Proiect: Nu mai ești amendat dacă ți-ai uitat permisul auto acasă

Cum ar fi, dacă sunteți mai uituci, ori v-ați rătăcit pe moment permisul sau v-ați schimbat poșeta (în cazul doamnelor) și vă puneți la volan, să nu mai aveți stresul că veți lua amendă?

Oricărui șofer i s-a întâmplat măcar o dată în viață să nu aibă permisul de conducere asupra sa. Cei mai ”ghinioniști” au fost sancționați și cu o contravenție financiară. Se poate întâmpla!

DAR, cum ar fi să nu fiți sancționați de agenții constatatori, care pot fi binevoitori sau mai exigenți…?

De aceea, de modificare a legii care reglementează circulația pe drumurile publice în sensul în care:

● o persoană se poate legitima la controalele în traficul rutier cu orice act de identitate

● să nu se mai aplice sancțiuni contravenționale pentru nedeținerea faptică a permisului de conducere.

Propunerea mea modifică alin.(2) al Art.35 din OUG-ul nr. 135/2002 astfel:

! ”Participanții la trafic sunt obligați ca, la cererea polițistului rutier, să înmâneze acestuia orice act de identitate, documentul de înmatriculare ori de înregistrare a vehiculului condus, documentele referitoare la bunurile transportate, precum și alte documente prevăzute de lege.”

Completat de un articol clarificator a ce se înțelege prin act de identitate:

! ”…………..prin act de identitate se înțelege cartea de identitate, cartea electronică de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, aflate în termen de valabilitate.”

Chiar dacă deținerea faptică ”la purtător” a permisului de conducere este acum o obligație sancționabilă, propunerea mea dezincriminează fapta, deoarece existența și valabilitatea permisului de conducere se poate face prin interogarea bazei de date a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări de către organele de aplicare a legii.

Nu văd nici un pericol social concret sau abstract în faptul că un participant la trafic nu deține asupra sa permisul de conducere sau cartea de identitate pentru a le înmâna la cererea polițistului rutier.

În condițiile actuale ale dezvoltării și informatizării în cadrul acestor instituții (DGPCI, DRPCIV) ale Ministerului Afacerilor Interne, apare ca evidentă necesitatea de a prevedea că dovada existenței și valabilității se face prin interogarea bazei de date, iar fapta de a refuza înmânarea permisului de conducere să rămână lipsită de obiect juridic.

Într-o societate cu adevărat democratică în care noi cetățenii suntem luați în considerare, sancțiunea juridică, în particular cea contravențională NU trebuie să constituie un scop în sine.

Sancțiunea, așa cum o văd eu, este de fapt un mijloc de reglare a raporturilor sociale, de formare a unui spirit de responsabilitate.

 

Așadar, faptul că nu deținem câteodată documentele de mai sus asupra noastră nu trebuie sancționat contravențional.

Este prioritară siguranța circulației și nu sancționarea excesivă a participanților la trafic.

Este o inițiativă simplă care a venit spre mine din nenumăratele discuții cu concetățenii mei.

În toamna aceasta voi face tot ce ține de mine să fie votată în Parlament.

  • Senator USR Sălaj, Bob Virgil Marius, vicepreședintele Comisiei Juridice din Senatul României 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *