Viceprimarul Teodor Bălăjel anunță plantări de copaci peste tot în Zalău

Bălăjel impune responsabilitate față de arborii și spațiul verde din oraș.  

În contextul dezbaterilor din Consiliul Local din 18 iulie despre furnizarea apei în Zalău și al discuțiilor legate de intervențiile pe care viceprimarul Teodor Bălăjel le-a avut pe lângă Compania de Apă pentru a păstra aducțiunea de la Vârșolț ca sursă de rezervă și după va fi gata aducțiunea de la Tarnița, din Cluj, acesta a vorbit și despre demersurile pe care le face pentru înverzirea orașului și a anunțat că Primăria va demara în toamnă plantări de copaci peste tot în Zalău.

La momentul refacerii Pieței Iuliu Maniu cu fonduri europene, Teodor Bălăjel a fost cel care și-a manifestat nemulțumirea față de faptul că cei din Comisia Zonală de la Cluj a Ministerului Culturii au refuzat propunerile pentru amenajarea din fața clădirii Transilvania cu păstrarea copacilor bătrâni și s-a impus proiectul prin care se renunța la aceștia.

Bălăjel denunța lipsa de adaptare a celor care i-au decizii de acest fel la realitatea cu condițiile meteo tot mai dure, cu căldură excesivă vara, în timp ce Primăria Zalău a încercat să planteze cât mai mulți copaci în zonele modernizate sau reamenajate. În 2022 și 2023, în Zalău au fost plantați aproximativ 2.200 de copaci, care sunt însă acum prea tineri pentru a asigura ambientul plăcut și umbra necesară.

”În toamnă începem să plantăm copaci în toate zonele unde se poate face acest lucru”, a anunțat viceprimarul Teodor Bălăjel în ședința de Consiliu Local de săptămâna trecută. Încă din timpul lucrărilor la proiectele de modernizare din centrul Zalăului, Teodor Bălăjel spunea: ”Punem arbori în tot orașul și pot să garantez că Zalăul va fi verde, că vom amenaja spații verzi astfel încât orașul să fie în armonie cu natura. Nemulțumirea pe care o avem pentru pierderea arborilor vechi din Centru ne ambiționează cu atât mai mult. Zalăul trebuie să arate ca un parc bine îngrijit”.

După ce Zalăul a pățit-o cu amenajarea pieței Iuliu Maniu, viceprimarul Teodor Bălăjel a fost foarte ferm în privința amenajărilor care se fac în oraș și a impus ca toți arborii să fie păstrați și să se adapteze proiectele în așa fel încât spațiile verzi să fie îmbogățite cu vegetație și să se planteze noi arbori, cum a fost de exemplu cazul amenajării din fața Galeriilor Meseș, al refacerii locului de agrement de lângă Scala, în zona API etc. Așa cum a și amintit în ultima ședință de Consiliu Local, celor din Primărie care lucrează la proiectele pentru dezvoltare în Zalău li s-a cerut să aibă în vedere ca aceste proiecte să implice și realizarea a cât mai mult spațiu verde.

Zalăul câștigă mult spațiu verde prin proiecte noi

În afară de verdeața de care are nevoie în zona centrală și în cartiere, unde lupta pentru ”verde” va fi cu rezultate în timp, inclusiv prin recuperarea spațiilor degradate și transformarea lor în spații verzi, Zalăul câștigă mult spațiu verde amenajat special pentru agrement.

Un proiect mare, cu fonduri europene, este cel de recuperare a zonei fostului CET. Unde o suprafață întinsă, de 3,5 hectare, va fi transformată dintr-o zonă degradată într-o zonă frumoasă, amenajată pentru recreere, cu multă verdeață. Cu o finanțare europeană de 43,87 milioane de lei. Va fi un parc cu dotări complexe, cu mulți copaci și o mini-pădure urbană organizată ce va încadra incinta și va separa spațiile amenajate: teren de volei și handbal, teren de tenis, loc de joacă generos cu aparatură modernă, piste de alergare și piste pentru biciclete.

Este cel mai important proiect de regenerare urbană din Zalău, dar Primăria Zalău are și alte proiecte pentru recuperarea altor spații degradate și transformarea lor în zone urbane verzi. Așa cum au fost construite cele zece locuri de agrement cu bani europeni în sesiunea trecută de finanțare. Totalul suprafeței acestora a fost de 3,7 hectare, iar în trei dintre ele sunt și terenuri de fotbal.

O altă zonă deosebit de generoasă pentru recreere creată de Primăria Zalău este cea de la Poienile Aghireș, unde a fost amenajat un loc de picnic cu foișoare și vetre pentru foc, iar drumurile forestiere amenajate în pădure sunt de aproape zece kilometri.

Un proiect nou pe care Teodor Bălăjel îl anunță și spune că s-a obținut deja aprobarea de la Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor este cel pentru crearea a încă unui parc-pădure în Zalău. Pe o suprafață de aproape 4 hectare, mai sus de fostul loc cunoscut zălăuanilor drept Grădina poporului. Se vor planta arbori și zona va fi configurată pentru agrement, cu alei, aparate de joacă și de fitness, bănci, amenajări florale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *