USR Sălaj: Apa în Zalău – indolență, nepăsare, incompetență

 APA în Zalău – Indolență, Nepăsare, Incompetență
Actori principali: Compania de Apă Someș SA, Primăria Zalău, Consiliul Județean Sălaj
Stimați colegi de suferință, locuitori ai Municipiului Zalău, reședința județului Sălaj, am stat și am analizat comportamentul celor 3 actori principali și venim în sprijinul vostru cu lămuriri în această problemă.
Apa din Zalău, cum bine știm cu toții, vine de la Vârșolț, printr-o conductă de aducțiune destul de mare pentru a alimenta un oraș de această dimensiune.
Din această conductă, ce se află în proprietatea Consiliului Județean Sălaj, păstorit de cel mai iubit cântăreț sălăjean, se ramifică aducțiunile/conductele ce merg spre bazinele de apă din diferite zone ale orașului (ex: Bazinul din Brădet, Dumbrava și Ortelec).
Aceste conducte, fiind pe teritoriul Municipiului Zalău, sunt și în proprietatea acestuia, administrația condusă precis, precum bisturiul unui veterinar de renume național, dând în concesiune Companiei de Apă Someș SA toate aceste conducte, exact cum a făcut și Consiliul Județean Sălaj.
Astfel, Compania de Apă Someș SA a preluat toate aceste active istorice și a intrat în obligațiile sale contractuale să le întrețină la parametri optimi de funcționare, lucru ce vedem clar că nu se întâmplă, indiferent de cât de mult cresc facturile de la an la an.
Avem probleme majore de aducțiune, unele locale, altele județene, conducte învechite, neîntreținute și neschimbate de zeci de ani.
Conducta dintre bazinul din Dumbrava și Brădet a fost un dezastru. Pe final de luna iulie 2024 s-a găsit soluția înlocuirii acesteia cu noul traseu, proiect finanțat din fonduri europene.
De ce așa târziu? Pentru că bisturiul precis al administrației locale a încetinit lucrările prin impunerea de condiții suplimentare, condiții care pe o companie slab pregătită precum Compania de Apă Someș SA o pun în dificultate.
O fi lupta politică între PSD și PNL pe spinarea noastră? O fi doar Nepăsare, Indolență și Incompetență? Poate toate acestea …
O altă problemă este aducțiunea „județeană”, la fel de veche și mai predispusă la „accidente”, dintre Vârșolț și Zalău. Conducta este cârpită periodic, iar fiecare cârpeală înseamnă, întreruperi, debit mai mic, bazine nealimentate și implicit furnizarea necorespunzătoare spre locuințe.
Există și între Zalău și Vârșolț o conductă, în același proiect, dar, probabil, din motive diverse, nu au reușit să o finalizeze nici pe aceasta, să nu mai vorbim de aducțiunea pe fonduri europene de la Tarnița, ce nu vede încă luminița de la capătul tunelului (nu se știe un termen clar de finalizare a lucrării).
Dacă defecțiunile de pe conducta de aducțiune dintre bazinele din Zalău aduc lipsa apei în diferite zone, în diferite intervale, defecțiunea la aducțiunea mare județeană ne privează pe toți de apă.
Toate aceste probleme puteau fi rezolvate de o administrație competentă, aplecată spre nevoile comunității. Din păcate, scorul electoral menține aceeași Indolență, Nepăsare și Incompetență la conducerea Municipiului Zalău și a Județului Sălaj, tandemul PSD și PNL îmbolnăvind aproape orice sistem din administrație pe care îl atinge.
Comunicat de presă emis de USR Sălaj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *