Ministrul Agriculturii la Bruxelles: „A cerut simplificarea regulilor pentru plățile fermierilor”
Ministrul agriculturii, Florin-Ionuț Barbu, a participat luni la Consiliul Agricultură și Pescuit, ținut la Bruxelles. Între punctele importante de pe ordinea de zi s-au aflat aspecte deosebit de relevante pentru producătorii agricoli din ţara noastră, astfel: propunerile de simplificare din partea Comisiei Europene ce vizează reducerea poverilor pentru fermierii din UE, aspecte privind Politica Agricolă Comună 2023-2027 şi strategia „De la fermă la consumator“.
Pe baza informațiilor din partea președinției belgiene și a Comisiei Europene, miniștrii au desfășurat un schimb de opinii cu privire la modalitățile de asigurare a unor răspunsuri structurale și rapide la criza actuală cu care se confruntă sectorul agricol.
La rubrica „Diverse” de pe ordinea de zi, președinția a oferit informații cu privire la conferința ministerială intitulată „Biosecuritatea și vaccinarea: instrumente-cheie pentru prevenirea, controlul și eradicarea bolilor animalelor”, care a avut loc la Bruxelles la 24 ianuarie 2024.
În plus, delegația daneză a furnizat informații cu privire la măsurile unilaterale de gestionare a pescuitului introduse de Regatul Unit, în timp ce Comisia a furnizat miniștrilor informații cu privire la utilizarea sistemului CATCH digital.
În cadrul rubricii „Diverse” de pe ordinea de zi, delegaţia română a oferit Comisiei o informare cu privire la GAEC 7 și 8, membrii delegaţiei italiene vor prezenta aspecte privind agricultura, PAC și suveranitatea alimentară, iar reprezentanţii Slovaciei vor face referire la provocările cu care se confruntă fermierii şi vor expune solicitările agricultorilor pentru un sector agricol competitiv și rezistent.
Eu cred ca voi le complicați. La fel cum e și cu autostrăzile. Aceeași firmă în alte țări face un drum sau autostradă în termenul contractat și poate mai ieftin, dar la noi nu.
Este imbucurator sa vedem ca ministrul agriculturii, Florin-Ionut Barbu, este activ implicat in discutiile de la nivel european si se straduieste sa aduca beneficii si solutii pentru producatorii agricoli din Romania. Este incurajator sa avem reprezentanti care pun in centrul atentiei interesele fermierilor si incearca sa aduca schimbari in bine prin simplificarea politicilor si sustinerea agriculturii locale. Esecul acestui sector poate pune in pericol intreaga economie a tarii noastre si, de aceea, este esential sa gasim solutii viabile si sa dezvoltam strategii eficiente. Este important sa fim bine informati si sa lucram impreuna cu celelalte tari membre pentru a face fata provocarilor cu care se confrunta acest domeniu si a asigura un viitor durabil pentru agricultura europeana. Speram ca si celelalte tari sa ia in considerare solicitarile Romaniei si sa lucram impreuna pentru un sector agricol competitiv si puternic.