Deputatul PSD, dr. Florian Neaga: Ianuarie – luna de conștientizare a cancerului de col uterin
Ianuarie este în fiecare an luna dedicată combaterii cancerului de col uterin, luna popularizării importanței prevenției acestei boli. Beneficiile metodelor de prevenție – testări periodice pentru depistarea timpurie și vaccinarea împotriva virusului papiloma uman (HPV) – sunt foarte mari pentru sănătatea femeilor, dar și pentru sistemele de sănătate. De aceea sunt intens promovate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), a cărei Inițiativă Globală de Eliminare a Cancerului de Col Uterin este susținută de Agenția Internațională de Cercetări privind Cancerul, care în această lună promovează prin social media informații importante atât pentru medici, cât și pentru paciente în combaterea cancerului de col uterin. Acțiuni care trebuie completate prin inițiativă la nivel național și local.
Cu atât mai mult cu cât România continuă să înregistreze cea mai ridicată incidenţă şi cea mai mare mortalitate prin cancer de col uterin la nivel european. Institutul Național de Sănătate Publică exemplifică arătând că, în 2022, incidenţa bolii în România a fost de 5 ori mai mare decât în Finlanda, iar mortalitatea prin cancer de col uterin a fost de 8 ori mai mare decât în Finlanda.
În Sălaj, am reușit să organizăm până acum două campanii importante pentru testări gratuite cu caravane mobile, pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin și a cancerului de sân. Una în vară, la Zalău și la Jibou, și una în toamna anului 2022, la Jibou și la Sâg, cu scopul de a atrage cât mai multe femei din județ să recurgă la prevenție. Rezultatele au fost foarte bune în ce privește numărul de paciente care au venit la testări. Implicarea autorităților locale a ajutat mult, completând profesionalismul personalului din cadrul programelor derulate de Institutul Oncologic Cluj Napoca, cofinanţate din Fondul Social European prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020. Suntem motivați să organizăm în continuare astfel de campanii.
Prevenția cancerului de col uterin înseamnă sănătatea femeilor, înseamnă evitarea tragediilor familiale, evitarea unui efort și a unor cheltuieli prea mari pentru persoanele care depistează boala târziu, înseamnă cheltuieli mult mai mici și în sistemul de sănătate și, în consecință, posibilitatea unei finanțări mai eficiente a acestuia.
Consider binevenită implicarea tuturor instituțiilor din sistemul de sănătate – direcții de sănătate publică, spitale, medici de familie etc -, cât și a asociatiilor pacienților, în conștientizarea beneficiilor metodelor de prevenție și a programelor de prevenție, în special a celor gratuite, pentru accesul cât mai multor paciente la testări pentru depistarea precoce a simptomelor sau modificărilor analizelor de laborator care pot indica apariția unei afecțiuni neoplazice și administrarea de tratament în faza timpurie a bolii, când vindecarea este posibilă rapid și complet.
Deputat PSD Sălaj, dr. Florian Neaga