Eurodeputatul Terheș: „Demiterea lui Alexandru Rafila de la Ministerul Sănătății este imperaivă”

Demiterea lui Alexandru Rafila de la Ministerul Sănătății, ce a cerut demisia conducerii Spitalului Pantelimon, este imperativă, dar nu suficientă.
Ipocrizia și lașitatea Ministrului Sănătații Alexandru Rafila, alaturi de iresponsabilitatea și chiar posibila favorizare a celor cercetați pentru decesele din Spitalui Sf. Pantelinon, sunt intolerabile și trebuie să conducă la demiterea sa.
„Ministrul Sănătății, Prof. Univ. Dr. Alexandru Rafila, a solicitat demisia managerului și a directorului medical al Spitalului Clinic de Urgență «Sfântul Pantelimon», având în vedere funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare.
Accesul la servicii medicale de calitate în spitalele de urgență este esențial pentru reușita reformelor și investițiilor derulate de Ministerul Sănătății, iar atitudinile care pun în pericol aceste obiective importante pentru sistemul de sănătate sunt de neacceptat”, se arată într-un comunicat remis public de Ministerului Sănătății pe data de 7 august 2024.
Or, exact pe aceste argumente, primul care trebuie demis este chiar Ministrul Rafila, ce a atestat anterior ca nu există nereguli la acest spital.
Nenorocirile de la Spitalul Pantelimon nu sunt doar de dată recentă, presa abundând de articole ce relatează probleme în acest spital de ani de zile.
Prezentul scandal a izbucnit în aprilie 2024, când site-ul cetateanul.net a publicat, sub semnătura jurnalistului Cătălin Antohe, un articol în care documenta moartea suspectă a 17 persoane în acest spital.
Imediat conducerea spitalului Sf. Pantelimon s-a sesizat, a făcut o comisie, care a spus că „din analiza preliminară, nu s-au constatat date care să ateste o viciere a tratamentului în secția de terapie intensivă”.
De asemenea, Bogdan Socea, managerul spitatului, a precizat atunci că analiza preliminară arată și că cele 17 decese „au fost decese care nu puteau fi evitate”.
Pe 12 aprilie 2024 s-a autosesizat Colegiul Medicilor, care a început o cercetare proprie.
Tot pe 12 aprilie Parchetul de pe lângă Tribunalul București a comunicat că s-a deschis un dosar cu privire la infracțiunea de omor în urma deceselor menționate în articol.
De asemenea, pe 12 aprilie ministrul Rafila a avut o reacție publică, afirmând la Digi24 că „Eu am îndoieli cu privire la această situație, mai ales că vorbim de un asistent medical care afirmă că medicii nu ar fi administrat tratamentul corect”. Tot Rafila a afirmat că a doua zi va trimite Corpul de Control al Ministerului la acest spital să investigheze acuzațiile.
Pe 17 aprilie Ministerul Sănătății a publicat concluziile cercetării Corpului de Control, în care spune:
„În urma verificărilor, echipa de control a constatat următoarele:
1. Sesizările formulate de către angajații spitalului au la bază o comunicare defectuoasă între conducerea unității și persoanele în cauză. Sesizările vizau imixtiuni în activitatea de control a directorului de îngrijiri și presupuse acțiuni de hărțuire exercitate asupra unui medic din cadrul secției ATI. […]
Verificările efectuate de către Corpul de Control al Ministrului, precum și cele efectuate de către comisia internă a Spitalul Clinic de Urgență Sf. Pantelimon București au vizat numai activitatea din punct de vedere administrativ derulată la nivelul spitalului, aspectele de natură penală fiind atributul exclusiv al unității de Parchet competente.”
Așadar, în opinia celor de la Ministerul Sănătății a fost o simplă problemă de comunicare între conducerea spitalului și alte persoane, nu de administrare defectuoasă de tratamente medicale, problemă de care s-au spălat pe mâini.
Pe 1 mai 2024 Colegiul Medicilor termină ancheta, concluzionând că „În toate cele 17 cazuri de deces nu a existat niciun fel de suspiciune că a existat vreo abatere”.
Între timp au loc audieri de persoane de către Parchet.
Pe data de 7 august 2024 procurorii au anunțat reținerea pentru 24 de ore a doi medici de la spitalul Sf. Pantelimon sub acuzația de tentativă de omor și omor calificat, și a unei asistente pentru mărturie mincinoasă.
„Având ca scop provocarea decesului unor pacienți care necesitau terapie intensivă, dar cu privire la care inculpatele apreciau că nu mai este oportună menținerea în viață, acestea au conceput și pus în executare un plan ce consta în reducerea bruscă a dozei de noradrenalină (substanță esențială în terapie intensivă, cu rol în menținerea tensiunii arteriale), cu consecința scăderii tensiunii arteriale, urmată de stop cardio-respirator”, arată parchetul în comunicat.
După aceste rețineri Rafila a cerut demisia conducerii spitalului Sf. Pantelimon.
Același ministru care până azi a acoperit mizeria de la spitalul Sf. Pantelimon sub preș, prin instutițiile de control ce le are în subordine, acum cere demisia celor implicați pentru „funcționarea defectuoasă și neîncrederea publică generată de evenimentele din ultimele luni și de anchetele aflate în derulare”.
Am postat aici doar câteva articole, în ordine cronologică, care demonstrează incompetența, indolența sau chiar premeditarea ministrul Rafila în a acoperi problemele din spitalul Sf. Pantelimon.
Au fost 3 (trei!!!) verificări la spital – una internă, una a Corpului de Control a Ministrului Sănătății, una a Colegiului Medicilor -, care toate au spus că s-a respectat legea și că acele decese erau inevitabile.
Aceste concluzii vin în flagrantă contradicție cu cele rezultate din ancheta procurorilor, ce arată că, din contră, decesele par să fi fost premeditate, de niște medici sau asistente ce au decis, jucându-se de-a dumnezeu, că anumiți oameni nu mai merită să trăiască.
Cei acuzați de procurori se bucură de prezumția de nevinovăție, iar instanțele vor stabili, în final, dacă și ce infracțiuni au fost săvârșite și de către cine, cu ce vinovăție.
Aceasta nu schimbă însă iresponsabilitatea lui Alexandru Rafila, motiv pentru care acesta trebuie să plece din fruntea Ministerului Sănătății.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *