euro, care completează seria proiectelor realizate din fonduri europene.
Mă bucur că în sfârșit Municipiul Zalău are o zonă centrală atractivă din punct de vedere economic și turistic!
Amenajarea a 3.600 mp. de spațiu verde, plantarea unui număr de 152 de arbuști, îmbunătățirea circuației rutiere prin crearea unei benzi de circulație suplimentare pe strada 1 Decembrie 1918 și celelalte lucrări care s-au făcut în cadrul acestui proiect înseamnă, de fapt, creșterea calității vieții în comunitatea noastră”.
Strada 1 Decembrie 1918 a fost configurată la trei benzi de circulație
În vederea fluidizării circulației în zona centrală, strada 1 Decembrie 1918 a fost confirgurată la trei benzi de circulație, prin intermediu proiectului “Realizare bandă de preselecție pentru circulația rutieră și refacere acoperire Valea Zalăului pe tronsonul afectat de realizarea investiției – Pietonizare strada Unirii”.
Acest obiectiv de investiții a presupus două tipuri de lucrări: configurarea străzii la 3 benzi de circulație și refacere acoperire peste Valea Zalăului.
• Strada 1 Decembrie 1918, de la intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul, până la intersecția cu strada Unirii a fost lărgită la 3 benzi de circulație, două benzi pentru circulația înspre bulevardul Mihai Viteazul și o bandă pentru intrarea pe strada 1 Decembrie 1918 de pe bulevard.
• În ceea ce privește proiectul de refacere acoperire Valea Zalăului, în intersecția cu bulevardul Mihai Viteazul, unde se intersectează cele două brațe ale Văii Zalăului, a fost proiectată și executată o structură nouă de rezistență, fundații și elevații din beton monolit, peste care au fost așezate grinzi prefabricate tip PI pe ambele brațe.
Străzile Corneliu Copusu și Avram Iancu, modernizate cu fonduri europene
Prin proiectul de investiții “Modernizare coridor integrat de mobilitate urbană axa est-vest, străzile Avram Iancu și Corneliu Coposu” cele două străzi au fost reabilitate cu fonduri europene.
Au fost realizate lucrări de modernizare a părții carosabile, pe strada Corneliu Coposu au fost executate lucrări pe 2,301 metri, iar pe strada Avram Iancu pe 498 metri, au fost amenajate 6 stații de autobuz, iar trotuarele au fost modernizate pe ambele părți ale străzilor.
De asemenea, au fost realizate parcări pe amplasamentele existente, s-au efectuat marcaje longitudinale, transversale și treceri de pietoni. Totodată, au fost efectuate lucrări de semnalizare rutieră, cu indicatoare și marcaje, precum și semaforizare pentru prioritizarea transportului în comun, la intersecția străzilor Corneliu Coposu cu Avram Iancu.
În zonele verzi au fost plantați arbori și arbuști și s-au montat coșuri de gunoi, bănci și rastele pentru biciclete. S-a realizat rețeaua de canalizare pluvială, s-au amplasat cămine de vizitare, guri de scurgere și s-a realizat canalizația subterană a rețelelor de comunicații.
Pod nou pe strada Corneliu Coposu
Aferent obiectivului de investiții „Modernizare coridor integrat de mobilitate urbană, Axa est-vest, străzile Corneliu Coposu și Avram Iancu” a fost realizat proiectul „Demolare pod existent și construire pod nou pe str. Corneliu Coposu, km 1+229.
Construirea noului pod s-a impus în urma unei expertize, conform căreia podul existent/vechi se afla în stare critică, avand degradari atât la nivel de suprastructură, cât și la nivel de infrastructură.
Astfel, investiția realizată cuprinde construirea unui pod cu o lungime de 21,40 m., lumina de 7,00 m., iar lățimea suprastructurii 14,30 m., din care lungimea părții carosabile este de 7,80 m. Au fost amenajate două piste de biciclete având lățimea de 1,50 m., două trotuare de câte 1,50 m. și două grinzi parapet de 25 m., pe care s-au pus parapete de siguranță pietonală. Pe lângă investițiile de infrastructură și suprastructură au fost făcute și racordări cu terasamente și amenajată albia văii.
Trotuare modernizate și piste de biciclete pe Bulevardul Mihai Viteazul
Un alt proiect de investiții important pentru comunitate este amenajarea de “Trotuare și piste de biciclete pe Bulevardul Mihai Viteazul”, finanțat tot din fonduri europene.
Prin intermediul acestui proiect au fost modernizate trotuarele de pe Bulevardul Mihai Viteazul, de la intersecția cu strada Corneliu Coposu din Piața Iuliu Maniu, până la intersecția cu strada Lupului și au fost amenajate piste de biciclete.
În cadrul proiectului s-au amenajat piste de biciclete și trotuare pe bulevardul Mihai Viteazul, pe o lungime de 4.800 m. Acestea sunt încadrate de bordură mare de carosabil și bordură mică față de spațiul verde. Totodată au fost amenajate 17 stații de autobuz cu branșament electric, din care 12 prevăzute cu copertină nouă, bancă încorporată și panou de afișare, iar 6 stații au fost prevăzute cu sistem de eticketing, cameră video și afișaj.
Au fost realizate și parcări pe amplasamentele existente, s-au efectuat marcaje pentru treceri de pietoni, parcări, stații autobuz și au fost montate indicatoare rutiere, iar în zonele verzi care se identifică ca și domeniu public au fost plantați arbori și arbuști, au fost montate coșuri de gunoi, bănci și rastele pentru biciclete.
S-a realizat rețeaua de canalizare pluvială, s-au amplasat cămine de vizitare și guri de scurgere și s-au realizat 10.000 ml de rețea de comunicații electronice și 151 camerete de tragere. S-a realizat iluminatul pietonal în zona General Dragalina, respectiv s-au montat 18 stâlpi cu corpuri de iluminat echipați cu telegestiune.
Condiții moderne pentru desfășurarea actului educațional la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5
Prin intermediul proiectului privind “Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea și echiparea unității de învățământ preșcolar – Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 din Municipiul Zalău”, finanțat din fonduri europene, prin Programul Operațional Regional 2014-2020, au fost asigurate condiții optime de învățare pentru 110 copii preșcolari.
Principalele categorii de lucrări realizate cuprind: reabilitarea clădirii existente, extinderea grădiniței cu un corp de clădire nou, legat cu un tunel de clădirea veche, în care se vor desfășura activități didactice, respectiv activități administrative și dotarea grădiniței cu echipamente specifice, în conformitate cu standardele educaționale, având ca scop creșterea calității actului educațional.
Ionel Ciunt: „Începând din toamna anului 2023, cei 110 copii înscriși la Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 beneficiază de condiții moderne pentru desfașurarea actului educațional. Unitatea de învățământ a trecut printr-un amplu proces de modernizare cu bani europeni, iar prin acest proiect clădirea existentă a fost reabilitată, grădinița fiind extinsă cu un corp nou de clădire care comunică cu clădirea deja existentă prin intermediul unui tunel”.
Investiții pentru tineri! A fost finalizată construcția celor două blocuri ANL din Cartierul Dumbrava Nord
În cursul anului trecut au fost finalizate și lucrările la cele două blocuri ANL, construite în Cartierul Dumbrava Nord, prin programul – Locuințe pentru tineri destinate închirierii. Investiția a fost realizată de Agenția Națională pentru Locuințe (ANL), la solicitarea Primăriei Municipiului Zalău, în baza protocolului de colaborare dintre Ministerul Apărării Naționale și Municipiul Zalău.
Cele două blocuri însumează 100 apartamente, un bloc având 6 etaje, respectiv 20 de apartamente, iar celălalt 10 etaje, respectiv 80 de apartamente. Din cele 100 de locuințe, sunt 7 garsoniere, 66 de apartamente cu două camere și 37 de apartamente cu 3 camere.
La acest obiectiv de investiții, Primăria Municipiului Zalău a realizat lucrările tehnico-edilitare care reveneau în atribuțiile administrației locale, respectiv alimentare cu energie electrică, gaze naturale și apă, amenajare rețea de canalizare menajeră și canalizare pluvială, cât și amenajarea căilor de acces, cu finanțare prin intermediul Programului “Anghel Saligny”.
Zona în care au fost construite cele două blocuri se află într-un amplu proces de dezvoltare. Cu fonduri atrase prin Compania Națională de Investiții, în vecinătatea celor două blocuri este în construcție un bazin didactic de înot și o bază sportivă. De asemenea, prin Programul Naținal de Redresare și Reziliență, în această zonă se lucrează la construcția unei creșe cu 110 locuri.
Două noi locuri de joacă au fost amenajate în municipiu
Două spații verzi și locuri de joacă pentru copii au fost amenajate în cartierul Meseș, respectiv pe strada Oborului, prin intermediul proiectului “Amenajare spații verzi pe imobile abandonate sau degradate din Municipiul Zalău”, finanțat din fonduri europene.
În cadrul acestui proiect au fost cuprinse 10 loturi, opt dintre acestea fiind deja recepționate, amplasamentele fiind situate în următoarele zone – Cartier Brădet (Coada Lacului); Strada Viitorului; Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu) și Cartier Dumbrava (Str. Victor Deleu și Str. G. Dragalina); Aleea Digului; Cartier Dumbrava (Str. S. Bărnuțiu); Cartier Brădet (Str. Ghe. Doja și B.P.Hașdeu și Zona Dispensar CFR 1 și 2. Astăzi s-au alăturat și cele două loturi, din cartierul Meseș, str. Corneliu Coposu și cel de pe str. Oborului.
La aceste două locuri de joacă au fost realizate următoarele tipuri de lucrări: amenajarea terenurilor aflate în stare avansată de degradare; terasarea și degajarea amplasamentelor de resturi vegetale degradate; însămânțarea cu gazon și plantarea de arbori și arbuști; montarea de mobilier urban; instalarea spațiilor de joacă pentru copii și montarea de echipamente fitness pentru adolescenți și adulți.
Ionel Ciunt: „Din zone abandonate sau degradate, spații verzi și locuri de joacă pentru copii! Cele două noi locuri de joacă reprezintă 10.954 mp, suprafață care este redată cetățenilor și care oferă copiilor un mediu propice în care aceștia să se dezvolte și să crească sănătos”.
Reabilitarea termică a blocurilor de locuințe
Au fost finalizate lucrările de reabilitare termică a patru blocuri de locuințe, fiind astfel finalizate lucrările la toate cele 30 de blocuri care au beneficiat de lucrări privind creșterea eficienței energetice, în baza unor contractre de finanțare din fonduri europene.
Principalele lucrări de intervenţie executate la aceste blocuri au fost: izolarea termică a faţadelor; înlocuirea tâmplăriei existente la spaţiile comune şi individuale, cu tâmplărie termoizolantă cu geam termopan; închiderea balcoanelor/logiilor cu tâmplărie termoizolantă, inclusiv izolarea termică a parapeţilor; izolarea termică a planșeului peste ultimul nivel; repararea elementelor de construcţie ale faţadei; repararea acoperişului tip şarpantǎ; amenajare rampă pentru persoane cu dizabilităţi; refacerea finisajelor interioare ȋn zonele de intervenţie, refacerea canalelor de ventilaţie din apartamente şi a gurilor de absorţie/evacuare aer de la centralele termice pe gaz din apartamente și repararea trotuarelor de protecţie, ȋn scopul eliminǎrii infiltraţiilor la infrastructura blocului de locuinţe.
Ionel Ciunt: „1065 familii din municipiu beneficiază de confort sporit și costuri reduse la întreținere, în urma lucrărilor de rebilitare termică a 30 de blocuri de locuințe. Toate blocurile pentru care au fost depuse cereri de finanțate în vederea reabilitării au fost recepționate”.