Mai mulți sălăjeni au sesizat Poliția că au fost prejudiciați cu sume de bani în mediul virtual

În ultima perioadă, la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Sălaj – Serviciul de Investigații Criminale au fost înregistrate mai multe sesizări ale unor cetățeni care au fost prejudiciați cu diverse sume de bani, după ce au fost abordați, în mediul virtual, de către persoane necunoscute.

Modul de operare folosit de aceste persoane constă în contactarea viitoarei victime pe rețelele de socializare sau prin e-mail. Atacatorii cibernetici creează diverse reclame și platforme de tranzacționare false, care oferă câștiguri atractive cu investiții mici, în perioade scurte de timp, pe care le promovează prin rețelele de socializare. Pentru a fi mai credibili, atacatorii folosesc imaginea și numele unor persoane cunoscute sau societăți comerciale renumite (ex. Amazon, Tesla, Romgaz, Hidroelecrica etc.). Persoana vătămată este invitată să acceseze un link care duce către o pagină de internet fictivă, a unei societăți comerciale fantomă.

Atacatorii cibernetici îi conving pe clienți să deschidă un „cont de investiții”, ceea ce este, în fapt, un mecasnim menit să îi înșele, astfel încât aceștia să își dezvăluie credențialele aferente cardurilor ori cele ale aplicațiilor de internet banking. În urma accesării reclamei în cauză, persoana este redirecționată pe o altă pagină de internet, unde i se solicită înregistrarea, de regulă, cu nume, prenume, număr de telefon și adresa de e-mail. După înregistrare, aceasta este contactată prin intermediul WhatsApp de către persoane necunoscute, care pretind a fi reprezentanți ai unei platforme de investiții, iar în urma discuțiilor purtate, conving persoana în cauză să investească diferite sume de bani, promițându-i câștiguri de 20-25% pe săptămână.

Pentru a câștiga încrederea persoanelor vătămate, atacatorii virează sume mici de bani cu titlu de câștiguri din investiții. Ulterior, persoanele vătămate sunt determinate prin manopere dolosive să-și instaleze pe telefon aplicații de tip AnyDesk sau TeamViewer, prin care așa-zișii „reprezentanți ai diverselor societăți” manipulează tranzacțiile, pentru a face persoanele vătămate, în calitate de investitori, să creadă că fac profit.

Astfel, prin aplicațiile AnyDesk/TeamViewer, atacatorii obțin acces deplin la dispozitivul clientului și, implicit, la aplicațille de Internet/Mobile banking, respectiv la conturile și la cardurile persoanelor vătămate. În marea majoritate a cazurilor, toate fondurile din conturile persoanelor vătămate sunt transferate şi furate de către presupușii „reprezentanți ai societăților”.

Pentru a nu fi înșelați atunci când investiți sume de bani cu ajutorul platformelor de trading și pentru a preîntâmpina situații neplăcute, în urma cărora să vă pierdeți banii, polițiștii vă recomandă:

– Nu accesați link-urile de pe platformele de socializare, care promit câștiguri mari de bani într-un timp foarte scurt;

– Nu dați curs anunțurilor referitoare la realizarea de investiții, achiziție de acțiuni, criptomonede, care sunt prezente pe rețelele de socializare;

– Nu comunicați și nu întrețineți o relaționare cu „reprezentanții” acestor platforme, indiferent de insistența lor (nenumărate telefoane) și presiunile pe care le fac asupra dumneavoastră să investiți;

– Verificați veridicitatea datelor prezentate: de regulă, entitățile bancare din România și companiile consacrate nu postează anunțuri de investiții pe rețele de socializare; dacă aveți suspiciuni în privința acestor anunț, sesizați de urgență Poliția.

– Informați-vă despre platforma de tranzacționare înainte de a porni asemenea investiție. O simplă accesare a motoarelor de căutare vă va ajuta să faceți diferența între o companie/ platformă reală și una fictivă și veți găsi relatări ale victimelor înșelăciunilor.

– Primul semnal de alarmă care trebuie să vă dea de gândit este momentul în care aceştia vă cer să instalați aplicații de control de la distanță, pe device-urile dumneavoastră, sub pretextul că îi ajută la tranzacţii, respectiv aplicațiile AnyDesk și TeamViewer. Instalarea acestor aplicaţii le va oferi persoanelor necunoscute acces la toate datele existente în dispozitiv ( telefon, laptop, calculator, tabletă), inclusiv date bancare; Dacă sunteţi în faza de colaborarea cu presupuşii consultanţi şi aţi instalat aceste aplicaţii, încetaţi imediat colaborarea cu ei şi dezactivaţi-le din telefon, tabletă, laptop.

– Familiarizați-vă cu riscurile implicate în tranzacționare și investiții. Nu investiți în ceea ce nu întelegeţi şi mai mult decât vă permiteți să pierdeți!

Fiți vigilenți și nu vă lăsați păcăliți!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *