REPORTAJ: Primăria Şărmăşag face investiții record pentru bunăstarea cetățenilor
Şărmăşag, este o comună în județul Sălaj, Transilvania, formată din satele Ilișua, Lompirt, Moiad, Poiana Măgura, Şărmăşag (reședința) și Țărmure.
Comuna Şărmăşag este administrată, din anul 2008 și până în prezent, de primarul Dombi Attila-János, împreună cu Consiliu Local, compus din 15 consilieri.
Actuala administraţie locală, condusă de primarul Dombi Attila-János, care a primit încrederea cetăţenilor, pentru prima data, în anul 2008, a dezvoltat, pas cu pas, una dintre cele mai mari comune din Sălaj.
Cu investiții masive din PNRR (fonduri europene) Comuna Şărmăşag ajunge la standard de oraș. În cei 16 ani, de când ambiţiosul primar Dombi Attila-János se află la conducerea Primăriei Şărmăşag, în comună au ajuns foarte mulţi bani europeni și guvernamentali, cu care s-au realizat zeci de proiecte de modernizare a infrastructurii şi de dezvoltare a standardelor de viaţă.
Dezvoltarea și promovarea investițiilor este o prioritate pentru conducerea Primăriei Şărmăşag, astfel încât primarul Dombi Attila-János mai are în plan proiecte care vor aduce un plus în viaţa comunităţii locale.
I. Şărmăşag– campiona Sălajului la proiecte câștigate pe PNRR
Primarul comunei Şărmăşag, Dombi Attila-János, a reușit să obțină fonduri record din PNRR, pentru un număr total de 14 proiecte care, însumate, au o valoare de 38 de milioane lei (380 miliarde lei vechi).
- Primarul Dombi Attila-János a semnat contractul de finanțare și a demarat procedurile de licitație pentru 9 proiecte de investiții privind creșterea eficienței energetice a 26 de blocuri de locuințe, cu o valoare totală de 30.323.249 de lei (303 miliarde lei vechi). fara TVA.
- Beneficiul acestor proiecte de reabilitare termică a blocurilor de locuințe este unul multiplu: pe lângă aspectul modern, cetățenii vor beneficia de facturi reduse la energie, clădirile vor fi conservate și ferite de intemperii și vor înfrumuseța imaginea comunei Şărmăşag.
- Primarul Dombi Attila-János a semnat un contract de finanțare pe PNRR pentru achiziționarea unui autobuz electric și a două stații de încărcare a autovehiculelor electrice, investiție de care vor beneficia elevii de la Liceul Tehnologic nr. 1 Şărmăşag. Valoarea proiectului este de 1,75 milioane lei.
- Cu fonduri europene din PNRR, Primăria Şărmăşag a câștigat o finanțare de 3,3 milioane lei pentru creșterea eficienței energetice a imobilului Casa Satului.
- Pe Componenta C 15 – PNRR, primarul Dombi Attila-János a reușit să obțină o finanțare de 2.1 milioane lei (21 miliarde lei vechi) pentru dotarea cu mobilier și materiale didactice a unităților de învățământ din comuna Şărmăşag.
- Primăria Şărmăşag tot prin PNRR (fonduri europene) a castigat un proiect pentru înființarea unui Centru comunitar integrat, proiect care are o valoare de 832.049 lei.
II. Extinderi de apă, canal și asfaltarea străzilor prin Anghel Saligny
Primăria Şărmăşag are asigurată finanțarea pentru trei proiecte, prin Programul Național de Investiții Anghel Saligny, pentru lucrări de extindere a utilităților, dar și pentru asfaltarea drumurilor. Valoarea totală a proiectelor este de peste 19 milioane lei (190 miliarde lei vechi).
- Extindere rețea de apă cu 2,8 kilometri – 1.754.985 lei
- Extindere rețea de canalizare cu 4 kilometri – 3.043.240 lei
- Modernizare străzi – asfaltarea a 24 de străzi, inclusiv trotuare, rigole și podețe – 14.333.401 lei
III. Se modenizează iluminatul public prin AFM
Primarul Dombi Attila-János a câștigat o finanțare de 1,87 milioane lei (18 miliarde lei vechi) pentru modernizarea iluminatului public în toate satele aparținătoare comunei Şărmăşag. Proiectul va aduce beneficii importante: va crește vizibilitatea pe timpul de noapte, iar costurile cu energia electrică se vor diminua considerabil.
Tot cu finanțare de la AFM, Școala nr. 2 din Şărmășag va fi modernizată prin lucrări de creștere a eficienței energetice. Proiectul are o valoare de 4.876.318 lei (48 miliarde lei vechi).
Tot prin AFM s-a semnat un contract de finantare in valoare de 300.000 lei a 5 statii de reincarcare prin programul “Asigurarea infrastructurii pentru transportul verde in Comuna Sarmasag.Puncte de incarcare vehicule electrice.
IV. Se construiește un teren de minifotbal cu fonduri europene
Primăria Şărmăşag are în execuție construirea unui teren sintetic pentru minifotbal cu noctură și împrejmuit. Investiția este realizată cu fonduri europene câștigate prin AFIR, în valoare de 605.935 lei. fara TVA
Recent s-a finalizat si proiectul “Modernizare drumuri de exploatatie agricola in comuna Sarmasag, judetul Salaj” prin AFIR in valoare de 5.034.092,33 lei.
Totodata s-au finalizat si lucrarile la proiectul “Modernizare strazi in localitatiile Sarmasag,Lompert,Ilisua si Poiana Magura comuna Sarmasag,judetul Salaj in valoare de 6.511.696 lei prin PNDL 2.
V. Respect pentru mediu – gunoiul este introdus în subteran
Primăria Şărmăşag oferă facilități ca la oraș. Din respect pentru un mediu sănătos și mai curat, administrația locală de la Şărmăşag construiește platforme subterane pentru deșeuri. În acest scop Primăria a alocat suma de 330.155 lei.
VI. Se fac investiții în toate satele aparținătoare comunei Şărmăşag
Sub deviza “nimeni nu rămâne în urmă”, primarul Dombi Attila-János, împreună cu echipa din primărie, are grijă de toate satele comunei, astfel încât fiecare comunitate să beneficieze de un nivel de trai cât mai ridicat.
În satul Moiad s-a realizat o capelă, drumurile au fost asfaltate, a fost introdusă rețeaua de apă și canalizare, există iluminat modern pe LED, s-au pietruit drumurile de hotar, se realizează trotuare pentru pietoni. Căminul Cultural din Moiad urmează să intre într-un amplu proces de reabilitare. Anul acesta, administrația locală are în plan să foreze un puț pentru a amenaja o fântână arteziană în centrul civic din Moiad și se va contrui un parc de joacă pentru copii.
Şărmăşag – cartierul minier se modernizează masiv
Primăria Şărmăşag are programate investiții masive în cartierul minier. Toate blocurile din colonia minieră vor fi anvelopate termic printr-un proiect câștigat pe fonduri europene. Blocurile vor fi modernizate și igienizate. Parcul de lângă fântâna arteziană va fi și el reabilitat anul acesta. Școala nr. 2 din cartier întră curând într-un amplu proces de reabilitare, printr-o finanțare câștigată pe AFM.
Primăria Şărmăşag a construit în anii trecuți o capelă mortuară, au fost realizate trotuare cu pavaj, iar șanțurile au fost betonate. Administrația locală a amenajat două puncte de colectare deșeuri în subteran. A fost modernizată și rețeaua de canalizare.
Grădinița nr 2 a fost modernizată cu fonduri europene prin AFIR, in valoare de 943.548 lei, iar din septembrie vor funcționa patru grupe, cu program prelungit. Toate străzile din cartier au fost asfaltate prin PNDL 2.
În localitatea Şărmăşag, unde trăiesc cei mai mulți cetățeni, s-a construit o creșă nouă finantat prin PNDL 2 in valoare de 1.420.370 lei, liceul Tehnologic nr 1 a fost modernizat prin PNDL 2 in valoare de 6.131.968 lei, urmând a fi dotat cu mobilier și echipamente IT printr-un proiect castigat prin PNRR in valoare de 2.033.340 lei
Grădinița nr 1 a fost modernizată cu fonduri europene prin AFIR, in valoare de 937.074 lei
În prezent, se află în derulare construirea unui complex sportive, finanțat prin CNI București. Tot la CNI a fost depus un proiect pentru construirea unui centru de zi pentru persoane vârstnice.
Va fi amenajat un nou parc de joacă. La AFM a fost depus un proiect pentru amenajarea de piste pentru bicicliști, pe ruta Cartierul Minier – Lompirt – Ilișua – Poiana Măgurii.
Primăria Şărmăşag a depus un proiect pe POIM, pentru înființarea unui parc fotovoltaic, dar și un proiect pentru reabilitarea sediului primăriei, SVSU și SMURD.
În localitatea Lompirt a fost introdusă rețeaua de apă și canalizare, drumurile sunt asfaltate și există iluminat public modern cu LED. Școala și grădinița din localitate au fost modernizate în anii trecuți, astfel că elevii și preșcolarii se bucură de condiții optime pentru învățare. Căminul cultural a fost și el modernizat, iar în centru a fost amenajată o fântână arteziană. Drumurile de hotar au fost pietruite.
Primăria a asfaltat un drum de legătură între Ilișua – Lompirt și Lompirt – Sălăjeni (UAT Bocșa). În localitate se va instala o stație de încărcare pentru autoturisme electrice.
În localitatea Ilișua, administrația locală a introdus rețeaua de apă și canalizare, drumurile au fost asfaltate. Școala și grădinița din localitate au fost modernizate Căminul cultural a fost și el modernizat, iar în centru a fost amenajată o fântână arteziană. Drumurile de hotar au fost pietruite
În localitatea Poiana Măgurii a fost asfaltat drumul principal, iar iluminatul public pe LED a fost extins. Primăria Şărmăşag are în vedere introducerea rețelelor de apă și canalizare.
Colectivul de la Primăria Şărmăşag format din primarul Dombi Attila-János, viceprimarul Kovacs Tiberiu și personalul angajat lucrează în echipă pentru a atrage cât mai multe fonduri pentru dezvoltarea întregii comune.
Primarul Dombi Attila-János și viceprimarul Kovacs Tiberiu, împreună cu consilierii locali, sunt preocupați de bunăstarea cetățenilor și au respect pentru fiecare cetățean, indiferent de etnie. La Şărmăşag nu se face diferență între românani, maghiari sau romi. Fiecare cetățean este respectat. Conducerea Primăriei pune preţ pe omenie și respect reciproc.
Primar Dombi Attila-János: „Noi nu promitem nimic, dar v[ asigur că vom face treabă bună pentru întreaga comună Sărmășag”
„Am reușit, pe parcursul anilor, să facem investiții importante în fiecare localitate aparținătoare comunei Şărmăşag și vom continua să lucrăm pentru creșterea nivelului de trai al cetățenilor. Proiectele pentru care am obținut finanțare vor schimba imaginea comunei noastre. Investițiile cuprind toate domeniile principale – utilități publice (apă, canal, gaz), infrastructură rutieră, reabilitarea instituțiilor publice – școli, grădinițe, realizarea unui complex sportiv și a unui teren pentru minifotbal. Sunt doar o parte din proiectele la care va începe execuția lucrărilor.
Avem depuse spre finanțare proiecte noi de investiții, pentru construirea unui centru de zi pentru vârstnici, construirea unui parc fotovoltaic sau piste pentru bicicliști.
Am reușit să formăm o echipă unită la nivelul Primăriei Şărmăşag, iar împreună cu viceprimarul Kovacs Tiberiu și consilierii locali vom continua să muncim pentru dezvoltarea comunei Şărmăşag.
Mulțumesc în primul rând familiei pentru susținere, d-lui viceprimar, consilierilor locali, colegilor din primărie, tuturor colaboratorilor care au contribuit la dezvoltarea comunității, și nu în ultimul rând, tuturor alegătorilor care ne-au acordat încrederea.
Așa cum am mai afirmat, pe viitor nu promitem nimic, dar vă asigur că vom face treaba bună pentru comuna noastră”, transmite primarul Dombi Attila-János.