Daniel Buda (AGRI): Green Deal trebuie ajustat. Să nu mai prezumăm că fermierul e un bandit
O mie de tractoare au blocat joi străzile din Bruxelles. Fermierii au creat scene de gherilă urbană în fața Parlamentului European, au aruncat cu ouă și au dat foc la anvelope, iar Poliția a răspuns cu tunuri cu apă.
Fermierii sunt nemulțumiți între altele de concurența produselor din afara UE, în special din Ucraina și critică de asemenea anumite aspecte ale Pactului Verde european (Green Deal), care le-ar afecta business-urile.
Daniel Buda comentează protestele fermierilor: ”Am fost ieri în mijlocul lor, în fața PE, deoarece sunt la Bruxelles și am stat de vorbă cu acești fermieri veniți din Franța, din Italia, din Belgia. Faptul că acești oameni sunt astăzi în stradă, sunt pentru că pur și simplu nu mai pot rezista în acest sector, din cauza condițiilor care astăzi presează acest domeniu și am putea să enumerăm în primul rând seceta, inundațiile, inflația și războiul din Ucraina, care pune presiune pe întregul sector agricol de la nivelul UE și bineînțeles și perspectiva încheiereii unor acorduri comerciale cu alte entități sau alte state, în speță MERCOSUR”.
Ar trebui modificat Green Deal?
Eurodeputatul crede că Green Deal trebuie revizuit: ”În opinia mea, Green Deal trebuie să fie ajustat și vă mai spun și de ce trebuie să fie ajustat. Stăteam de vorbă cu fermierii pe următoarea componentă, nu ai ce să le spui, nu ai cum să contracarezi ceea ce spune fermierul. Potrivit acestor asumări față de Comisia Europeană, statele naționale trebuia să le impună fermierilor să facă niște lucrări în teren până la 1 martie sau până în 25 martie, nu are importanță data. Or realitatea din teren se duce în logica în care nu poți să efectuezi niște lucrări pe care tu ți le-ai asumat, pentru că pur și simplu a plouat foarte mult sau terenul este foarte moale sau foarte tare și nu poți să faci ceea ce tu ți-ai asumat. De aceea, trebuie să umblăm la acest Green Deal, să-l flexibilizăm și să nu mai prezumăm că fermierul este un hoț sau un bandit care vine și ia banii europeni, fără să facă acele lucrări pe care el le face în teren”.
Întrebat dacă acțiunile radicale ale unor fermieri europeni care au oprit camioane venite din alte țări și au ars marfa sau protestele violente din fața PE nu se încadrează în ceea ce se poate numi banditism, Daniel Buda a răspuns: ”Eu am parafrazat un fermier. Mi se pare inadmisibil ca în Franța, camioanele românești, cele din Spania sau din altă parte să fie oprite, să fie aruncată marfa sau să le fie dat foc și așa mai departe (…). Am fost acolo între ei (între fermierii care au protestat joi în fața PE-n.r.), au ars copacii din fața Parlamentului. Sigur că putem să-i judecăm sub foarte multe aspecte. Evident că nu sunt de acord cu ceea ce a însemnat datul focului la camioane. Faptul că s-a dat foc în fața Parlamentului nu pot să-i judec foarte mult. Eu umblu foarte mult între fermieri, le văd fața brăzdată de soare și de frig și de vânt și le văd neputința uneori și lacrimile în ochi, când vin și-mi spun: domnule Buda, abia mai rezist, nu mai pot. Am avut acum două săptămâni un fermier care mi-a zis: domnule Buda, a trebuit să aleg între viața mea și vacile de lapte din fermă”.
Eurodeputatul PNL consideră că ”oamenii ăștia au ajuns acolo, pentru că le-a ajuns cuțitul la os. Când spun să nu prezumăm că sunt bandiți, ei mi-au spus: domnule, lasă-mă să intru eu în teren, că eu știu când pot să intru în teren, nu mă prezuma că sunt un infractor și că vreau să iau banii statului sau banii UE, fără să fac acele lucrări, pentru că eu sunt de bună credință, vreau să le fac, dar vreau să le fac în legea mea, când îmi dă voie natura, nu când îmi dă voie bruxellezul”.