Mesajul emoționant al unui înalt prelat al BOR la intrarea în Postul Crăciunului

Îndemn părintesc al Preasfințitului Părinte Episcop IUSTIN, la începutul Postului Nașterii Domnului, pentru preoții, monahii și credincioșii din Eparhia Maramureșului și Sătmarului

A sosit din nou un timp al intensificării rugăciunii, căinței și faptelor bune creștinești izvorâte din iubire fraternă și compasiune față de cei aflați în situații dificile, în lipsuri, în singurătate și boală.

​Duminică, 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului care ține șase săptămâni, mai exact până în 24 decembrie, ajunul sărbătorii Nașterii Domnului.

​Biserica lui Hristos ne cheamă, prin slujitorii ei, să ne pregătim creștinește, stând de veghe în rugăciune în aceste vremuri de grea încercare și multă tulburare din cauza molimei (pandemiei) prin care trece umanitatea întreagă.

​Când Mântuitorul nostru Iisus Hristos Se găsea în cele mai grele suferințe pe care și le-a asumat și le-a purtat pentru întreaga umanitate, S-a retras cu ucenicii în Grădina Ghetsimani să Se roage Tatălui să treacă paharul ce urma să-l bea pentru păcatele noastre. Nu S-a rugat și nu a cerut să-l ia de la El, ci să treacă peste acel moment de jertfă iubitoare și suferință izbăvitoare pentru umanitate, cu bine.

 

​Apostolii, copleșiți de somn, au adormit, în timp ce Hristos Se ruga cu sudori de sânge. Întorcându-Se, le-a reproșat prietenește prin cuvintele: „Aşa, n-aţi putut un ceas să privegheaţi cu Mine! Privegheaţi şi vă rugaţi, ca să nu intraţi în ispită. Căci duhul este osârduitor, dar trupul este neputincios” (Matei 26, 40-41).

​Multe au fost perioadele din istoria Bisericii lui Hristos, când aceste cuvinte au revenit ca un memento: „Privegheați și vă rugați…”. Întotdeauna, aducându-și aminte de cuvintele Domnului, slujitorii lui Hristos și poporul lui Dumnezeu au stat de veghe în rugăciune.

​Au trecut peste noi luni grele (martie-octombrie a.c.), cu Paști fără credincioși, fără sărbătoarea Învierii prăznuită cu solemnitate pe măsura măreției evenimentului cutremurător de acum 2000 de ani, care a redat lumii nădejdea și certitudinea Învierii și vieții veșnice.

​Iată-ne pregătindu-ne să întâmpinăm celălalt, al doilea cel mai mare praznic al creștinătății – Crăciunul.

​Pentru ca Dumnezeu să ni-l dăruiască plin de frumusețea colindului nostru străbun și de bucuria de a ne reuni în cete de colindători spre a vesti Nașterea lui Hristos, vă îndemnăm, iubiți părinți slujitori ai Sfintelor Altare și dragi credincioși să ne rugăm împreună, fierbinte, lui Dumnezeu să avem sărbători creștine de iarnă sfinte și adevărate, după tradiția Bisericii noastre Ortodoxe Strămoșești.

​În discuțiile noastre particulare pe care le-am avut cu autoritățile județene și locale le-am spus că nu putem concepe Crăciun fără colinde și Bobotează, fără sfințirea caselor credincioșilor în Maramureș și Sătmar.

​De altfel, suntem într-o comunicare permanentă cu autoritățile județene și locale prin reprezentanții episcopiei noastre, părintele inspector Pop Andrei la Maramureș și părintele protopop Socolan Ioan la Satu Mare. Datorită acestui lucru am reușit și la Sfintele Paști și în toată această perioadă să găsim soluții potrivite pentru ca nici credincioșii să nu sufere, fiind împiedicați să-și manifeste credința, dar și regulile sanitare să fie respectate, în acest sens, toți preoții, toate mănăstirile și comunitățile de credincioși dând dovadă de toată responsabilitatea.

​Ne-am bucurat pentru întâlnirea de dialog care a avut loc la data de 12 noiembrie a. c., între reprezentații Patriarhiei Române și ale celorlalte culte cu reprezentați ai Guvernului României care gestionează această situație cu care se confruntă România în vreme de pandemie și că s-a afirmat apăsat de către toți reprezentanții cultelor că nu mai trebuie să se ajungă în situația în care credincioșii să fie împiedicați să meargă la biserică de sărbători, desigur cu respectarea tuturor regulilor sanitare.

​În această perioadă, mai multe localități din Județul Maramureș sunt în carantină timp de 14 zile, printre ele aflându-se și orașul reședință de județ, Municipiul Baia Mare.

 

​Astfel, în următoarele două duminici, în aceste localități carantinate, vom respecta regula de a sluji afară, cu speranța că vom depăși aceste momente dificile și credincioșii vor putea reveni în biserici, cu respectarea regulilor sanitare, după cele 14 zile de carantină.

​Revenind la lucrurile esențiale pentru viața noastră creștină și credința noastră străbună, îndemnăm slujitorii Sfintelor Altare, ca așa cum au procedat în Postul cel Mare, când toți credincioșii, care au dorit, s-au mărturisit și împărtășit cu Trupul și Sângele Domnului, așa să procedeze și în acest post binecuvântat și pregătitor, în așa fel încât nimeni dintre cei ce doresc, să nu rămână nemărturisit și neîmpărtășit cu Trupul și Sângele Domnului.

​Îndemnăm credincioșii noștri din parohiile de la orașe și sate să se pregătească pentru întâlnirea cu Hristos în Taina Sfintei Euharistii și să se împărtășească măcar odată în acest post, dar să încerce să facă acest lucru cu rânduială, peste săptămână, când nu se produce aglomerație, iar preoții îi pot mărturisi și împărtăși în liniște și fără grabă, îi pot asculta și le pot da sfaturile și îndrumările necesare.

​Îndemnăm pe sfințiții slujitori să aibă multă răbdare și să arate multă dragoste și compasiune față de poporul lui Dumnezeu, atât de mult și greu încercat și împovărat de atâtea necazuri, îngrijorări, neajunsuri și dureri. Suntem încredințați, de altfel, că așa și fac și le mulțumim în numele credincioșilor și-i binecuvântăm în numele lui Hristos pentru lucrarea și slujirea lor sfântă, binefăcătoare și vindecătoare de boli trupești și sufletești și aducătoare de liniște și pace comunitară și socială.

​În final, vă îndemnăm să fim cu toții în stare de veghe în post și rugăciune în această vreme a cernerii și luptei pentru lumină și adevăr, pentru credință creștină și străbună, demnitate umană și libertate, care este darul suprem al lui Dumnezeu făcut omului la creație și nimeni nu-l poate îngrădi ori confisca.

​Să fim dar în stare de trezvie creștină, rugându-ne, postind, citind cărți de zidire sufletească și sfătuire duhovnicească și să mai facem post și de la a urmări toate știrile înspăimântătoare care ne sunt transmise pe toate canalele media pentru că noi știm că „și dacă trăim, și dacă murim, ai Domnului suntem” (Romani 14, 8).

​Mărturisiți-vă și împărtășiți-vă frecvent cu Trupul și Sângele Domnului, care vindecă omul de moartea veșnică, dar și de toate bolile sufletești și trupești, pentru că a fost dat de Hristos să ne fie leac împotriva vrăjmașului diavol și a tuturor vrăjmașilor văzuți și nevăzuți.​

​Bucurați-vă de fiecare zi pe care o primiți în dar de la Dumnezeu și NU VĂ TEMEȚI! Hristos, Mântuitorul nostru, este viu și este cu noi în toate zilele până la sfârșitul veacurilor. „El, ieri, azi și în veci, este Același” (Evrei 13, 8).

Dumnezeu să ocrotească România și poporul român!

​Maica Domnului să acopere cu sfântul ei acoperământ pe toți creștinii din România, „Grădina ei”, și din toată lumea!

​Dumnezeul cerului și al pământului să salveze omenirea de forțele întunecate ale iadului, diavolului și slujitorilor lui și să trimită din Cer iarăși pacea pe pământ, precum au adus-o îngerii acum 2000 de ani în Bethleem și să ne facă vrednici a-L primi din nou printre noi pe Fiul Său, Iisus, de Crăciunul anului 2020. Amin!

Baia Mare, 14 noiembrie 2020

† IUSTIN

Episcopul Maramureșului și Sătmarului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *