Senatorul USR Bob Virgil vrea ca legea să se aplice inclusiv magistraților, fără nicio scăpare
Senatorul USR Sălaj, Bob Virgil Marius, vicepreședintele Comisiei Juridice din Senat a depus un proiect de lege pentru ca magistrații care sunt acuzați de fapte de corupție, dar fapta se prescrie să nu mai poată fi repuși în funcție ori să beneficieze de drepturi bănești.
„Știm cu toții de cazurile șocante și umilitoare pentru poporul român când magistrați scapă de răspunderea penală datorită prescripției, deși unii au fost prinși în flagrant primind mită și totuși sunt repuși în funcții și primesc toate veniturile retroactiv.
Vă dau exemplul unui procuror din Mureș care a scăpat pentru că a fost prescrisă răspunderea penală și a primit retroactiv peste un milion treisute de mii de euro, a fost repus în funcție și s-a pensionat imediat, deși nu a lucrat 10 ani fiind prins luând mită.
Ei, pentru a împiedica asemenea situații, am depus un proiect prin care doar cei nevinovați vor beneficia de repunerea în drepturi, nu și ceilalți ce au faptele prescrise. Aceștia din urmă vor avea posibilitatea de a cere continuarea procesului ca să își dovedească nevinovăția.
Pentru cine dorește să vadă cum arată un astfel de proiect de lege, îl public mai jos, ca făcând parte din activitatea mea parlamentară:
LEGE
pentru modificarea și completarea Legii nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și
procurorilor.
Parlamentul României adoptă prezenta lege.
Art. 1. – Legea nr. 303/2022 privind statutul judecătorilor și procurorilor se modifică după cum urmează:
1. Art. 200 alineatul 2 se modifică și va avea următorul conținut:
„Dacă se dispune clasarea în temeiul art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedură penală ori achitarea față de judecător sau procuror, suspendarea din funcție încetează, iar judecătorul sau procurorul suspendat este repus în situaţia anterioară, i se plătesc drepturile băneşti de care a fost lipsit pe perioada suspendării din funcţia de execuţie sau, după caz, pe perioada întregului mandat al funcţiei de conducere pe care nu l-a putut exercita din pricina suspendării. Drepturile băneşti acordate sunt majorate, indexate şi reactualizate la data plăţii, incluzând şi dobânda legală penalizatoare, obligaţii de plată ce se stabilesc prin ordin al preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sau, după caz, al procurorului general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. Judecătorului sau procurorului i se recunoaşte vechimea în funcţia de judecător sau procuror pe această perioadă.”
2. Art. 201 alineatul 1 litera f) se modifică și va avea următorul conținut:
„condamnarea definitivă a judecătorului sau procurorului și încetarea procesului penal față de judecător sau procuror, pentru o infracţiune de corupţie, o infracţiune asimilată infracţiunilor de corupţie, o infracţiune de serviciu sau o infracţiune în legătură cu acestea ori o infracţiune contra înfăptuirii justiţiei, săvârşite înainte de eliberarea din funcţie.”
3. Art. 214 alineatul 3 se modifică și va avea următorul conținut:
„Dacă se dispune clasarea în temeiul art. 16 alin. (1) lit. a)-d) din Codul de procedură penală ori achitarea, faţă de judecător, procuror, magistrat-asistent sau personalul de specialitate juridică asimilat judecătorilor şi procurorilor, acesta este repus în situaţia anterioară şi i se plăteşte pensia de serviciu de care a fost lipsit ca urmare a punerii sub cercetare, diferenţa dintre aceasta şi pensia din sistemul public încasată după punerea în mişcare a acţiunii penale.”