Teodor Bălăjel, unde candidează?! Că întreabă zălăuanii!

Sigur că viceprimarul Teodor Bălăjel este candidat în alegerile locale din 9 iunie. Sunt mulți zălăuani care se întreabă unii pe alții, de ce nu candidează Bălăjel? Pentru că nu l-au văzut afișat pe nicăieri.

Asta pentru că modul în care se derulează scrutinul pentru desemnarea membrilor în Consiliul Local, care vor alege apoi viceprimarul, nu le este familiar zălăuanilor. Majoritatea oamenilor simpli știu doar că aleg primarul și un partid.

Iar așteptările lor erau mari pentru viceprimarul în funcție, Teodor Bălăjel. Pentru că este popular, zălăuanii îl știu drept omul care se ocupă de oraș la toate nivelurile de dificultate și sub toate aspectele. Are numele legat de tot ce a însemnat dezvoltarea orașului. De proiectele mari, dar și de cele mici și multe care au modernizat Zalăul.

Teodor Bălăjel candidează pe buletinul de vot pe care îl vom primi la urne cu listele partidelor în care regăsim oamenii propuși pentru a face parte din Consiliul Local. Teodor Bălăjel este primul după Ionel Ciunt pe lista pe care PSD Sălaj o propune zălăuanilor.

În funcție de câți membri din totalul de 21 va avea fiecare partid în viitorul Consiliu Local, vor avea pretenție să aibă viceprimar. După certuri și negocieri, vor trebui în final să aleagă un viceprimar cu majoritate de voturi, adică cel puțin 11 din 21.

Mai lămurim imediat ce-i cu Consiliul Local ăsta, pentru că foarte mulți alegători nu-l prea cunosc. E scuzabil, se întâlnesc cu el o dată la patru ani, în rest muncesc ca alergătorii de cursă lungă să prindă din urmă inflația galopantă.

Introducere necesară în simplul proces al scrutinului – ce alegem de fapt în 9 iunie și cu ce ne alegem în urma votului

În ce privește alegerea primarului, e simplu. Zălăuani cunosc oferta, pentru că în luna dinaintea campaniei electorale s-a făcut afișaj consistent, cum nu este permis și în campania electorală, care a început în 10 mai și se încheie în 7 iunie.

Primarul în funcție, Ionel Ciunt, candidează din partea PSD. De la liberali candidează Claudiu Bârsan, de la maghiari Nicolae Fazakas, de la USR Gabriela Olar și mai sunt câțiva care vor scoate scor micuț cât un premiu simbolic pentru prezență. O să-i citim pe toți pe buletinul de vot dedicat alegerii primarului.

Vom mai avea însă, cum spuneam și ne repetăm, un buletin de vot pentru alegerea administrației Zalăului. Un buletin de vot pentru alegerea membrilor în Consiliul Local. Pentru că administrația orașului vine la pachet, primar și Consiliul Local. Pe acest buletin oamenii văd o listă lungă de nume lângă sigla partidului. Puțini citesc această listă și consideră că dacă ștampilează partidul au votat și politic. Și cu asta, basta. Unii se uită totuși din curiozitate, dacă cumva cunosc pe cineva din listă. Dacă cunosc vreunul care nu le place, sunt șanse mari să se răzgândească și să mai răsfoiască buletinul până la alt partid. Dacă recunosc un amic sau un candidat cu nume bun, ștampilează cu încredere.

Teodor Bălăjel duce în spate lista pentru Consiliul Local

Farmecul în alegerile locale este că întotdeauna sunt diferențe semnifiative între votul pentru candidatul de primar din partea unui partid și votul pentru lista de consilieri locali propuși de același partid. Fie ne place candidatul de primar, dar nu ne place partidul lui și nu votăm lista pentru Consiliul Local, fie ne place partidul și votăm lista de consilieri propuși, dar nu ne place ce om a ales de candidat pentru funcția de primar.

PSD Sălaj s-a scos pentru alegerile din 9 iunie. Are nume bun și pentru funcția de primar, pe Ionel Ciunt, și are un nume la fel de bun și cu greutate, pe Teodor Bălăjel, și în fruntea listei pentru Consiliul Local. Cei doi au făcut o echipă de succes în tandemul primar-viceprimar, cu rezultate mari pentru Zalău. Zălăuanii vor vrea în continuare aceeași echipă în conducerea Primăriei Zalău și sunt șanse mari să voteze cu Ciunt de primar și cu Bălăjel la Consiliul Local, în ideea că va deveni din nou viceprimar în viitorul mandat.

Consiliul Local va alege viceprimarul

Viceprimarul va fi ales când expiră mandatul actualei administrații a Zalăului, în septembrie, de către consilierii locali pe care îi alegem noi acum. Pentru exemplificare, să arătăm că din cei 21 de consilieri în funcție, 9 sunt de la PSD, 5 de la PNL, 3 de la UDMR și 4 de la USR. Majoritatea a fost asigurată tot timpul de înțelegerea dintre PSD și UDMR, pentru proiectele de dezvoltare a orașului și, bineînțeles, la început pentru alegerea lui Teodor Bălăjel ca viceprimar. PNL și USR au fost de serviciu să fie contra a orice, dar au fost numai 9 și nu s-au putut opune eficient la toate câte s-au opus.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *